Dokument tuleks aegsasti vahetada

, Lõuna prefektuuri kodakondsus- ja migratsioonibüroo juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Orgel
Lõuna prefektuuri kodakondsus- ja migratsioonibüroo juhataja
Sirje Orgel Lõuna prefektuuri kodakondsus- ja migratsioonibüroo juhataja Foto: TPM

Isikut tõendava dokumendi kättesaamise kiirus ja mugavus sõltub nii teenindusest kui ka taotlejast endast.

2012. aasta oli Lõuna prefektuuri kodakondsus- ja migratsioonibüroole üsna pingeline, sest dokumentide taotluste maht kasvas mitmekordselt. Vastu võeti umbes 102 500 taotlust, mis on 114 protsenti enam kui 2011. aastal. Hüppelist kasvu ette nähes võeti ette  samme, mis on võimaldanud sujuvamat teenindust.

Vali teeninduspunkt

Ainuüksi 2013. aastal ootab väljavahetamist enam kui 140 000 dokumenti, mistõttu palume aegsasti lähiajal kehtivuse kaotavad dokumendid välja vahetada. Mida rohkem aeg suve poole, seda enam tuleb arvestada pikenevate ootejärjekordadega – see on tingitud puhkusele minemisest, reisitakse-rännatakse, avastatakse, et dokumendid enam ei kehti, samas on ka aega paberimajanduseks rohkem.

Isikut tõendavaid dokumente võib taotleda mis tahes teeninduskohas, selleks ei pea tingimata olema kodukohajärgne teeninduspunkt. Mõneti on vastupidine lähenemine aga soovitatav, sest väiksemates kohtades on enamasti ka lühemad ootejärjekorrad.

Mullu avati lisateeninduspunkt Otepääl ja Elvas. Ka Põlva teeninduspunkt leidis endale uue peatuspaiga politseijaoskonna ruumides ning Jõgeva teeninduspunkt kolis uude kohtu- ja politseihoonesse.

Aja kokkuhoid veebist

Neil, kellele on kord juba ID-kaart väljastatud, soovitatakse selle pikendamise taotlus esitada posti teel. Passi taotlemiseks tuleb siiski tulla teenindusse kohale, kuna see eeldab sõrmejälgede võtmist.

Eelmise aasta lõpus käivitus broneerimissüsteem, mis võimaldab klientidel politsei- ja piirivalveameti kodulehel (www.politsei.ee) hõivata endale sobilik aeg teenindusse tulekuks. See aitab vältida järjekorras seismist, kui see peaks mõnes kohas olema tekkinud. Märtsis sai Tartu teenindus juurde ühe lisafotoboksi, mis vähendab omakorda klientide ooteaega foto tegemiseks.

Dokumenti taotledes tulebki esmalt teha endast fotoboksis foto ning alles seejärel pöörduda teenindaja poole. Et aega säästa, soovitame enne teenindusse tulekut riigilõiv internetipangas ette tasuda.

Dokumentide taotlemise kohta saab lisainfot leheküljelt www.politsei.ee või argipäeviti telefonilt 612 3000.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles