Kuldne Mettis ennast võitmatuks ei pea

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu DO raskekaallane Juhan Mettis.
Tartu DO raskekaallane Juhan Mettis. Foto: Margus Ansu

Postimees Online’i uudise pealkirja «Tartu judokal ei ole maailmas vastast» peab Juhan Mettis liialduseks, ehkki tema teod tõestavad vastupidist.





Kolmapäeva hilisõhtul saabus Do-klubi judoka Mettis Kiievist taas kuldselt. Juhan on tänavu neljalt judo juunioride maailmakarika etapilt koju toonud kolm kulda. Vaid Peterburis tuli leppida teise kohaga.

«Esimesel etapil Tartus (18.-19. aprill) oli vähe vastaseid,» meenutas Mettis esimest tänavust MK-kulda, «viiekesi olime selles kaalus. Samas, kui vastased ei ole väga rasked, teeb võistluseelne närv nad minu jaoks siiski tugevaks. Ja koduvõistluse võidukohustus mõjutas ka.»


Juhani närv pidas vastu ja neli ipponitega võidetud kohtumist viisid ta teist aastat koduse MK-etapi võidule.

Vaid üks kaotus

«Kõige raskem etapp oli kindlasti Peterburi oma aprilli viimasel nädalavahetusel,» ütles Mettis. See oli ka ainuke etapp, kus kuld käest läks. «Esimesed kaks matši ei tulnud ipponiga, vaid waza-ari’ga võitsin.»

Poolfinaalivõit juba kohtumise esimestel sekunditel Venemaa koondise teise numbri Sergei Kessajevi vastu oli üllatus nii Juhanile kui vastasele. Kessajev jäi tükiks ajaks üllatunult tatamile istuma. 

«Finaalis oleksin võinud julgem olla,» tunnistas Juhan tagantjärele. Sest MM-pronks, venelane Magomed Nžmu­di­nov jäi alistamata.

Edasine MK teekond jätkus taas kuldselt. Mai algul Kaunase etapil alistas Mettis kõik vastased selge ülekaaluga. «Kaunase etapi tase ei olnud väga hea, kaks eestlast jõudsid finaali,» arvas kuldne judoka ise tagasihoidlikult.

Kevadhooaja viimase, läinud nädalavahetusel peetud Kiievi etapi seadis küsimärgi alla võistluspäeva hommikul Mettist vaevanud tugev seljavalu.

«Liiga väike lennuk oli,» selgitab Do-klubi juht ja treener Andres Põhjala. «Arvasin, et Juhan ei saa üldse matile minna. Hommikul sai suure vaevaga voodist üles ja käis nagu sant ringi. Aga üles turgutasime.» 

Turgutus toimis suurepäraselt: Juhan võitis kõik neli vastast ipponitega, valmistades nii vähemalt korraldajatele üllatuse.  Kuna võitu oodati Juhani finaalivastaselt Aleksandr Sizovilt, ei olnud valmis vaadatud Eesti hümni. Võitjakuld anti seega üle vaikuses.  
Mettis ei pea ennast võitmatuks, kuigi tänavu on vaid üks kuld käest läinud. Lisaks Nžmudinovile loeb ta enda tõsisemateks ohustajateks veel sakslast Andre Breitparti ja grusiinlast Levan Mukeriat. 

Tänavu teenitud MK medalid pole Juhanil ainukesed selle aasta kirkad kettad. Auhinnakapis on kaks Põhjamaade meistri tiitlit (nii juunioride kui täiskasvanute oma), Estonian Juniors Openi võit ja Eesti juunioride meistri tiitel.  
 
Ipponid ja eksamid

Juhani võidud on seda hinnatavamad, et mehel on tulnud paralleelselt tatamil ip-ponite sooritamisega  heidelda ka küpsuseksamitega Miina Härma gümnaasiumis. Kirjand, matemaatika ja inglise keel on tehtud, bioloogia on ees.

Millised plaanid on pärast gümnaasiumi, Juhan ei avalda. Et ta edasi õpib, on selge.
Augustis osaleb Juhan juunioride MK-etappidel Poolas ja Saksamaal. 13. septembril ootab EM Jerevanis ja oktoobri lõpus on MM Ateenas – eesmärk on medal mõlemalt. Mis karva, näeme sügisel.

Juhan Mettis (18)

Tänavused saavutused:


• Maailma raskekaalu edetabeli liider


• Estonian Juniors Openi võit


• Eesti juunioride meister


• Põhjamaade meister nii juunioride kui täiskasvanute arvestuses


• Judo juunioride MK-etappidelt kolm kulda (Tartu, Kaunas, Kiiev) ja üks hõbe (Peterburi).



Arvamus


Andres Põhjala
SK Do juht
ja treener


Juhan teeb judot esi­mesest klassist peale. Eks ta algul natuke ikka jorutas ka. Selline paks pontšik nagu ta tollal oli.



Aga nüüd on ta juba neli-viis aastat väga tõsiselt judot teinud. Treeningutel on väga tõsine suhtumine. Mingeid probleeme pole olnud ei puudumise ega millegi muuga. Võib kõigile eeskujuks seada.



Eks me oleme teda sinna tipu poole aidanud ka. Peep Päll, kes on tunnustatuimaid spetsialiste jõusaali alal, on teda nõustanud. Järgmisel reedel kohtume Mihkel Zilmeriga, kes on üks parimaid toitumisspetsialiste.



Ja niimoodi katsume edasi minna. Mõtleme ju ikka tulevaste olümpiamängude peale. Ja miks mitte medalile mõelda. Padar (Martin Padar – toim) on eest ära minemas. Üritama peab. Juhanil on igatahes tõsised plaanid. Meie asi on taustajõud kokku panna ja Juhanit toetada. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles