Pakisaatmisturule trügis firma juurde

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesena Arengufondilt investeeringu saanud OÜ Smartposti pakiautomaadid Tartus Lõunakeskuses.
Esimesena Arengufondilt investeeringu saanud OÜ Smartposti pakiautomaadid Tartus Lõunakeskuses. Foto: Sille Annuk

Postitööstuse turule on lisandunud konkurent – kümnete ustega oranžid automaadid kaubanduskeskustes võimaldavad pakke saata odavamalt ja mugavamalt.




Smartpostiga ei saa saata pakke koju, vaid teise pakiautomaati. Kasutamine on lihtne – automaadil on puutetundlik ekraan, kust saab valida sobiva toimingu ning sisestada vajalikud andmed, sealsamas on ka kaardimakseterminal, kus saatmise eest pangakaardiga tasuda.

Pikalt lahti

Kui makstud, läheb automaatselt lahti üks kapi ustest, sinna tuleb saadetav ese sisse panna ja uks uuesti kinni lükata. Pakk peaks oma sihtkohta jõudma järgmisel tööpäeval, paki saajale saadetakse SMS, kus kirjas paki asukoht ning kood ukse avamiseks.

Smartposti kasutamise võimalus sobib ilmselt kõige paremini neile, kellele teiste inimestega suhelda ei meeldi või kellel on mingi puue, mis seda raskendab. Kellegagi rääkida ei ole vaja, automaadi kasutamiseks on vaja aru saada ekraanile kuvatavast tekstist ning vajutada mõningaid nuppe.

Samuti sobib see inimesele, kelle päevakava ei ole päris samas rütmis ülejäänud maailmaga ja kes seetõttu postkontorisse lihtsalt ei pruugi jõuda või järjekorras oodata ei jaksa. Kesklinna postkontor suletakse kell 19, näiteks Taskus asuvale pakiautomaadile pääseb aga tööpäeviti ligi kella 21-ni.

Smartposti kasutamisel on siiski mõned piirangud – saatjal peab olema pangakaart (pin-koodiga) ja mobiiltelefon, mobiil peab olema ka paki saajal.

Smartposti suurim miinus hetkel on aga kindlasti see, et automaate on Eestis vaid 34. Nii saab pakki saata küll iga maakonna keskusesse ja veel mõnesse suuremasse linna, kuid väiksemate kohtade elanikele jääb teenus esialgu kättesaamatuks.

Smartpost OÜ juhataja Indrek Oolupi sõnul on laienemine kindlasti plaanis, kuid see, kuhu uued automaadid tulevad, on suuresti kasutajate endi teha: «Väiksemad kohad ei ole välistatud, laienemine toimub selles suunas, kuhu meie kliendid ise seda suunavad.»
Ka on piiratud see, kui suuri pakke saata saab – pikkus ja laius võivad olla kuni 60 sentimeetrit, kaal kuni 25 kilogrammi. Hind sõltub aga sellest, kui kõrge pakk on. Näiteks kuni 12 sentimeetri kõrguse paki saatmine maksab 29 krooni, kui kõrgus on kuni 20 sentimeetrit, siis 37 krooni jne.

Palju isetegevust

Paki suurust peab umbkaudugi teadma, selle järgi toimub maksmine ning selle järgi avab automaat ka sobiva suurusega kapi.
Postkontoris on võimalik saadetav ese lihtsalt töötajale ulatada, kes selle saat­mis­kind­lalt ära pakib, Smartpostiga saatmiseks tuleb pakkimistöö ise ära teha. Pakendile peab kirja panema nii saaja kui ka saatja nime ning mõlema telefoninumbri.

Kas teate

Smartposti pakiautomaadid


• Anne


   Selveris


• Lõuna-


   keskuses


• Rebase


   Rimis


• Tasku


   moe-


   ja vaba-


   vabaaja-


   keskuses


Allikas: Smartpost

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles