Luuletaja jalutas ühelt näituselt teisele

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabakutseline kunstnik Allan Gulli (48) sättis näitusel üht oma maali paika.
Vabakutseline kunstnik Allan Gulli (48) sättis näitusel üht oma maali paika. Foto: Margus Ansu

Luuletaja Indrek Hirvel oli värvirõõmsast kunstist täidetud päev.

Kõigepealt aitas ta Ropka-Karlova raamatukogus seintele panna Allan Gulli abstraktsioonide näituse «Keegi ei kellegi maal». Pildid valis koos autoriga välja kunstniku õpetaja Heldur Viires ja õpetaja on tulemusega rahul. «Heldur ütleb, et see on tema õpilaste näitustest üle viie aasta kõige parem,» ütles luuletaja.

E-kaubamajas

Pärast tasapisi, kuid maitsvalt kulgenud avamist võttis Indrek Hirv ette väikse jalutuskäigu. Ta suundus E-kaubamajas tegutsevast raamatukogust Mikkeli galerii poole, kaaslaseks lindude vidistamine ja Tartu Postimehe reporter.

Gulli on luuletaja hinnangul hirmus tagasihoidlik. Seda näitab kas või asjaolu, et seekordne isikuväljapanek on tal alles teine, kuigi oma laadi on leidnud ta juba õpingute ajal, nagu näitab väljapanekus maal aastast 1991.

Näitus on ühtlane, nagu oleks maalitud ühe hingetõmbega. «Ta on tõsiselt andekas,» lisas Hirv. «Osa tema piltidest võiks olla vabalt suuremas formaadis, nii mõjuksid need paremini.»

Gulli on rääkinud, et talle mõjuvad maalimisel helid. Vahel tinistab ta kodus basskitarri, et lihtsalt helisid kuulata, ja see toetab maalimist.

Evi Gailiti näitus

Kümmekond minutit väldanud jalutuskäik lõppes Mikkeli galeriis, mis asub Tähe 39. Muu huvitava kunsti hulgas on seal Evi Gailiti maalide väljapanek «Täna ei toimu midagi». «Tugev näitus,» andis Hirv hinnangu.

Gulli ja Gailiti loomingu huvi ulatub Hirvel veerand sajandi tagusesse aega, kui ta oli Tartus hakkama saanud mõlema kunstniku ja teistegi kujunemist suunanud pallasliku maalikooli loomisega.

Gulli õppis Konrad Mägi ateljees aastail 1988–1993, õpetajateks Kaja Kärner ja Heldur Viires, ning Gailit 1999–2005, õpetajaks Viires. Gulli maalinäitust saab vaadata 31. maini, Gailiti oma 23. maini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles