Kas Aardlapalu prügila ikka suletakse?

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Hanson
Margus Hanson Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja
Tartu linn otsib juulis suletavasse Aardlapalu prügilasse firmat, kes hakkaks seal biolagunevaid jäätmeid kompostima ja segaolmejäätmeid ümber laadima. Kas see tähendab, et sisuliselt töötab prügila edasi?

Vastab:


MARGUS
HANSON
Tartu
abilinnapea

Ei, prügila suletakse. Asfalteeritud kompostimisplats on seal tegelikult juba olemas, aga seda tuleb edasi arendada. Juurde tuleb jäätmete vastuvõtu koht. Jäätmeid võetakse vastu lühikeseks ajaks, et neid pakkida ja edasi viia.



Tahame vältida olukorda, kus kaob võimalus Tartu lähedal segajäätmeid ära anda, sest see võiks tuua kaasa nende vedamise metsa.



Aardlapalus hakatakse jäätmeid pressima ja suurtes konteinerites edasi Tormasse vedama?


Esialgu on see ümbertõstmine (suuremaisse veokonteinereisse – toim), hiljem ka pressimine.



Kui prügi alguses ei pressita, kas kohalik elanik võib siis karta lendprügi ja haisu levikut?


Aeg, mille jooksul ümberlaadimine toimub, ei saa olla pikk. Operaator peab tagama, et prügi ei lendu. Kui vaja, tuleb rajada tõkkeks seinad.



Haisu kohta saan öelda, et praegu haiseb prügila nagunii, sest ta pole veel kaetud. See väike lisanduv kogus, mis viibib seal lühiaegselt, vaevalt oluliselt haisu lisab.



Torma prügila asub hoopis teisel pool Tartut. Kui nüüd prügi esmalt ümberlaadimiseks Aardlapallu läheb, sõidutatakse seda 60 km asemel umbes 90 km ja vähemalt osa prügikoormaid läheb läbi Tartu. On see ikka mõistlik?

Esialgu on sihtkoht Torma, aga kui saab asja Polli prügilast, kus oleme osanikud, võivad jäätmed hakata minema sinna. Kaugemas tulevikus on võimalik kolmas variant: prügi hakatakse vedama rongiga Iru elektrijaama kütmiseks. Reola raudteejaam on Aardlapalu lähedal.



Saan ma õigesti aru, et Ragn-Sellsi plaanile teha ümberlaadimisjaam Ravila tänava lõppu näitas linn punast tuld?

Seadsime eeltingimuseks keskkonnamõjude hinnangu koostamise. Ilma selleta tohib seal järelsorteerida vaid eelsorteeritud jäätmeid ja hoida prügiautosid.



Seega tohib seal käidelda kraami, mis ei tohiks haiseda?


Just. Ja sedagi lendumise vältimiseks kinnistes ruumides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles