Turist hoidub parkimistrahvi maksmisest

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu tasulise parkimise alal trahvi saanud välismaalased on seni selle tasumisest enamasti pääsenud.
Tartu tasulise parkimise alal trahvi saanud välismaalased on seni selle tasumisest enamasti pääsenud. Foto: Kristjan Teedema

Tartu linn loodab Julianus Inkasso abiga edastada parkimistrahvide nõuded edaspidi Läti, Leedu ja Soome kodanikele, kes seni on võinud võrdlemisi muretult parkimistasud maksmata jätta.

Parkimistrahve ehk ametlikus keeles viivistasuotsuseid on ainuüksi selle aasta kahe esimese kuu jooksul koostatud 75 välismaa numbrimärgiga sõidukile. Mullu tehti selliseid otsuseid 274 (tasutud on 60), tunamullu 177 (tasutud 30).

Enamasti on tasulise parkimise korra vastu eksinud Venemaa, Soome ja Läti numbrimärgiga sõidukid. Leedu, Inglismaa, Poola, Saksamaa ja muude riikide numbrimärgiga autosid on vähem.

Mõne sõidukiga on seotud korduvad trahvid. Linnavalitsuse hinnangul on tekitanud karistamatuse tunde, et välismaise sõiduki omanikku ega vastutavat kasutajat pole linnal võimalik kindlaks teha.

Viivistasuotsuseid koostab linnavalitsuse ülesandel AS Ühisteenused. Otsusest on kolm eksemplari. Üks jääb ametnikule, üks läheb sõiduki külge või antakse sündmuskohas sõidukijuhile. Kolmanda edastamise ja viivistasuotsuse sundtäitmiseks esitamise ülesanne on linnavalitsusel.

Kui aga linnaametnikud ei saa sõiduki omanikku ega vastutavat kasutajat kindlaks teha, ei ole linnavalitsusel kelleltki raha välja nõuda.

Nüüd näeb linnavalitsus lahendust selles, et sõlmib halduslepingud osaühinguga Julianus Inkasso ning selle partneritega Leedus, Lätis ja Soomes, et need edastaksid viivistasuotsuse kolmanda eksemplari nendes riikides registreeritud autoomanikele või vastutavatele kasutajatele.

Nagu selgitas Tartu abilinnapea Raimond Tamm, lähtub riikide valik sellest, kus Julianus Inkasso tegutseb.

Lepingute sõlmimine eeldab volikogu nõusolekut ja selle eelnõu linnavalitsus pühade eel Türgis peetud istungil volikogule ka saatis.

Julianus Inkasso tahab iga linna edastatud trahviotsuse eest tasu kaks eurot, millele lisandub käibemaks. Tartus kehtivad trahvid tasulise parkimise korra rikkumise eest on olenevalt eksimusest 3,83–30,68 eurot.

Kas praegune samm on olulisem linna tulude seisukohalt või parkimiskorra eirajate distsiplineerimiseks?

«Lõppkokkuvõttes on iga sent linnale oluline. Kui võtame lühema perioodi, siis summa pole märkimisväärne, kuid aastate peale kokku võib see kujuneda märkimisväärseks,» ütles Tamm. «Kindlasti ei ole see linnaeelarve kontekstis suur finantsmõju, ühtegi summat ei julge küll nimetada.»

Kas välismaalased eiravad tasulise parkimise reegleid pahatahtlikult ja ülbelt või hoopis teadmatusest ja seetõttu, et Tartu parkimiskord pole neile mõistetavaks tehtud, ei osanud Tamm vastata. «Praegu on ka see probleem, et meil ei ole eriti tagasisidet. Üldiselt on kõik see, mis piiri taga, meile tundmatu maa,» ütles Tamm.

Trahvid

• Tänavu jaanuaris ja veebruaris on Tartu viivistasuotsuseid koostatud 75 välismaa numbrimärgiga sõidukile. Mullu oli selliseid otsuseid 274. Tunamullu 177.

• Enamik neist on Venemaa, Soome ja Läti numbrimärgiga sõidukid, üksikud Leedu, Inglismaa, Poola, Saksamaa või muu riigi sõidukid.

• Mõnele neist sõidukitest on tehtud viivistasuotsuseid korduvalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles