Tartu Ülikool avalikustas vastuvõtuarvud

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli õppekohad.
Tartu Ülikooli õppekohad. Illustratsioon: Graafika: TPM

Kõrgharidusreform viis küll tasulised õppekohad, kuid andis ülikoolidele juurde ka raha, et võtta mullusega võrreldes rohkem tudengeid tasuta õppima. Tartu Ülikool avalikustas eile, kui palju tudengeid igale erialale õppima pääseb.

Mullu oli Tartu Ülikoolis bakalaureuseõppes riigieelarvelisi ehk tasuta õppekohti pisut üle 1500, nüüd pääseb tasuta õppima üle 2000 tudengi. Kui liita juurde veel magistrantuuri ja doktorantuuri õppekohad, võtab Tartu Ülikool tänavu sügisest õppima enam kui 3000 tudengit.  

Rohkem kohti kõigile

Nagu ka möödunud aastal, võtab ülikool kõige enam tudengeid – 155 – vastu matemaatika-informaatika teaduskonda informaatika erialale. Samas suurusjärgus ehk 144 üliõpilast pääseb arstistuudiumisse. Üle saja tudengi saab  õppida majandusteadust, möödunud aastal oli sel erialal 70 riigieelarvelist kohta.

Selliseid erialasid, kuhu sügisel märkimisväärselt rohkem tudengeid vastu võetakse kui varem, on ülikoolis päris mitmeid. Näiteks majandusteaduses võetakse vastu 35 tudengit enam kui eelmisel aastal – suisa 107. Psühholoogiat saavad tänavu tasuta õppima asuda 50 tudengit, mis on samuti mullusega võrreldes 35 võrra rohkem.

Tähtis on seegi, et pea kõigil erialadel on tasuta õppekohti enam, kui oli 2012. aastal riigieelarvelisi kohti.

1,7 miljonit lisaks

Tartu Ülikooli õppeprorektor Martin Hallik selgitas, et raha jaotamise üks olulisimaid kriteeriume oli juhendamis-võimekus. Iga eriala kohta arvutas ülikooli rahandusosakond välja erialade koolitusvõimsuse.

Koolitusvõimsus võtab arvesse seda, kui palju on vastavas instituudis korralisi õppejõude, kui pikk on nende tööaeg ning kui suure osa sellest pühendavad nad õppe- ja teadustööle ja juhendamisele.

Seega õppekohtade arv määrati eeskätt lähtuvalt sellest, kui palju on ühe või teise eriala õppejõududel aega õppetöö ning juhendamisega tegeleda.

«See tagab, et suudame tõesti korralikult ära juhendada tudengid, kes on ülikooli vastu võetud,» märkis Hallik.

Haridus- ja teadusministeeriumi kõrgharidusosakonna juhataja Mart Laidmetsa andmetele tuginedes said kõik Eesti ülikoolid ja kõrgkoolid tänavu kokku enam kui 16,6 miljonit eurot.

Tartu Ülikool sai ülikoolidest kõige rohkem – 4,6 miljonit. Laidmets selgitas, et ilma kõrgharidusreformi lisarahata oleks see summa olnud enam kui 1,7 miljoni võrra väiksem.  

TÜ bakalaureuseõppe vastuvõtt

• 24. juunist 5. juulini saab avaldust esitada sisseastumise infosüsteemi SAIS kaudu, paberdokumente saab esitada 1.–5. juulil.

• Sisseastumiseksameid saab teha 9.–15. juulini, akadeemiline test on 9. juulil.

• Vastuvõetute nimekirjad avalikustatakse 17. juulil SAISis.

• Õpingud algavad 2. septembril.

• Täpsema vastuvõtuinfo leiab aadressilt www.ut.ee/et/sisseastumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles