Laste rallikrossisari kogub hoogu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kes soovib, see proovib. Kes proovib, soovib veel. Sel talvel tasahilju käima läinud laste jäärajasõitude sari kogub iga võistlusega populaarsust. Anne kanalil võttis eile omavahel mõõtu juba 22 last.

«Kas ma toon sulle autost lasteistme,» pakkus ühe poisi isa abivalmilt. Vastuseks sai ta resoluutse ei. Teise auto juures sealsamas kõrval manitses murelik vanaema oma lapselast: «Ega sa ometi sõitma lähe?» Vastust teadis ta muidugi juba ette.

Eile said tartlased otse koduakende all elada kaasa enam kui 500-hobujõuliste ralliautode mõõduvõtule. Tuntud rallimeeste kõrval pääsesid autoroolis jääle ka lapsed. Nii mõnelegi neist oli see päris esimene kord rooli keerata.

Laste võistlussari läks tõsisemalt käima sel talvel ning esimene etapp sõideti Kuremaa järvel Jõgevamaal. Võisteldud on ka Võrus ja kahel korral Rannakülas Võrtsjärve jääl. Sarja üks korraldaja Urmas Saar peab plaani alustada ka suviste etappidega.

Et sari ei kujuneks kellelegi ülemäära kulukaks, tõid rallihuvilised Leedust portsu kasutatud Renault Twingo väikeautosid. Kõik masinad on sama võimsad, et võistelda ikka võrdne oleks. Autode tehniline seisund vaadati üle ja vajaduse korral tehti remonti. Sponsorite abiga soetati masinatele alla ühesugused rehvid.

Sõita ei pea noor rallihuviline üldse oskama ning jää peal on kõige lihtsam alustada, selgitas Saar. Juhendaja aitab esimesel harjutusringil käigu sisse panna ja näitab õige suuna kätte. Teise ringi sõidab laps juba üksi. «Lapsed õpivad õiged võtted väga kiiresti,» tõdes Saar.

Võrtsjärve mõõduvõttudel said ka lapsevanemad samu autosid proovida ning juhtus sedagi, et suurte autosõidukogemustega isad pidid vaid paar harjutusringi teinud poegadele alla vanduma.

Igal etapil on sõitjaid juurde tulnud, erandiks ei olnud ka eilne sõit. Suurem jagu noortest roolikeerajatest olid vanad kalad ehk need, kel sõidukogemus juba mitmelt sõidult.

Teismeliseeas elvalased Maris Niilus ja Markus Niilus alustasid rallisõiduga sel talvel. Nüüd käivad nad Rannakülas harjutamas igal vabal nädalavahetusel. Isa Marko ostis neile lausa samasuguse Renault’ sõiduauto.

Küsimusele, kas 1,2-liitrine bensiinimootoriga masin pidevalt harjutades ka juba lahjaks jääb, vastas Maris, et jääb küll. «Täpselt paras!» leidis isa ohutusele viidates. Tema hinnangul on auto mõõdud lastele sobilikud ja mootor treeninguteks piisavalt ergas.

Eilsel sõidul viimases kurvis peaaegu rajalt välja sõitnud Hannes Saar tunnistas finišis, et lõpus läks rabistamiseks. Nädal tagasi Võrtsjärvel peetud võistlusel tuli ta 8–12-aastaste laste klassis teiseks. Kõrvalt vaadates valitseb Hannes Saar autot nii hästi, et võiks juhiloaeksami ära teha. «Enne tuleb märgid selgeks õppida,» tõdes poiss siiski.

Anne kanalil peetud võistluse tulemused avaldatakse veebilehel rallikross.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles