Milena katsetab eestikeelset kooli

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
7. klassi õpilane Milena Fjodorova tuli Kohtla-Järvelt nädalaks Raatuse gümnaasiumisse keelepraktikale.
7. klassi õpilane Milena Fjodorova tuli Kohtla-Järvelt nädalaks Raatuse gümnaasiumisse keelepraktikale. Foto: Kristjan Teedema

Kohtla-Järve tüdruk Mi­lena Fjodorova tuli kooliaasta lõpus nädalaks Raatuse gümnaasiumisse, et Tartuga tuttavamaks saada, näha, kuidas teises koolis asjad käivad, ja ka keelt harjutada.

Küsimustele eelistas 14-aastane Milena vastata vene keeles ja pärast ütles, et kogu kõrvalt kuuldud eestikeelsest jutust sai ta aru vähem kui poolest.

Just kesise keeleoskuse tõttu otsustaski ta vanematega, et VeniVidiVici pakutud õpilasvahetus oleks hea variant. Tuleb nädalaks Tartusse, elab eestikeelses keskkonnas ja saab ise ka keelt harjutada, sest peale viie eesti keele tunni nädalas ta kodus seda rääkida ei saa. Vanemad aga tahaks, et tütar pärast keskkooli Eestisse jääks ja Tartus ülikooli läheks.

Saadi kohe sõpradeks

Milena rääkis, et alguses oli päris hirmus. Kedagi ta ju siin ei tundnud ja peaaegu millestki aru ei saanud. Õnneks on seitsmendas klassis üks vene tüdruk, kellega sõbraks saadi ja kes omakorda tutvustas teda veel kahe klassiõega. Koos saadakse koolitundide keerulisematest osadest läbi.

Tore üllatus oli see, et näiteks matemaatikaõpikuga ollakse siin koolis täpipealt sama kaugel kui kodus ja nii ei jää Milena teistest maha. Tagasi minnes ei pea ta niikuinii midagi järele tegema, sest hinded pandi välja juba sel nädalal, kuigi tunnid veel kestavad.

Milenat majutab siin Raatuse gümnaasiumi arendusjuhi Rene Leineri pere, kus üks lastest on just Kohtla-Järve tüdrukuga ühevanune. Leiner ütles, et kodus räägib tema Milenaga vene keeles, tema naine ja tütar aga eesti keeles.

«Nädal on tegelikult vähe keeleõppe seisukohalt,» arvas ta. See aeg kulub pigem selleks, et inimene ennast võõras keskkonnas mugavamalt tundma hakkaks.

Vahetuspereks olemisest on tal ainult positiivsed kogemused.

Milena pere käis Leineritel külas juba enne vahetust, et tuttavaks saada ja näha, kuhu tütar läheb, ning ka pühapäeval tõi pere ta ise Tartusse ära. «Ise seda kõike ilmselt ei teeks, aga väga sooja tunde jättis,» rääkis Leiner sellisest suhtumisest.

Õpilasvahetus elab

Teele Jakobson Otepää gümnaasiumist, üks VeniVidiVici õpilasvahetuse loojaid, rääkis, et eelmisel aastal tegevust alustanud õpilaste omaalgatus on nüüd registreeritud mittetulundusühinguna ja töö sujub kenasti.

Ka on suurenenud korraldajate rühm, kaastöölisi on tulnud juurde Värskast, Luunjast, Tapalt ja Tõrvast.

Vaid kümme õpilast veel ja siis saab VeniVidiVici tähistada juba saja vahendatud õpilase piiri.

Jakobson rääkis, et on õpilasi, kes on vahetuses osalenud mitu korda ning kuna nad soovitavad seda oma kooli- ja klassikaaslastele, siis võib välja tuua näiteks Tallinna Lasnamäe vene gümnaasiumi ja Emmaste põhikooli, mille õpilased on kõige aktiivsemad vahetujad.

Suur huvi on õpilasvahetuste vastu just venekeelse õppekavaga õpilastel, kes soovivad saada eesti keele praktikat, ka paljudele eestikeelse õppekavaga noortele pakuvad huvi venekeelsed koolid.


VeniVidiVici õpilasvahetus

• Eesti-sisene õpilasvahetus.

• Lõid Otepää gümnaasiumi õpilased 2012.

• Täpsem teave www.vvvopilasvahetus.eu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles