Kevad jõudis Tartu peale

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna algas astronoomoline kevad (pildil Tartu tudengid Kuradisillal kevade algust tähistamas).
Täna algas astronoomoline kevad (pildil Tartu tudengid Kuradisillal kevade algust tähistamas). Foto: Margus Ansu / Postimees

Lund oli pisitasa tuisanud juba varahommikust alates ning kõle tuul lõikas ihusse kui külma noaga. Fakti, et täna kell 13.02 algas kevad, tuli kalendrist kinnituse saamiseks järele vaadata. Kõle, kuid siiski kevad saabus Tartus Kuradisillal Hando Runneli sõnadel lauluga «Öö lõhnab, vihma sajab, / on kevad Tartu peal ...»

Korporatsioonidel Amicitia ja Vironia on tava tervitada kevade algushetke ühislaulmisega. Küllalt sageli saabub kevad pilkases ööpimeduses või varajastel hommikutundidel. Kena kevadet on selle 15-aastase traditsiooni jooksul nähtud harva, enamasti sajab ikka lund või kui mitte seda, siis kindlasti on külm. Tänagi võis päikese heledat laiku läbi pilvevine ja lumesaju vaid aimata – kusagil matemaatika-informaatika õppehoone kõrval puulatvade kõrgusel.

Kevade astronoomilist algust tulebki vaadata kalendrist ning maha tasub matta lootus, et kalendris tähendatud ajal hakkab paugupealt päike sirama ja rohi haljendama. Kevade algus ehk kevadine võrdpäevsus langeb tavaliselt 20. või 21. märtsile ning tähistab meil põhjapoolkeral seda, et päeva pikkus ületab öö pikkuse. 

See aga ei takista siiski lootmast, et soe ja päike on kusagil käeulatuses. Laulmisega meelitatakse kevadet kohale mujalgi Eestis. Tallinnas Musumäel mängisid sel hetkel puhkpillid ja karjasepasun. Pärnus lõi Mihkel Lüdigi meeskoor laulu lahti juba veerand tundi enne täpset aega, lootuses, et kevad jõuab siis äkki laulu saatel kohale.

Täna siiski ei jõudnud kevadilm ka Pärnusse. Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi teatel püsib ilm talvine, nädalavahetus kostitab ligi 20-kraadise külmaga. Ilma soojenemist on oodata võib-olla järgmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles