Prima Vista elas üle kujuteldamatu menu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Programmijuht Mar­ja Unt sai mahti käia raamatulaadal kogumiku «Mehed ei nuta» esitlusel.
Programmijuht Mar­ja Unt sai mahti käia raamatulaadal kogumiku «Mehed ei nuta» esitlusel. Foto: Sille Annuk

Kuuendat korda peetud festival Prima Vista püstitas publikurekordi. Kui oluline on niisugusel puhul rahvarohkus? Vastab festivali programmijuht Marja Unt.





Tänavuse festivali kõige tähelepanuväärsemad sündmused olid Tartu Ülikooli aulas ja raamatukogu konverentsisaalis, kus mõlemas esines loenguga maailmakuulus kirjanik ja õpetlane, Prima Vista aukülaline Umberto Eco. Mis tunne oli näha puupüsti täis saale?


Kui kirjeldada füüsilist tunnet, siis see ei olnud võibolla päris meeldiv, sest õhku oli vähe. Festivali seisukohast oli loomulikult kirjeldamatult hea tunne. Me küll ootasime tohutut publikuhuvi, aga et raamatukogu saal nii puupüsti täis läheb, ei osanud me ette kujutada.



Jah. Aleksandra Marinina oli ka ise meeldivalt üllatunud tohutust lugejahuvist ja sellestki, et teda on nii palju eesti keelde tõlgitud – ligi 30 raamatut. Prima Vistal oli temaga neli üritust ja kõik need olid rahvarohked.



Kui tähtis on Prima Vistale rahvarohkus?


Publikuhuvi on oluline, aga ei ole kindlasti peamine.



Kuna meie üks eesmärke on ikkagi viia kirjandust võimalikult paljude inimeste ette ja tuua kokku võimalikult palju kirjandushuvilisi, siis on hästi meeldiv, et järjest rohkem inimesi tunneb huvi kirjandusfestivali ja kirjanduse vastu.



Teisalt on Prima Vistal alati olnud selliseid üritusi, kus osasaajaid ei ole oluline kokku lugeda, vaid kus õnnestumist saab mõõta sellega, kui sisukaks ja huvitavaks kujunevad ettekanded ja arutelud.



Kolmapäeval algab Tallinna rahvusvaheline kirjandusfestival. Kuigi nüüd on juba hilja sealsele korraldustoimkonnale midagi soovitada, olgu ikkagi küsitud: milliseid tartlaste korraldatud Prima Vista häid külgi võiksid tallinlased üle võtta ja milliseid viltuminekuid vältida?


Kui vaadata korraldamise telgitaguseid, siis esimene asi, mis Prima Vistast teeb selle, mis ta on – pidev, järjekindel ja tihe töö. Meie korraldustoimkond on väga pühendunud ja aasta otsa festivali ette valmistanud. Me tegeleme juba järgmisega.



Teiseks on tähtis sihtide ja eesmärkide silme ees hoidmine – mida festivaliga tahetakse teha ja öelda, kuhu välja jõuda, mida inimestele festivaliga tahetakse anda.



Vigu teevad kõik ja eks me ole oma vigadest ka õppinud, püüdnud vaadata hoolikalt neid kohti, mis on läinud natukene halvemini, ja püüdnud järgmine kord paremini teha.



Kes ja mis on järgmise aasta Prima Vista publikumagnetid?


Seda ma veel praegu ei oska öelda.



Konkreetseks hakkame minema alles sügisel, praegu on toimkonnal rohkem hingetõmbeaeg, et läbi seedida seda, mis toimus, ja mõelda, kuhu me saame edasi minna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles