Vara kooli külge kasvas kogukonnakeskus

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vara vallavanem Väino Kivirüüt tegi jõusaalis sõudeergomeetril mõned ägedad tõmbed. Seinaaknast paistab spordisaal.
Vara vallavanem Väino Kivirüüt tegi jõusaalis sõudeergomeetril mõned ägedad tõmbed. Seinaaknast paistab spordisaal. Foto: Margus Ansu

Vara põhikooli õpilased ei pea enam pelgama, et riietusruumi sein neile kaela variseb. Super, super, kiitis vallavanem Väino Kivirüüt, kui külalistele põhikooli juurdeehitises ringkäiku tegi.

Kaks õppeaastat vedas valla­valitsus Vara koolilapsi kehalise kasvatuse tundi kümmekonna kilomeetri kaugusele Koosa mängude maja spordisaali, sest ligi 40-aastane aula-võimla oli omadega ohtlikult läbi.

«Vaheseintel polnud õiget kandvat alust. Võib tõesti öelda, et need olid laotud peaaegu maapinnale,» tõdes Väino Kivirüüt. «Saal ise oli jube külm. Isegi siis, kui topeltradiaatorid olid tulikuumad, oli saali temperatuur umbes kümme kraadi.»

Plaani tuli kärpida

Vana saali kiskus ehitaja maha, asemele sai 1850-ruutmeetrine uus hoone, milles on kaja summutava laega aula, spordisaal, jõusaal, arvutiklass, seltsiruumid, käsitöötoad, pi­dev­õppe klass ning raamatukogu.

«See on meie rahvale eriline sündmus, sest sellest majast peaks saama tõeline kogukonna keskus,» selgitas Väino Kivirüüt. Tema rahulolu ei kõiguta tõik, et ehitis tuli pea kolmandiku võrra väiksem kui algselt plaanitu.

«Esimese projekti järgi oleks ehituskulu olnud peaaegu poole suurem,» avaldas Kivirüüt. «Jah, ruumid said uue projekti järgi väiksemad, aga kõik planeeritud funktsioonid jäid hoonesse alles.»

Kivirüüt meenutab, et kui ehitusfirmade pakkumisi 2011. aasta 11. novembril avati, vaatas sealt vastu kuupäevast veel maagilisem kombinatsioon:

1 111 111 eurot. Tõsi, pärast käibemaksu lisamist jäi nõiduslikkust vähemaks, ehitushinnaks kujunes 1 333 333 eurot.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) eraldas sellest üle miljoni, ülejäänu jäi valla kanda. Maja pani 11 kuuga püsti Lähte Ehitus.

«Oleme ehitajaga väga rahul. Väga,» rõhutas Väino Kivirüüt.

Vallavalitsuse järgmine ponnistus on saada üle ka koera sabast – hankida uude majja toolid, lauad, riiulid, kardinad ja muu sisustus.

Õnneks on saadud riigi toel juba soetada üle 5000 euro maksnud sisustus jõusaali ning aula 10 000-eurone helisüsteem.

«Oleme kirjutanud sisustuse kohta mitu taotlust, loodetavasti läheb hästi,» lausus Kivirüüt.

Lapsi jätkub

Vara põhikooli klassiruumide osa on põhjalikult remonditud vähem kui kümme aastat tagasi. Väino Kivirüüdi sõnul jätab koolikorpuses soovida soojapidavus, kuid sellegi probleemi loodab vald veel tänavu lahendada EASi toel.

Vara põhikoolis õpib praegu 108 last, parimail päevil 20–25 aastat tagasi oli õpilasi ligi 160. Kivirüüdi sõnul on sündimuse järgi näha, et alla saja laste arv väheneda ei ähvarda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles