Taime- ja toortoidud ootavad hindamist

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taimetoit. Illustreeriv foto.
Taimetoit. Illustreeriv foto. Foto: Toomas Huik

Kuni 14. aprillini saavad huvilised Tartu kaheksas toidukohas hinnata taime- ja toortoite.

Ühest kohast võib proovimiseks valida bataadi ja punase peedi raguu, teisest hernerisoto ning kolmandast puuviljasalati kuusevõrsesiirupi ja vaarikasor­betiga.

Võistluse eestvedaja Triin Muiste ütles, et taimetoidu teema on tundlik ning inimesed pisut pelgavad seda.

«Taimetoitlasigi on mitmesuguseid,» rääkis ta, kirjeldades neid, kes on endale taimetoidulaua valinud väga teadlikult ning teavad täpselt, millega korvata nende toitainete ja vitamiinide puudust, mis tuleksid muidu lihast ja kalast. On veelgi rangemaid piiride seadjaid, veganeid, kes ei tarbi isegi mitte piima, muna ja mett. On neidki, kes tituleerivad end taimetoitlasteks, aga peale friikartulite suurt midagi ei söö.

Muiste on veendunud, et tervislike taimetoitude võistlus rikastab toidukohtade menüüsid. Taimetoit on tema sõnul tänapäeval iga endast lugupidava restorani menüüs alati olemas.

Õhtujuht, muusik ja koolitaja Anti Einpaul ütles, et tema sõi oma viimase lihapala 1986. aastal. Ta alustas ideoloogilistel kaalutlustel, soovides saada heaks inimeseks, kes järgib elus vägivallatuse printsiipi, kuid on jäänud taimetoitlaseks eelkõige hea enesetunde pärast.

Einpaul ei põlga ühtegi söögikohta, kui selle asukoht, teenindus ja interjöör on talle meele järele. Menüüstki leiab ta alati midagi sobivat, nimetades end kõigesööjaks. See aga tähendab tema puhul, et liha või kala lükkab ta taldrikuservale.

Taimetoidukohtade võistlust hindab Einpaul kõrgelt, lootes, et see normaliseerib vegetaarlusesse suhtumist. «Et ma ei peaks alati selgitama, miks niisugune teistsugune olen,» räägib ta. «Sest tegelikult ma ju ei ole. Meiesugused inimesed on lihtsalt olemas.»

Võistluse kuulutasid välja Tartu loomemajanduskeskuse ettevõte Parem Elu Koolitused ja Eesti Ettevõtlike Noorte Koda.


Toidukoha­konkurss

• Parima taimetoidukoha tiitlile konkureerivad restoranid Atlantis, Blackberry, Polpo, kohvikrestoran Moka, kohvikud Kapriis, Ülikooli, Vilde ja Spargel.

• Hindajal tuleb proovida taimetoitu vähemalt kolmes kohas. Parim taimetoidukoht ja loosikupongide täitjatest saanud auhinnavõitjad kuulutatakse välja 22. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles