Plagiaadis süüdistatav: doktoritöö vormistusjuhend oli puudulik

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Menind.
Andres Menind. Foto: Margus Ansu

Täna teatas Eesti maaülikool, et tunnistas plagiaadiks tänavu jaanuaris kaitstud Andres Menindi doktoritöö teemal «Peculiarities of pretreatment and fuels refining of biomass», mille juhendajaks on professor Jüri Olt. Menind ise kinnitas Postimehele, et plagiaati ta teadlikult tootnud ei ole.

«Mis ma ikka oskan öelda. Tegelikkus on see, et mina plagiaati teadlikult tootnud ei ole. Oma viitamisest olen ma selgesti teada andnud,» sedastas Menind.

Plagiaat sai Andres Menindi hinnangul sündida seetõttu, et puudusid üheselt mõistetavad juhendmaterjalid viitamise kohta. Ta selgitas, et igal instituudil on oma kord viitamiseks, doktorikoolil seda aga pole.

«Defineeritud on ainult plagiaat ja sanktsioonid. Aga see, kuidas töö peab olema vormistatud, see puudub,» selgitas Menind.

«Võib-olla mõnel juhul oleks pidanud ma kasutama tsitaadimärke,» märkis Menind ning lisas, et mõnel puhul pole ta viidanud vaheautorile, kuna tema töösse sobisid just nende autorite tehtud kokkuvõtlikud mõtted.

Menind töötas maaülikoolis dotsendina, mis aga nõuab doktorikraadi. Kuna ta on seotud teadusprojekti läbiviimisega, siis selle juures tema töö jätkub. «Õpilastega ma ei tegele, projektiga jätkan,» ütles Menind.

Vastulause tegemiseks ja asja halduskohtusse esitamiseks on aega 30 päeva. Seda, kas edasikaebamiseks läheb, ei osanud Menind eile veel öelda. «Ma pean materjalidega tutvuma, vaatama üle dokumendid, millele nad on toetunud. Kui on alus, siis ma liigun edasi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles