Kriisikomisjon: Tartu on kevadiseks suurveeks valmis

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed käivad Emajõe ääres veetõusu vaatamas.
Inimesed käivad Emajõe ääres veetõusu vaatamas. Foto: Margus Ansu

Nädalavahetusel ületas Emajõgi Tartule ohtliku veetaseme piiri - 239 sentimeetrit üle kokkuleppelise nullpunkti. Täna hommikul kogunenud Tartu linna kriisikomisjon leidis, et kõik osapooled on suurvee tulekuks valmis.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi prognoosi järgi võib Emajõe veetaseme maksimaalseks tõusuks kujuneda 280 sentimeetrit üle mõõdulati nulli. Linn on Emajõe veetaseme jätkuvaks tõusuks valmis ja hoiab ohukohtadel silma peal, kinnitas raad pressiteate vahendusel.

Linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haagi sõnul on veetaseme tõus aeglustunud, kuid kriitilisematel kohtadel Supilinnas, Vana-Ihastes ja Ülejõel Liiva tänava piirkonnas hoitakse silma peal.

Haagi sõnul on linnal olemas liiva ja kottide varud, mida võib veetaseme edasise tõusu korral vaja minna Tähtvere spordipargi juures oleva kraavi sulgemiseks. Seda lraavi mööda võib vesi jätkuva tõusu korral hakata Supilinna voolama.

Supilinna kraavile ja tiigile ehitati ülemöödunud aastal lüüsid, mistõttu ei pea sinna enam veevoolu tõkestamiseks liivakotte vedama. Priitahlikud pritsimehed vabastasid selle eelmisel nädalal jääst ja nüüd on lüüsid Haagi sõnul igati töökorras.

Tartu Veevärk sulges Liiva tänaval asuva sadevee väljavoolu ja linn alustas täna ka vee pumpamist Liiva tänava jõeäärsest sadeveekaevust. Rein Haagi hinnangul ei tohiks Ihaste tee tänavu vee alla jääda.

Kriisikomisjon otsustas ka pöörduda Tartu maavanema poole kiiruse piiramiseks Emajõel, kuna paadiliiklusest tekkivad lained lõhuvad Emajõe kaldaid.

Täna hommikuks oli veetase Emajões kerkinud 247 sentimeetrini üle nulltaseme, tõustes ööpäevaga 6,9 sentimeetrit. Selle sajandi kõrgeim veeseis oli jões 2010. aastal, mil kevadveed kergitasid jõge 330 sentimeetrini. Toona oli vee all mitu Tartu tänavat ning vesi pressis üle jõekalda Supilinna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles