Vanemuise teatrimaja sai mälestise ruutkoodi

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemuise väike maja sai eile hommikupoolikul mälestise ruutkoodi, mida peavad moodsal ajal tarvilikuks nii teatri juht Toomas Peterson kui ka Tartu linna kultuuriväärtuste vanemspetsialist Egle Tamm.
Vanemuise väike maja sai eile hommikupoolikul mälestise ruutkoodi, mida peavad moodsal ajal tarvilikuks nii teatri juht Toomas Peterson kui ka Tartu linna kultuuriväärtuste vanemspetsialist Egle Tamm. Foto: Margus Ansu

Tartus saab 31 kultuurimälestist maikuu jooksul ruutkoodi, mis aitab nutitelefoni omanikel mälestise kohta internetist hõlpsal viisil infot leida.

Eile näiteks sättis Tartu kultuuriväärtuste teenistuse vanemspetsialist Egle Tamm ruutkoodiga tahvlikese Vanemuise väikese maja fassaadile ja teatri juht Toomas Peterson üritas ruutkoodi abil sealt infot lugeda. Ta pidi aga selleks kõrvalt telefoni laenama, sest tema telefonil vajalikku funktsiooni polnud.

Muinsuskaitseameti Tartumaa vaneminspektor Inga Raudvassar ütles, et ruutkoodide paigaldamine ongi ette võetud mõeldes noorematele inimestele, kes on aktiivsed nutitelefonide ja iPadide kasutajad. «Nemad saavad selle kanali kaudu info, mida nad – tõele au andes – ilmselt ei viitsiks paberilt lugeda. Selles mõttes on see rohkem tulevikku suunatud info jagamise viis,» lausus Raudvassar.

Peterson nõustus, et see on hoopis teine lugu, kui lugeda nõukogude ajal pandud kivitahvlilt, millisest sajandist mälestis pärineb, ja sellega teave ka piirdub.

«Nüüd saavad inimesed teada, mis maja see on, kust selle kohta infot saab, mis selle majaga teha annab, kuni selleni, kust tuleks osta teatrisse pilet,» lausus Peterson.

Muide, teatrimaja fassaadil rippuvatel teatrikuulutustel ruutkoodi veel ei ole.

Muinsuskaitseameti ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) turismiarenduskeskuse koostöös on ruutkoodiga sildid valmistatud riikliku muinsuskaitse all kultuurimälestistele üle Eesti. Ruutkoodid viitavad objekti ingliskeelsele teabele riiklikus turismiinfoportaalis www.puhkaeestis.ee ehk www.visitestonia.com.

Kogu Eestis pannakse silte üles 132, Tartusse tuleb neist 31. Valiku langetas EAS.

Tingimusi oli kaks: objektid on riiklikud kultuurimälestised ja need on kuvatud riiklikus turismiportaalis.

Tartu hoonetest on nimistus peale teatrimaja muu hulgas Tartu Ülikooli peahoone, Treffneri gümnaasium, EÜSi maja ja vaksalihoone, kuid ei ole näiteks Jaani kirikut.

Valik on tehtud sel viisil, et oleks läbilõige kivi- ja puitarhitektuurist, teisipidi esindushoonetest eluhooneteni.

Mõneti on raskuseks sobiva koha leidmine. Ruutkoodi sildid on tehtud kolme moodi: tsingitud metallplaadil, kleebisena või kleebisena akna siseküljele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles