Kuivenduskaevu kukkunud mullikas pääses eluga

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kambja vallas Visnapuu külas aitasid teisipäeva õhtul ligi kahe meetri sügavusse kaevu kukkunud mullika välja tõsta Tõrvandi päästjad, Kambja vabatahtlikud päästjad ning talu lähedalt Kiisa farmist suure traktori ja tõs­tukiga appi tulnud Aleksander Rumjantsev.
Kambja vallas Visnapuu külas aitasid teisipäeva õhtul ligi kahe meetri sügavusse kaevu kukkunud mullika välja tõsta Tõrvandi päästjad, Kambja vabatahtlikud päästjad ning talu lähedalt Kiisa farmist suure traktori ja tõs­tukiga appi tulnud Aleksander Rumjantsev. Foto: Lõuna päästekeskus

Päästjad peavad oma töös olema valmis kõigeks: teisipäeva õhtul tuli neil Kambja vallas Visnapuu külas välja aidata läbi väikse augu paari meetri sügavusse suuremat sorti maaparanduskaevu kukkunud mullikas.

Päästjad kutsuti Visnapuu küla tallu appi teisipäeval kell 18.45. «Kui kohale jõudsime, oli mullikas pool tunnikest kaevus olnud,» ütles Lõuna päästekeskuse Tõrvandi päästekomando meeskonnavanem Marek Kutsar.

Õnnetuskoht oli kahemeetrise läbimõõduga kuivenduskaev, mille lähedal käivad talu loomad ka talvel joomas. Kaevu kattis raudbetoonist kaas, milles oli laudadest kattega kaetud ligi 80-sentimeetrise läbimõõduga ava. Selle kaudu oligi mullikas kukkunud paari meetri sügavusse kaevu, kus vesi ulatus inimesele põlvini.

Kannatlik hädaline

«Kaevu kate oli lumine ja väga libe,» rääkis samuti abis käinud Kambja vabatahtliku päästekomando pealik Jüri Toomiste, kes on päästjana töötanud 14 aastat. «Ilmselt kukkus loom kaevu, tagumik ees, ta võis seal libastuda. Seda pole ma veel näinud, et nii suur loom nii väiksest august kaevu kukub.»

Tõrvandi päästekomando neli päästjat, Jüri Toomiste ja peremees tegutsesid kiiresti. Suur kaevukaas raiuti jääst puhtaks, et seda saaks eemaldada. Siis tõstis talu lähedalt Kiisa farmist kopptraktoriga appi tulnud Aleksander Rumjantsev kaevult kaane pealt ära.

Tõrvandi päästekomando päästja Eivor Torro ronis kaevu, pani looma ümber koormarihmad ning Aleksander Rumjantsev tõstis mullika masinaga kaevust välja.

Ohust tuleb teatada

Alguses oli veidi enam kui tunniga päästetud mullikas seismisega hädas. Toibudes läks ta omal jalal lauta. Mullikas kaeti tekkidega, pererahvas võttis ühendust loomaarstiga. «Peremehe sõnul on loomaga kõik korras,» ütles eile loomaarst Rein Velleramm. Peremees  rääkida ei soovinud.

«Lugesime pererahvale sõnad peale, sellised kaevud peavad olema kindlalt kaetud,» ütles Marek Kutsar, kes paar aastat tagasi aitas Ülenurme vallas päästa kaevu kukkunud naise. Ta pani inimestele südamele, et ohtlikest kaevudest tuleb kindlasti teada anda kohalikule omavalitsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles