Tartu randades algas ametlik suplushooaeg

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval käis Anne kanali ääres päevitamas umbes 400 inimest. Keskpäevaks oli kanali vesi juba 20 kraadi soe.
Laupäeval käis Anne kanali ääres päevitamas umbes 400 inimest. Keskpäevaks oli kanali vesi juba 20 kraadi soe. Foto: Kristjan Teedema

Möödunud laupäeval alustas turvafirma G4S Anne kanali ääres ning Emajõe vaba- ja linnaujulas ametlikku rannavalvet, mis kestab augusti lõpuni. Esimesed päevad olid valvuritele töised, kuid rahulikud.

Turvafirma G4S Lõuna-Eesti piirkonna teenistusjuht Argo Raag ütles, et peale Anne kanali ja Emajõe randade on mehitatud rannavalve Tartumaal väljas ka Verevi järve ääres. Tartu randades käib töö iga päev hommikul kella kümnest õhtul kella üheksani.

Olenemata ilmaoludest on juuni keskpaigani iga päev randades kohal kolm rannavalvurit ning edaspidi neli valvurit. «Siis on suvi kuumem ja ilmselt puhkavad ka inimesed rohkem,» selgitas Raag.

Suvekuudel tagab Tartus veeohutust ligi paarkümmend inimest. Valvurite hulgas on nii uusi kui vanu, nii mehi kui naisi. «Meil lõppes just kursus, mille kõik läbisid edukalt,» sõnas Raag.

400 tonni liiva

Hooaja alguseks puhastati veekogude põhjad ja paigaldati poid. Samuti niitis korrashoiufirma ISS randade haljasalad ning vedas juurde 400 tonni liiva. Üle värviti riietuskabiinid ja laste mänguväljakute atraktsioonid. Nädalavahetusel paigaldati kõikjale ka prügikastid ja välitualetid.

Rannavalve mõõdab kolm korda päevas vee- ja õhutemperatuuri, registreerib hinnanguliselt rannakülastajate arvu ning hoolitseb avaliku korra ja järelevalve eest rannas.

«Siia kuulub ka näiteks loomadega rannas viibijate manitsemine ja ärasaatmine, samuti puudutab see alkoholitarbijaid,» sõnas Raag ja toonitas üle, et alkohol ja rand ei sobi kokku. «Kui avastame, et keegi joob näiteks õlut, teeme märkuse ja see tegevus peab lõppema.»

Esimesed päevad möödusid Tartu randades Raagi sõnul rahulikult ning üldiselt ongi ülikoolilinnas suvitamine turvaline. Palju sõltub Raagi sõnul siiski ilmast. Kui on ilus ilm ja palju suvitajaid, on ka rannavalvel tegevust palju. Kõik rannavalvurid on läbinud esmaabikoolituse ja plaasterdavad näiteks väiksemaid haavu.

Suvisel tipphooajal võib Anne kanali ääres olla ligi paar tuhat inimest, laupäeval oli kanali ääres üle neljasaja suvitaja ja Emajõe randades sadakond. Pühapäeva keskpäevaks oli ilus ilm meelitanud kanali äärde aga juba üle poole tuhande rannalise.

Raagi sõnul anti laupäeval politseile üle üks tugevas alkoholijoobes inimene ning tehti nii mõnigi kord märkusi alkoholi tarvitanud seltskondadele. «Rutiinne rütm läks kohe käima,» nentis turvaülem. Kanalis mõõdeti laupäeval vee temperatuuriks 20 kraadi, Emajões oli vesi 16 kraadi soe. Pühapäeval oli mõlemas ujumiskohas vesi veelgi soojem.

Kaupmehi vähe

Tartu linna ettevõtlusosakonna juhataja Malle Blume-nau ütles, et uusi kaupmehi ei ole tänavu randadesse oodata. «Üldiselt on vaikne. Anne kanali ääres on ka statsionaarne söögikoht ja sinna üle ühe-kahe polegi vaja. Eks hooaeg ongi lühike ja palju sõltub ilmast. Inimesed ostavad ka üsna vähe,» sõnas Blumenau.

Küll aga on linnale avaldanud soovi oma kaatri ja paadilaenutusega Anne kanalile minna ettevõtja Alar Süüden, kel oli möödunud suvel ujuvkai turuhoone juures. Süüden ütles Tartu Postimehele, et tal on plaan pakkuda kanalil veerõnga- ja veesuusateenust ning aerupaadilaenutust.

«See sihtrühm päevitab kanali ääres ja aerupaadiga on kanalil tunduvalt lihtsam sõita kui vastuvoolu Emajõel,» põhjendas Süüden kolimist. Kui turvafirmaga G4S saadakse kokkuleppele, alustatakse juba järgmisel nädalal.

Argo Raag ütles, et Süüdeni tulek pole veel otsustatud, kuid niisugune tegevus ei pruugi olla teistele suvitajatele turvaline. «Paadirent võiks olla ja las aerutavad, aga kui kaatril on 200-hobujõuline mootor peal, on lained väikelastele juba ohtlikud. Mis siis, et ujujad on teisel pool poisid,» lausus Raag.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles