Peipsil algasid taas koristustalgud

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peipsi järvest välja korjatud vanad võrgud
Peipsi järvest välja korjatud vanad võrgud Foto: Keskkonnainspektsioon

Kuue päeva vältel otsivad keskkonnainspektsiooni töötajad Peipsi vesikonnast röövpüüdjate aga ka kutseliste kalurite maha jäetud vanu kalavõrke, mis ohustavad jätkuvalt uimeliste populatsiooni ning toovad need järvest välja.

Inspektsiooni teatel algasid talgud juba eile ning sel nädalal käib koristusaktsioon kolmapäevani. Järgmisel nädalal käib suurem töö järvel teisipäevast neljapäevani.

Eile tragiti võrke Lämmijärvel Piirissaarest Salusaareni. Aktsiooni koordinaatori, keskkonnainspektsiooni kalakaitseosakonna peainspektor-nõuniku Meit Grossmanni sõnul oli olukord Lämmijärvel suhteliselt hea: poole päevaga võeti veest välja 25 vana võrku.

Pärastlõunal jätkati tragimist Peipsi järvel, kust leiti ja eemaldati 70 vana võrku ja üks mõrd.

Grossmanni sõnul näitab tegelikkus, et vanad triivima jäänud võrgud püüavad tõepoolest kala edasi, sest võrkudes oli roiskunud kala kõrval äsja võrku jäänud latikaid. Elus kalad lasti vette tagasi. «Seega võib vanu nakkevõrke põhjendatult nimetada tapjavõrkudeks ja nende väljatragimine aitab säästa kalavarusid.»

Täna jätkatakse tragimist, liikudes järve põhjaosa poole. Tragimisel osaleb kokku 21 inimest, lisaks inspektoritele ka üks paatkond kalureid.

Inspektsioon soovib sel kevad-suvel ette võtta ka Võrtsjärve puhastamise vanadest risu- ja salavõrkudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles