Osa fotosid vajab nimesid

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituste ja ürituste osakonna juhataja Terje Lõbu näitab fotosid, mis on hom­me õhtuks valmiva väljapaneku jaoks õhukesele plaadile pandud ülikooli multimeediatalituses.
Näituste ja ürituste osakonna juhataja Terje Lõbu näitab fotosid, mis on hom­me õhtuks valmiva väljapaneku jaoks õhukesele plaadile pandud ülikooli multimeediatalituses. Foto: Kristjan Teedema

Muuseumiöö pakub muu hulgas huvi vanadelt fotodelt end ära tunda nendel, kes on õppinud Tartu ülikoolis eelmise sajandi tagumises pooles. Äratundmisele lisandub võimalus nimi muuseumi tarvis kirja panna.

Tänavuse muuseumiöö teema «Öös on inimesi» lubas Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi näitusteosakonna juhatajal Terje Lõbul ellu viia ammune idee, mille ta oli kaasa toonud Ahvenamaalt. Nimelt pani ta seal tähele, kuidas abistab kogukond enda kohta käiva väljapaneku koostajaid.

Valmib näitus

Homme õhtuks valmib Toomel ajaloomuuseumis kunstniku-kujundaja Margot Saksoni käe all näitus «Paneme fotod elama».

«Me ei pane fotosid välja koos allkirjadega,» ütles Terje Lõbu. «Haarame kaasa külastajaid selle näituse edasisele valmimisele. Meil on suur fotokogu, umbes 17 000 fotot, mis kajastavad ülikooli, teaduse ja Tartu ajalugu, aga osa pilte on sellised, mille kohta me ei tea, kes kõik seal peal on.»

Valmival näitusel on 58 fotot. Neile on jäädvustatud ülikooli lõpetajad aktusel aulas, peahoone ees ja mujalgi. On ka grupipilte värsketest sisseastujatest 1. septembril. Fotosid on 1950. aastatest 1990. aastate keskpaigani.

Muuseumiööl saavad Toome väljapanekute vaatajad otsida fotodelt ennast, oma vanemaid, sõpru ja tuttavaid ning panna nimi kirja. Iga pildi juures on selleks paber ja kirjutusvahend. «Esimest korda on seda võimalik teha just muuseumiööl,» lisas Terje Lõbu.

Teisi tegevusi

Ülikooli ajaloo muuseumis leidub laupäeval kell 18–23 teisigi tegevusi ja muud vaatamist.

Avatud on toomkiriku tornid. Näitusel «Eesti jälg kosmoses – kosmose jälg Eestis» saab meisterdada ufosid ja satelliite. Oma kabinetti ootab kõiki Hull Teadlane. Kell 19 ja 21 tutvustatakse näitust «Kuidas näidata inimest?», õhtu jooksul valmib ühistegevuses inimmakett.

Kunstitudengid tegutsevad homsele muuseumiööle mõeldes aga kõigi silma all Toomel ja ka kesklinnas juba täna. Kell 12 tasub ülikooli ajaloo muuseumi juurest otsida kolme graatsiat, samal ajal jätkub varemetes muinasjutt.


MuuseumiÖÖ

Laupäeval Tartus

• Muuseumid ja Ahhaa keskus on avatud huvilistele tasuta kell 18–22, mõned kell 18–23, ülikooli tähetorn kell 18–24.

• Tartu linnamuuseum ja giidid kutsuvad vaatemängulistele ekskursioonidele: kell 19–20 linnamuuseumist 19. sajandi Tartu linnakodaniku muuseumisse ja kell 20–21.30 linnakodaniku muuseumist laulupeomuuseumisse, kell 19.15–21 rattarännak Lutsu majamuuseumist laulupeomuuseumisse, kell 19.30–21 jalutuskäik linnamuuseumist laulupeomuuseumisse, kus kell 21.30 algab ühislaulmine.

• Ahhaa keskuses (Sadama 1) selgitavad Eesti juhtivad teadlased, kuidas vormida staari. Eriti oodatud on need, kes tahavad ise staariks saada, kusjuures ühel õnnelikul on võimalik võita staaripakett. Superstaari casting koos publikuga algab kell 20 Ahhaa lektooriumis.

• Kirjandusmuuseumis (Vanemuise 42) saab kuulata laulu, osaleda interaktiivmängus ja kohtuda kummitusega. Kell 18.30 esitleb folklorist Mari-Ann Remmel oma õlimaale.

• Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas (Kuperjanovi 9) tulevad muuseumiöö puhul «korraks koju» ERMi kunagised töötajad Aivar Roosaar, Merike Toomas, Ain Raal, Erika Pedak ja Karl Martin Sinijärv, kelle kõnetunnid algavad eelnimetatud järjekorras igal täistunnil alates kella 18st. Avatud on näitused.

• Raadi mõisa pargis algavad kell 18 ja 20 muuseumiöö eriekskursioonid, kogunemine peavärava juures.

• Postimuuseum (Rüütli 15) keskendub teemale «Postitöötajad öös».

• Spordimuuseumis (Rüütli 15) saab vaadata näitusi. Kell 19 on kõigil võimalik osa võtta spordiergomeetrite mitmevõistlusest. Kell 23 algab mälumäng «Öömälukas», kus saavad osaleda nii üksikisikud kui ka kuni neljaliikmelised võistkonnad, vajalik registreerumine aadressil info@spordimuuseum.ee.

• Trükimuuseumis (Kastani 38) on vabas vormis stuudioöö, paberimuuseumis (sealsamas teisel korrusel) oodatakse näpuosavaid paberivoltijaid.

• Tartu kunstimuuseumis (Raekoja plats 18) saab vaadata kolme näitust. Kuraatorite giidituurid on kell 19 näitusel «Luuserid. Üks vaade muuseumi tulmetele», kell 20 näitusel «Enn Põldroos. Credo» ja kell 21 näitusel «Enn Põldroos. Kaasteelised». Kavas on filmiprogramm.

• Linnamuuseumis (Narva mnt 23) on avatud näitused «Arheoloogilised välitööd Eestis 2012» ning püsinäitus «Dorpat. Jurjev. Tartu». Üheks õhtuks on avatud näitus «Salmikust Facebooki», kus saab näha muuseumitöötajate salmikuid ja sama traditsiooni teisendusi internetist ning kus kell 19 räägib samal teemal Eda Kalmre. Aktsioonis «Muuseum kogub like’e» saavad külastajad ekspositsioonist valida ja pildistada oma lemmikeset, kusjuures fotod laaditakse üles linnamuuseumi Facebooki lehele. Muuseumi õpitoas meisterdatakse kogu õhtu vältel salmikuid.

• KGB kongide muuseumis (Riia 15b) on avatud Eesti Filmiarhiivi näitus «Nõukogude propagandafoto pressis 1944–1985».

• Laulupeomuuseumis (Jaama 14) on Jannseni päev. Kell 13 salongi külaliseks laulupidude üldjuht Undel Kokk ning kell 16 annavad Riia Skanupe koor ja Vanemuise seltsi segakoor kontserdi. Kell 18 esitab Vändra näitetrupp Jannseni rõõmuliku näitemängu «Tuhalabida valitsus», kell 19 istutatakse parki Koidula puu, kell 20 esinevad laulupeomuuseumi segakoor ja Elva neidudekoor, kell 21.30 algab kooride ja linnarahva ühislaulmine pargis Tartu Tamme gümnaasiumi vilistlasorkestri saatel.

• Oskar Lutsu majamuuseumis (Riia 38) saab kell 18.30 ja 20.30 kuulata folkloori Lutsust ning kell 19.30–20 luua ja laulda ühiselt rahvalaule.

• 19. sajandi Tartu linnakodaniku muuseumis (Jaani 16) saab vaadata fotonäitust «Vanal Tartu turul» ja kell 18 proovida kätt käärilõike- ehk siluetikunsti töötoas. Kell 19, 20 ja 21 on kavas ettelugemised «Tartu tüüpe 19. sajandist».

• Mänguasjamuuseumis (Lutsu 8) kohtuvad külastajad, annetajad, muuseumitöötajad, sõbrad, sugulased ja tuttavad, et jutustada lugusid.

• Tartu Ülikooli ajaloo muuseumis Toomel on avatud näitus «Paneme fotod elama!», kunstimuuseumis ülikooli peahoones on võimalik külastada näitust «Muuseumis on …?!» ning kell 19, 20 ja 21 tutvuda ajalooliste inimestega püsinäitusel, tähetornis saab mängida ja meisterdada ning selge ilma korral võib kell 22.30–24 lähemalt vaadelda Kuud ja Saturni.

Allikas: www.muuseumiöö.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles