Disainerite pead pakatavad ideist

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tekstiilieriala üliõpilane Jo Nurm kohendab kapiuksel mitme nimega rõivaeseme vööpaelu.
Tekstiilieriala üliõpilane Jo Nurm kohendab kapiuksel mitme nimega rõivaeseme vööpaelu. Foto: Margus Ansu

Jo Nurm, Tuuli Vahesaar ja Tiina Andron on Tartu moeloojad – kolm isiksust kahekümne neljast, kes kõik täna õhtul Antoniuse õues oma loomingut näitavad.

Moeetendus «Kapist välja» on nii loojatele kui pealtvaatajatele hädavajalik sündmus. Ühed igatsevad püünet, kus end suuremale ringile näidata, ja teised meeldetuletust, et Tartu on täis head autoriloomingut, mis sobib nii lavale kui tavaellu.

Jo Nurm tudeerib parasjagu esimest aastat Tartu kõrgemas kunstikoolis, aga on enne seda ka hoolega rätsepatööd õppinud. Täna õhtul esitleb Jo Nurm kuut rõivakomplekti.

Ta näitab üht neist rõivaesemeist ja kommenteerib, et kui kannad seda pükste ja T-särgi peal ning jätad hõlmad lahti, siis see on pikk vest. Kui seod aga nöörid kinni, saad piduliku kleidi.

Jo Nurm on kasutanud oma komplekte luues tööstuslikku puuvillkangast, mis on tema sõnul vastupidav, ei muutu topiliseks ning läheb kandes vaid ilusamaks.

Jo Nurm ütleb, et tal on väga spetsiifiline maitse, talle ei meeldi mitte miski, ükskõik kus ta rõivaste järele ringi on vaadanud, ei siin ega välismaal. Rahulolematus on teda inspireerinud ning see on ka põhjus, miks ta on looja.

Viis mantelvammust

Tuuli Vahesaar on Tartu kõrgema kunstikooli vilistlane ja teda on võimalik üles leida Antoniuse õue Disainikojast. Ta ütleb, et tegelikult on ta keskendunud trüki- ja eksperimentaaltekstiilile, samuti valgustitele, ka on ta tegelnud puulõike ja tätoveerimisega. Kui ta kuulis plaanitavast moeetendusest, andis see tema loomingule ootamatu suuna.

Tuuli Vahesaar lõi viis vammusmantlit, mis on kokku põimitud, heegeldatud ja kootud maalilistest pindadest. Lõngana on ta kasutanud materjali, mida võib nimetada pitspaelaks ja mida tavaliselt koo­miseks ja heegeldamiseks ei kasutata.

«Tahtsin teha midagi, mis oleks hästi jõuline ja värviline, mis oma erksa koloriidiga meie põhjamaisuses kuidagi esile tõuseks,» kirjeldas ta oma inspiratsioonipuhangut.

Selgub veel, et Tuuli Vahesaar on alustanud vammuste loomist suvalisest tükist, jälgides ainult selle pinna tekstuuri ja värvi. Kui talle tundub, et tükk on valmis, otsib ta oma keha pealt koha, kuhu see võiks sobida, ning alustab siis järgmise tükiga, seda hiljem esimese külge põimides. Töö käigus võib kõik muutuda ja tükid vammusel rännata hoopis teise kohta, kui need olid algul mõeldud.

Kirju kotiperekond

Tiina Andron on saanud hariduse Tartu kunstikoolis ja Tartu kõrgemas kunstikoolis ning ta kutsub end nahakunstnikuks-disaineriks. Tema nahakoja võib samuti leida Anto­­niuse õuest.

Ta toob etendusele retrohõnguliste kottide kollektsiooni, mis värvide, pindade suuruse ning koti otstarbe varieerimisrohkuse tõttu saavad olla kas ridikülid, õla- ja kandekotid või koguni portfellid. Niisuguseid kotte vajavad inimesed, kes tööle või seltskonda minnes ei saa loobuda oma nutitehnikaperest, ei iPhone´ist, iPadist ega sülearvutist.

Tiina Andron ütleb, et «Kapist välja» etendus on igale loojale väga tähtis sündmus, sest disaineritel on Tartus seni puudunud koht, kus oma asju näidata. Selleks on ikka tulnud kuhugi kaugemale välja sõita.

«Kõik kunstnikud vajavad ju sedagi, mille nimel pingutada ja oma mõtted ära vormistada,» rääkis ta. «Muidu on pea ideid täis, aga aega on ka küll!»


Moeetendus «Kapist välja»

• Täna Antoniuse õues, sissepääs alates kella 21.30st.

• Tartu moeloojad esitlevad 24 kollektsiooni – rõivaid, jalanõusid ja aksessuaare.

• Lavastajad Triinu Pungits ja Marianne Kütt. Elav muusika bändilt Wrupk Urei.

• Moeetendus avab 7.–15. juunini aset leidva Tartu disaininädala, mis tutvustab Tartuga seotud disainerite ja siin õppivate disainitudengite loomingut.

• Disaininädala täpne programm: www.lmk.ee/dok.
 

Arvamus

Triinu Pungits
«Kapist välja» üks lavastajaist


Niisugust asja ei ole Tartus tõesti varem olnud. Ühele lavale jõuab Antoniuse õues tegutsevate kunstnike ning Tartu kõrgema kunstikooli üliõpilaste ja vilistlaste looming, samuti on siin loomemajanduskeskuse äride Disainimaja ja Vintage Kompvek rõivakomplektid. Külalistena esitlevad oma kollektsioone Xenia Joost ja Kalle HT, kel on samuti Tartu taust.

Me oleme kollektsioonide tutvustamiseks ette valmistanud sadakond modelli, kes on peamiselt vabatahtlikud ja kellest osa oleme leidnud ka neile tänava peal järele joostes.

Õueväravad avame kell 21.30, aga alustame hiljem, et rahvas jõuaks õhustikuga kohaneda ja ehk klaasi veinigi ära juua. Me ei taha, et vahetult enne algust oleks kuskil trügimine. Alustame siis, kui näeme, et kõik on kohal.

Ning jah, oleme mõelnud, et selline moeetendus hakkab toi­­muma igal aastal. Järgmiseks aastaks leiame juba järgmise teema. Ka koht võib muutuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles