Muuseumi õuemaja tuli remondist avaramana

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See imeilus vaip, millel seitsmeaastane Jette mängukarbi lahti koukis, erilist hooldust ei vaja, sest see on lihtsalt põrandale maalitud.
See imeilus vaip, millel seitsmeaastane Jette mängukarbi lahti koukis, erilist hooldust ei vaja, sest see on lihtsalt põrandale maalitud. Foto: Kristjan Teedema

Tartu mänguasjamuuseumi vanast hobusetallist ja tõllakuurist ümber ehitatud õuemaja oli mitu kuud remondis ja avatakse külastajatele homme.

Kes mäletab, siis läbi õuemaja viis kitsas pime koridor, mida ühegi nipiga valgeks ei saanud. «See oli just rühmade puhul ebamugav,» rääkis muuseumi arendusjuht Marge Pärnits.

Nüüd on koridori asemel aga suur laudade-toolidega ruum.

Pärnits rääkis, et kõige paremini jäävad asjad meelde ikka siis, kui ise need läbi teed, seepärast on see tegevusnurk ja kohe kõrval olev näituseruum väga hea kombinatsioon: kõigepealt vaadatakse ajutist näitust ja siis saab kõrvalruumis samal teemal midagi meisterdada või joonistada.

Uues avaras tegevusnurgas köidab laudade vahelt pilku suur erksavärviline ja muinasjutuline vaip, kus on valgetel hobustel ratsutavaid printse ja printsesse, paabulinde ja lilli. Sellest vaibast peab puhastamiseks vaid lapiga üle käima, sest see on otse betoonpõrandale maalitud.

Vaiba autor on Kaie Kal, kes on ka näiteks ETV saadete «Buratino tegutseb jälle» ja «Saame kokku Tomi juures» kunstnik ning varem teinud muuseumiga koostööd heade mõtete pingi kujundamisel.

Kunstnik rääkis, et muuseum andis ette vaid mõõdud, kõik ülejäänu mõtles ta piltidele ise. «Mul oli olemas mõtteid ja pilte ning need sobitusid sinna,» ütles Kal.

Pärnits rääkis, et lust oli jälgida, kuidas kunstnik töötas ja kuidas ta mõne paabulinnu valmimise pärast ülevoolavalt rõõmustas.

Lisaks suurele piltvaibale sirutuvad põrandatel ka kaks triibulist kaltsuvaipa, samuti maalitud ja korralikult üle lakitud, et akrüülvärv külastajate jalge all kohe ära ei kuluks.

Varem esimesel korrusel olnud filminukud said endale uue ja püsiva koha õuemaja teisel korrusel. Seal hakkab terve päev jooksma ka nukufilmide programm.

Filminukkudele varem koduks olnud suured hallid kapid tehti aga põhjalikult ringi: rattad pandi alla ja neid saab mitut moodi kokku seada. Kapid on nüüd sealsamas esimese korruse näituseruumis, kus asuvad muuseumile viimase aasta jooksul kingitud mänguasjad.

Pärnits ütles, et sinna tulebki ajutiste näituste koht ning muuseum saab lisavõimaluse näidata neid oma kogus olevaid asju, mis püsinäitusele lihtsalt ei mahu.

Uutmoodi maja saab näha juba homsest, kui lastekaitsepäeva puhul pääseb sisse tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles