Muinsuskaitsepäevad äratasid rahvusvärvid ellu

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Kuigi eilne muinsuskaitsekuu pidulik avamine Jaani kirikus ei olnud nii rahvarohke kui Tartu muinsuskaitsepäevade tõrvikrongkäik või Raadi meeleavaldus veerandsaja aasta eest, oli kõnedes tunda samasugust vaimsust.  

Eesti Rahva Muuseumi praegune direktor ja 1988. aasta Tartu muinsuskaitsepäevade korraldustoimkonna juht Tõnis Lukas ütles kõnes, et kuigi teoreetiliselt ei saa vaimsust mäletada, on siiski võimalik sellesse aega sisse elada.

«Tunnen hommikust peale sedasama tunnet, mis oli mul kakskümmend viis aastat tagasi. Tartu linn oli vaimustust täis. Ja mida me taotlesime? Oma südames taotlesime, et taastataks muinsuste muinsus – Eesti Vabariik. Nüüd on see olemas. Kui meil poleks olnud millegi poole püüda, poleks ka seda vaimustust tekkinud,» rääkis Lukas ning meenutas inimesi, kellega koos tolleaegseid päevi organiseeriti.

Tolleaegse muinsuskaitseliikumise juhtfiguur ja seltsi esimees Trivimi Velliste lisas, et kakskümmend viis aastat tagasi oli Eesti jõudnud oma ajaloo ühte murdepunkti.

«Olime jõudnud ajahetke, kust ei olnud enam tagasiteed, oli võimalik ainult edasi minna. See sümbol, mis oli Tartu muinsuskaitsepäevadel rahva silme ees, alguses sinise, musta ja valge lipuna, oli varsti, alguses väiksemate, kuid peagi juba normaalsuuruste sinimustvalgete lippudena, eesti rahva kätes,» meenutas Velliste.

Ajaloolise päeva puhul andis muinsuskaitseameti peadirektor Kalev Uustalu (pildil lipuga) muinsuskaitse seltsi äsja valitud esimehele Peep Pillakule üle suure sinimustvalge.  

Seekordse muinsuskaitsekuu kulminatsioon jõuab kätte 30. aprillil, kui rongkäik liigub ERMi näitusemaja eest Raadile ning president Toomas Hendrik Ilves asetab ERMi uuele kodule nurgakivi. Tuleb ka suur kontsert, kus esineb ansambel Metsatöll. Tseremoonia lavastab Margus Kasterpalu, kes oli ka tollal liikumise eesotsas.

Eesti Muinsuskaitse Selts asutati 12. detsembril 1987. aastal vabatahtliku üldrahvaliku ja erakonnavälise mittetulundusühinguna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles