Noored lustijad vallutasid Annekese hoobilt

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastse Annekese mänguväljaku võtsid lapsed ja emad üle kohe, kui esimesed kiiged paika said.
Vastse Annekese mänguväljaku võtsid lapsed ja emad üle kohe, kui esimesed kiiged paika said. Foto: Kristjan Teedema

Laupäevasel lastekaitsepäeval avatakse Annelinnas uus Annekese mänguväljak. Atraktsioonid on juba püsti ja lapsed lustivad, töömeestel on aga veel üht-teist teha.

Tartu haljastus- ja puhastusteenistuse juhataja Eda Põldma rääkis, et lapsed vallutasid kiiged kohe, kui need püsti said. Nii käibki väljakul töö ja lõbu koos, sest sinna on vaja veel paigaldada prügikaste ning teha haljastustöid ja muud nipet-näpet.

Põldma ütles, et uuel mänguväljakul on tegemist nii noorukitel kui ka päris pisikestel, sest näiteks pesakiike võib panna juba aastase lapse. Ja kui põnnil on jaksu torust kinni hoida, võib tasakesi keerutada ka karusselliga. Liivakastki on just noorimatele mõeldud.

Enne avamist jõuab kohale ka noortele mõeldud pinksi­laud, kuid lubatud liumäega läheb veel aega. Põldma rääkis, et äsja rajatud küngas peab pisut vajuma, enne kui sellele saab paigaldada liuraja. Ta arvas aga, et suvel tehakse seegi töö ära.

Kuna küngas on madal, tuleb ka liumägi piisavalt lauge, et kõige väiksemad mängijad julgeks sealt alla lasta.

Mänguväljaku ametlik avamine koos linnaisade ja Shaté tantsijatega on tavapäraselt lastekaitsepäeval, laupäeva hommikul kell 11.

Kui seal saab isu täis mängitud, on täpselt õige aeg siirduda kesklinna, kus kohe pärast lõunat algab suur lastekaitsepäeva tähistamine. Sel aastal kannab päev taas nime «Üle läve».

Kõik tegevused ja esinemised on jagatud teemade järgi maailmadesse, mis on oma telkidega igal pool kesklinnas.

Tänavu annavad pidustustele tooni samal ajal toimuv 16. Taaralinna taaderant ja kultuuripärandi aasta. Martiina Viil ansamblist Sinimaniseele kirjutas just selleks puhuks laulu, mida avamisel üheskoos lauldakse, ja koos keerutatakse ka jalga.

Taaderandi enda süda on kesklinna pargis, kus mitmed rahvapärimuse huvilised lastekollektiivid näitavad, mida nad on pool aastat ette valmistanud.

Korraldaja Tiina Konsen rääkis, et tegelikult on see kõik üks suur osalemine, mitte esinemine – kõik laulavad ja tantsivad kaasa. «Kisume need lapsed ka kaasa, kes ühest maailmast teise kapates mööda satuvad minema,» naeris ta.

Kõik lastekaitsepäevalised võivad folklooripeol kaasa lüüa, ametlikke esinejaid on aga sadakond.

Lastekaitsepäeva pidustused on mujalgi maakonnas. Näiteks Rõngu vallas Tilga külas Koopaaru taluõuel tuleb laupäeva pärastlõunal suur Koopaaru keksukas, kus on meelelahutuse ja õpitubadega kohal Ahhaa keskus.


Lastekaitsepäev

1. juunil Tartus

Muusikamaailm

• Raekoja platsi muusikalaval ja raekoja treppidel algab juba kell 12 Muusikakoja pilliõpituba ja kell 13 on avamine. Pärast seda esinevad seal laululapsed.

Tantsumaailm

• Küüni tänava tantsulaval on kell 13.20 hambapesuteater, pärast seda esinevad seal kella 18.20ni Tartu noored tantsijad.

Pärimusmaailm

• Kesklinna pargis käib 16. noorte folklooripäeva Taaralinna taaderant, kus lauldakse, tantsitakse, mängitakse pilli, meisterdatakse ning korraldatakse jõu- ja osavusmänge.

Teatrimaailm

• Kesklinna pargi telgis saab ise teha varjuteatri- ja näpunukke. Üles astuvad Tartu laste ja noorte näitemänguringid.

Tervise- ja turvamaailm

• Küüni ja Poe tänaval näeb politsei, päästeameti, maanteeameti, linnavalitsuse tervishoiuosakonna ja tervishoiukõrgkooli tegemisi ning hambapesuteatrit. Kell 11.15–15 on kuuendate klasside esmaabi- ja ohutusvõistlus.

Spordimaailm

• Kesklinna pargis näitavad end paljud spordiklubid. Päästeameti basseini juures on jahtklubi Merikotkas laevamudeliring. Tartu Sport ja Lelula perekeskus peavad sporditarvete ja lasteasjade taaskasutuslaata ning tippsportlaste annetatud asjade heategevusoksjonit.

Loodusmaailm

• Emajõe ääres õpetavad kalastamiskunsti klubi Kalakratid noored kalastajad, toimuvad looduslodja retked.

Õpitubade telk

• Teadmisi ja oskusi jagavad kümned klubid, muuseumid, seltsid ja paljud teised.

Vilde tervisekohvik

• Doktor Vilde nõuandenurgakeses saab küsida nõu nii tervise kui suhete kohta.

• Lisaks käib õpitubade ja meistriklasside vahepeal aaretejaht, linnas liigub ringi teadusratas ning Ahhaa keskuse fuajees on planetaarium ja eksponaadid.

• Täpse ajakava leiab Lille maja kodulehelt lille.tartu.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles