Eesti ja Leedu pürgivad kosmoseriigiks

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengisateliit Estcube-1
Tudengisateliit Estcube-1 Foto: Liis Treimann / Postimees

Eesti tudengisatelliit Estcube-1 pidi kosmose poole startima juba nädala eest. Pärast seda, kui loendus oli satelliidi kodulehel nulli tiksunud, tekkisid loendurile uued numbrid, mis näitasid stardini jäävat tosinat päeva.

Tudengisatelliidi projekti juhendaja Mart Noorma selgitas juba varem, et satelliidi kosmose poole saatmine ei pruugi käia täpselt loenduril märgitud aja järgi ning uue plaani kohaselt lennutatakse Estcube-1 Euroopa kosmosesadamast Prantsuse Guajaanas Maa orbiidile laupäeva, 4. mai varahommikul Eesti aja järgi kell 5.06.

Satelliit reisib Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) uusima kanderaketi Vega pardal. Eesti saamist kosmoseriigiks saab jälgida otseülekandena ariane­­space.tv veebilehelt.

Estcube-1 jõuab ettenähtud orbiidile satelliitidest kolmandana, laupäeva varahommikul umbes kell 7.06. Veebilehel arianespace.tv saab otseüle-kandena jälgida kanderaketi starti ning ülekannet ESA missioonijuhtimiskeskusest kuni Estcube-1 eraldumiseni. Eestis asub satelliidi juhtimiskeskus Tõrave­­res Tartu observatooriumis.

Estcube-1 alustab pärast kanderaketist eemaldumist kontrollsignaali edastamist, mida on kõigil raadioamatööridel võimalik vastu võtta sagedusel 437,250 MHz.

Seega järgmisel laupäeval on Eestil lootust saada kosmoseriigiks. Samal ajal on aga Leedus alustatud oma satelliidiprojekti. Selle kodulehelt www.kosmonautai.lt võib vaadata loendurit, mille järgi peaks Leedust saama kosmoseriik paar päeva vähem kui kahesaja päeva pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles