Lastefond toetab suhkruhaigeid lapsi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Ülikooli Kliinikumi lastefond toetas kolmeaastast Tartu tüdrukut ja tema perekonda uuemat tüüpi insuliinipumba juurde kuuluva transmitteri ostuga. Väikese Raheli vere suhkrusisalduse jälgimist hõlbustav abivahend soetati lastefondi püsiannetajate toel ning see maksis 415 eurot.

Rahel haigestus diabeeti eelmisel aastal ning sellest ajast alates on ta kasutanud insuliinipumpa, mille on aidanud soetada haigekassa ja lastefond. Tänu pumbaravile on Raheli vere suhkrusisaldus olnud ühtlane ja hõlpsasti korrigeeritav. Siiski jäi lapsele probleemiks vereproovide võtmine glükoosisisalduse mõõtmiseks, mis tähendas tüdrukule viitteist vereproovi päevas.

Transmitteriga insuliinipump võimaldab peale insuliini täpse doseerimise mõõta ja jälgida pidevalt ka vere glükoosisisaldust ning see annab alarmiga märku selle suurenemisest ja vähenemisest. Samuti näitab see vere suhkrusisalduse kõikumisi, millele toetudes saab tulevikus muuta ravi- ja toitumisplaani.

Koos uuemate insuliinipumpadega kasutatav transmitter on kallis abivahend (400–650 eurot), selle ostu haigekassa abivajajatele ei kompenseeri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles