Buldooserijuht pääses märjast hauast üle noatera

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väärt masinat ei saa tiiki jätta ning eile asus firma veesilma tühjaks pumpama. Kuidas aga ligi 18 tonni kaaluvat Case'i buldooserit kaldale tuua, vajab veel kaalumist.
Väärt masinat ei saa tiiki jätta ning eile asus firma veesilma tühjaks pumpama. Kuidas aga ligi 18 tonni kaaluvat Case'i buldooserit kaldale tuua, vajab veel kaalumist. Foto: Kristjan Teedema

Kolmapäeva õhtupoolikul saabus Raadilt Eesti Rahva Muuseumi ehitusplatsilt häirekeskusesse ärev telefonikõne: buldooser vajus läbi jää ja uppus, juht jäi sisse. Masinas olnud mehel jäi aga hing õnneks sisse.

«Päästjatele oli see väljakutse väga kiireloomuline,» kinnitas kell 16.03 saabunud telefonikõnele reageerinud päästetööde juht Erko Nugis. Kui päästjad kohale jõudsid, paistis teeäärsest süvendist jäätükkide vahelt ainult masina korsten ja kabiini ülaserv.

Nugise sõnul ei osanud keegi täpselt öelda, millal õnnetus juhtus. Läbi jää vajumist märgati alles siis, kui hakkas tunduma, et midagi on valesti ja üks ehitusplatsil töötanud buldooseritest on kadunud.

Kui kiiresti täitus kabiin veega ning kui kaua täpsemalt mees jääkülmas vees päästmist ootas, teab ta üksnes ise. Ümbruses töötanud mehed arvasid, et vähemalt 15 minutit.

Kinni kiilunud ustega buldooseris jäi mees elama üksnes seetõttu, et kabiin ei vajunud täielikult vee alla. Kabiini ülemine serv ulatus veepinnast kõrgemale ning sissepoole jäi väike õhupadi. Mees sai nägu vee peal hoida ja hingata.

Külmast kange

Kiiresti sikutas endale kuivülikonna selga päästja Mart Rohtmets ning kahlas läbi jäätükkide masina juurde. Leidnud buldooseri kere peal kindlama jalgealuse, lõi Rohtmets sepavasaraga masina küljeklaasi katki.

Kabiini lõksu jäänud mees sai kohe aru, et teda tuldi päästma, ning ta tõmbas end käte abil kabiinist välja. Päästjad märkasid tema käes ka mobiiltelefoni. Kas ta sellega abi kutsuda püüdis, pole esialgu teada.

«Ta oli kõvasti külmunud ja alajahtunud,» kirjeldas Nugis. Külmast kange mees oli teadvusel, kuid päästjatega suhelda ta ei suutnud. Kohe paigutati mees kiirabiautosse soojade tekkide vahele ning sõit viis edasi haiglasse.

Öö veetis mees Tartu Ülikooli Kliinikumis meedikute kontrolli all. Tema tervis paranes ning eile pärastlõunal otsustasid arstid ta haiglast välja lubada, kinnitas kliinikumi kõneisik Kristi Tael.

Tööinspektsiooni teabejuhi Kaja Tamme sõnutsi teatas peatöövõtja Fund Ehitus õnnetusest eile. Esialgsetel andmetel sõitis buldooserijuht ehituseks ette valmistatud süvendile ning vajus läbi jää.

Praegu selgitab tööinspektsioon välja, kas tegemist on üldse tööõnnetusega. «Kui töötajal ei fikseeritud tervisekahjustust, siis pole tegemist tööõnnetusega,» selgitas Tamm.

Kuid miks buldooser sügavasse veega täidetud auku üldse sõitis? Juhtum on väga värske ja pole veel teada, kas traktoristi hoiatati või ei hoiatatud sellest august, selgitas ehituse peatöövõtja Fund Ehituse juhatuse liige Anti Makson. «Ilmselt ta ei näinud, et seal on jää.»

Tähtaega ei mõjuta

Maksoni kinnitusel õnnetus töödegraafikut kuidagi ei mõjuta ning muuseum saab kerkida plaanipäraselt. Buldooserit aga auku jätta ei saa. Kuidas see kätte saada, seda alles kaalutakse. «Peame leidma lahenduse,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles