Maraton tõmbab ikka starti

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehtud! 31 Tartu jooksumaratoni on Tõnu Odamusel seljataga ja finišis võib ta osalejamedali uhkusega vastu võtta.
Tehtud! 31 Tartu jooksumaratoni on Tõnu Odamusel seljataga ja finišis võib ta osalejamedali uhkusega vastu võtta. Foto: Margus Ansu

Enam kui sada korda Tartu maratoni spordiüritustel startinud Tõnu Odamus on kaasa teinud ka kõik seni peetud 31 jooksumaratoni. «Kuidas ma ikka tulemata jään,» põhjendas mees ise.

Klubi Tartu Maraton üritustel tahab teenekas spordimees ikka kohal olla. «Vaid esimene suusamaraton jäi vahele, siis oli mul autoavarii,» meenutas ta. Oma põhialaks peabki Odamus hoopis suusatamist.

Alati valib ta pikima kavas oleva distantsi. Pühapäevalgi oli ta platsis Otepääl 23,4 km põhidistantsi stardis, mitte lühematel mõõduvõttudel.

Enne jooksu määris mees oma põlved hoolikalt liigesesalviga sisse. «Nii lähevad need soojaks ja on kergem joosta.» Ometi pelgas ta, et ehk ei jõua ta enam tervet võistlusmaad joostes läbida, vaid peab vahepeal kõndima.

«70 aastat on turjal, põlved võivad hakata valu tegema,» rääkis ta.

Rattasõit taastab

Kõlas stardipauk ning Odamus lahkus Tehvandi suusastaadionilt omas rahulikus tempos. Mõistagi ei saabunud teenekas spordimees Elva metsadest finišikanga alla esimeste tuules, vaid alles tund aega hiljem.

Sinnamaani, kui joosta jäi 12 kilomeetrit , oli kõik ideaalne, kirjeldas Odamus oma võistlust. «Ilm super ja rada suurepärane.» Sealt edasi läks aga päris raskeks. «Kardetud põlvevalu jäi tulemata, kuid jooksulihast õieti tööle ei saanudki,» lisas spordimees finišialas valutavaid reisi käega triikides. Trenni tehes jookseb ta tavaliselt viis-kuus kilomeetrit ja keha pole pika võistlusmaaga lihtsalt harjunud, põhjendas mees.

Aeg 2:18.59 oli pea üheksa minutit kehvem mullusest. Selle tulemusega saavutas ta oma vanuseklassis ometi kõrge teise koha.

Jalad on küll valusad, kuid selle vastu aitab jalgrattasõit, rääkis Odamus oma kogemusest. Eile lubas ta vaid saunas käia, astuda treppi mööda oma Sauel asuvasse neljanda kor-

ruse korterisse ja puhata. Täna on mees aga juba jalgratta seljas ning väntab valu reitest välja.

Suuna Tartu poole võtab ta uuesti juuni alguses, mil toimub Tartu rattaralli. Enne seda on kavas veel paar väiksemat jooksu ja jalgrattavõistlust.

Mõistlikud treeningud

Siiani heas füüsilises vormis püsimise saladus seisneb Oda­­muse hinnangul aga selles, et ta pole kunagi olnud päris tippsportlane, vaid tipu lähedal. «Nii Eesti kümnes-viieteistkümnes.» Sellisel tasemel ei lõhkunud ta ennast trenniga liialt ära ning saab siiani suusatada, joosta ja jalgrattaga sõita. «Omaaegsetest kõvematest meestest pole enam kedagi rivis,» kõneles ta.

Võistlused on head ka seepärast, et saab näha vanu sõpru ja üksteist innustada, lisas ta. Meeldiv on seegi, et oma vanuseklassis õnnestub aeg-ajalt mõni mõõduvõtt ka võita.

Sporditegemise mõttekuse laiemalt võttis Tõnu Odamus kokku aga sõnadega: «Jalad valutavad korraks ja siis on jälle hea. Aga kärakamehel on kogu aeg pohmakas ja paha olla.»

Tartu 31. jooksumaraton

Mehed

1. Roman Fosti (Tallinn) 1:15.50

2. Viljar Vallimäe (Tartu) 1:15.57

3. Dmitri Aristov (Ida-Virumaa) 1:18.15

Naised

1. Natalia Sokolova (Venemaa) 1:26.19

2. Evelin Talts (Tallinn) 1:30.36

3. Lily Luik (Tartu) 1:30.55

--------------------------------------------------------

Jooksudel lippas rekordarv lapsi

Laupäeval peetud Tartu jooksumaratoni lastejooksudest võttis osa läbi aegade kõige enam väikesi spordisõpru, teatas klubi Tartu Maraton. Kokku finišeeris 3115 last, mis on poole tuhande võrra rohkem kui möödunud aastal (2012. aastal osales 2610 last).

Distantsid olid vastavalt vanusele alates 400 meetrist kuni kahe kilomeetrini. Tillujooksudest, mis on mõeldud kuni 8-aastastele, võttis tänavu osa 2443 last. Kuni 12-aastastele ning vanematele mõeldud minimaratonil jooksis 672 last. Pildil on tillujooksu kuueaastaste start. (tartupostimees.ee)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles