Uued peenrad õitsevad suvi läbi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimese kursuse maastikuarhitektuuritudengid said mullu sügisel turuhoone ja Võidu silla juures käed mullaseks teha. Nüüd võivad nad oma tööd nautida.
Esimese kursuse maastikuarhitektuuritudengid said mullu sügisel turuhoone ja Võidu silla juures käed mullaseks teha. Nüüd võivad nad oma tööd nautida. Foto: Kristjan Teedema

Maastikuarhitektuuritudengite koostöö Tartu linnaga piirdus seni pigem plaanidega paberil, kuid mullu sügisel tegid noored ka käed mullaseks ja tulemusi saab Emajõe ääres näha juba praegu.

Möödunud nädalal oli täies õiteilus kaks ringikujulist krookusepeenart turuhoone ja Võidu silla vahelisel alal. Kohe-kohe puhkeb õide veelgi suurem ports lilli turuhoonest Kaarsilla suunas ümber vana remmelga kaevatud peenras.

«Sibullilli me tänavu Rüütli tänava tünnidesse ja Barclay platsi vaasidesse ei pane,» rääkis Tartu linna arborist Kaire Zimmer. «Sealt kisti need kohe pärast istutamist välja.» Nüüd püütakse linlastele lilleilu pakkuda peenardes.

Päikese- ja kuupeenar

Varasem koostöö maaülikooli tudengitega on piirdunud rohkem joonistega paberil. Esimest korda tulid üliõpilased aga välja ja tegid peenrad ära, rõõmustas Zimmer.

Esimese kursuse maastikuarhitektuuritudengid ja mõned Räpina aianduskooli õpilased koostasid tervendava maastiku  kujunduse teooria kursuse raames juhendaja Kadri Maikovi käe all esmalt projekti. Sellesse asetati ringikujulisi detaile, päikese- ja kuupeenrad. Turuhoone parkla kõrval tärkavad lilled peaksid pealtvaates meenutama puulehte, mis on maaülikooli logo osa.

Kui linnavalitsus projekti heaks kiitis, võis alustada istutamist. Tudengid suskasid sügisel mulda 4500 krookusesibulat ning paistab, et suurem osa neist on ka tärganud, märkis juhendaja Kadri Maikov.

Juunikuus algab aga suvelillede istutamine. Esimesi õisi saab näha juuni teises pooles. Sordid on valitud selliselt, et õiteilu peaks jätkuma kogu suveks. Peenardesse tulevad madalamad ja kõrgemad taimed, luues värvigammat külmadest soojade toonideni. Parimasse õitsemisaega jõuavad lilled augustis.

Emajõe äärde lisandub lillepeenraid umbes 170 ruutmeetrit. Kohe pärast istutamist asub linna lepinguline partner Kanepi aiand ka peenraid hooldama.

Lillede ostmiseks kulub pisut enam kui 4200 eurot, hooldamiseks üle 3200 euro. Veidi enam kui kümme protsenti sellest kulust katab maaülikool, ülejäänu Tartu linnavalitsus. Peenraid projekteerisid ja lillesibulaid istutasid tudengid tasuta.

Rosaariumi ehitus algab

Sel nädalal algab peenarde rajamine ka Emajõe vastaskaldal, Atlantise ja Võidu silla vahelisel alal. Tööd algavad mõõdistamisega, seejärel hakatakse peenraid tegema, kinnitas rosaariumi projektijuht Jaanus Tamm.

«Töömaht seal väga suur ei ole. Rosaarium peaks Tartu päevaks, 29. juuniks, valmis saama,» lisas Tamm.

Et rosaariumi rajamiseks sai linn raha Eesti-Läti-Venemaa koostööprogrammist, tuleb peenardesse kolme sorti roose, mis pärit just neist riikidest.

Lillepeenrad Emajõe ääres

• Erisuguse kujuga peenraid lisandub 170 ruutmeetrit.

• Kevadel õitsevad neis krookused, hiljem juba suvelilled.

• Peenarde rajamine ja hooldus läheb maksma 7866 eurot.

Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles