Rocki hooaeg ähvardab läbi kukkuda

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Tartu Rock võitis pühapäeval Barons Kvartalsit Balti liiga teises veerandfinaalmängus 11 punktiga, ei piisanud kahe mängu kokkuvõttes sellest poolfinaali pääsemiseks. Pildil on peatreener Gert Kullamäe (esiplaanil) ja treener Toomas Kandimaa pärast pühapäevast mängu.
Kuigi Tartu Rock võitis pühapäeval Barons Kvartalsit Balti liiga teises veerandfinaalmängus 11 punktiga, ei piisanud kahe mängu kokkuvõttes sellest poolfinaali pääsemiseks. Pildil on peatreener Gert Kullamäe (esiplaanil) ja treener Toomas Kandimaa pärast pühapäevast mängu. Foto: Kristjan Teedema

Eurosarjas alagrupist edasipääsuta jäänud ning Balti liigas vaid veerandfinaaliga piirdunud Tartu Rock pole täitnud sel hooajal ühtegi eesmärki. Korvpallivaatlejate arvates jääb peatreener Gert Kullamäel puudu treenerikogemusest.

«Klassikaline ütlus on see, et võidab meeskond, aga kaotab treener. See peab paika, nii valus kui seda ka tunnistada ei ole,» lausus Rocki ebaedu kohta korvpallitreener Aivo Erkmaa (pildil) ega olnud nõus enne veerandfinaale Kullamäe välja öeldud mõttega, et otsustavaks saab mängijate psühholoogiline valmisolek.

«Pole mõtet rääkida, et mängijad tunnevad pinget. Loomulikult tunnevad ja peavadki tundma. Tippsport ongi ainult üks suur pinge ning selle taha ei saa pugeda,» märkis Erkmaa. Rock pole tema sõnul teinud tänavu halba hooaega, kuid kõik võtmemängud on läinud aia taha ning see peaks olema mõtlemise koht.

Võimalus mängiti maha

Kümme aastat tagasi kaheks hooajaks Rocki peatreeneri toolile istunud Tõnu Lusti meelest pole Kullamäe olnud kriisiolukordades oma ülesannete kõrgusel.

«Ma ei taha kedagi solvata, aga sa võid ju hea mängumees olla, kuid treenerina pead olema kellegi üles kasvatanud ning kõik etapid läbi teinud,» rääkis kaks korda Rocki Eesti meistri tiitlile viinud Lust.

«Sa võid ju treener olla, aga mängu vormistamine hakkab alles siis pihta, kui kaks minutit jääb lõpuni. Ja siis on vaja eelkõige treeneri kogemust,» lausus Lust. Tema meelest mängis Kullamäe Balti liiga veerandfinaalist edasipääsu võimaluse maha eelmisel neljapäeval Riias, kui tuli vastu võtta 14-punktine kaotus.

«Kui sa juba näed, et võitu ei tule, siis tuleb mängida nii, et vahe oleks minimaalne. Treeneri ülesanne on leida mees, kes lõpu ära otsustab,» märkis Lust. Tema sõnul peab treeneril olema igaks otsustavaks momendiks variant olemas.

Näiteks pühapäevases kodumängus oleks Lusti arvates võinud normaalaja viimaste sekundite otsustava viske tegemise mängida pigem kellelegi teisele kui mängujuht Justin Ingramile.

«Kogu tähelepanu oli temale ju koondunud. Ta võttis kogu kaitse enda peale ja keegi nurgast oleks võinud hoopis visata,» pakkus Lust.   

Lust polnud siiski nõus arvamusega, et Kullamäe peaks mängijate suhtes ennast rohkem kehtestama ning väljaku ääres karmim olema.

«Distsipliin peab olema, aga need ajad on möödas, kui Salumets meeste peale karjus,» märkis ta.

Korvpall on ümmargune

Riias peetud mängus Rocki suurimaks punktitoojaks kerkinud Timo Eich­­fussi (pildil) sõnul teeb Kullamäe niigi piisavalt kõva häält ning krõbedamatest väljenditest poleks abi. Kullamäe on tema sõnul toonud võistkonda uue hingamise ning on väga heal tasemel peatreener.

Miks siiski viimase veerandfinaalmängu esimesel poolajal saavutatud 22-punktine eduseis kolmandal veerandajal maha mängiti, ei osanud Eichfuss öelda.

«Juhtus lihtsalt niimoodi. Vaheajal rääkisime kõik asjad üle, aga kaitses tulid kohe apsakad sisse ja meie mäng kadus ära,» meenutas ta valusalt lõppenud kohtumist.

«Me teadsime, mis on mängus, aga korvpall on ümmargune. Oleme sel hooajal ju hästi mänginud, aga kui vähegi tähtsam mäng on, siis ma ei saa aru, mis muutub. Ma ei usu, et mehed kardavad või tuleks mingi pinge peale. Oleme piisavalt kaua mänginud ja sellist asja küll ei tohiks enam olla,» rääkis Eichfuss.

Kas Balti liiga poolfinaalist välja jäämises on pigem süüdi mängijad või peatreener, ei osanud eile hommikul vastata ka Gert Kullamäe. «Võin sellele vastuse anda siis, kui olen ära vaadanud mängu video, aga see kõik on tagantjärele tarkus ega maksa enam midagi,» nentis ta.

Igal treeneril on Kullamäe sõnul oma nägu ja arusaam, kuidas ta oma tööd teeb. «Mõnele mehele peabki käratama, aga teist tuleb jälle paitada. Treener peab tundma oma mängijaid ning kõiki ei saa ühe puuga võtta,» sõnas Rocki peatreener.

Oma nägu ja arusaam

Kolm aastat tagasi mängijakarjääri lõpetanud ning seejärel kohe treeneriametisse asunud Kullamäe on enda sõnul see, kes ta on.

«Kui on vaja, olen karm, kui pole vaja, siis ei ole. Aga minu treenerikreedo on see, et ma ei lähe mitte kunagi ajakirjanduses mängijate vastu kriitiliseks. Austusest mängijate ja võistkonna vastu. Kui mulle asjad ei meeldi, siis ma ütlen selle mehele nelja silma all või ka meeskonna ees välja,» rääkis Kullamäe.

Meeskonda treenides juhindub Kullamäe enda sõnul oma mängijakogemustest ning nende treenerite kogemustest, kelle käe all ta on pallinud.

«Võib-olla ma ei ole suutnud vajutada õigele nupule, aga kokkuvõttes on kõik meie tulemused jäänud kinni üksikutesse momentidesse. See on mulle endale ka pettumus, aga spordis maksab paraku vaid tulemus,» tõdes Rocki peatreener.

Treener usub endasse

Hooaja alguses seatud eesmärkidest on Rockil võimalik täita veel vaid üks ehk võita Eesti meistri tiitel. Kuidas teha nii, et meeskond ei astuks sama reha otsa, pole Kullamäe veel mõelnud, kuid üldjoontes ei kavatse Rocki peatreener oma stiilis midagi muuta.

«Ma jään endale truuks. Ma usun sellesse ja näen, et enamik asju toimivad. Ma pole selline tõmbleja tüüp, et saime valusa laksu ja kohe kukun midagi muutma,» märkis Kullamäe. Ta lisas, et kuna enne Eesti meistriliiga play-off-mänge on pikem paus, tuleb meeskonda treeningutega elus hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles