Rockil saab otsustavaks vaimne valmisolek

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti klubi Barons Kvartalsi peatreener Martins Gulbis nimetas play-off-mängude võtmetegelasteks kogemustega mängijaid. Rockist nimetas ta näiteks Valmo Kriisat (pildil). Foto on kohtumisest Vilniuse Saka­lai meeskonna vastu jaanuari keskel, mille Rock võitis 103:60.
Läti klubi Barons Kvartalsi peatreener Martins Gulbis nimetas play-off-mängude võtmetegelasteks kogemustega mängijaid. Rockist nimetas ta näiteks Valmo Kriisat (pildil). Foto on kohtumisest Vilniuse Saka­lai meeskonna vastu jaanuari keskel, mille Rock võitis 103:60. Foto: Margus Ansu

Tartu Rocki peatreeneri Gert Kullamäe sõnul saab täna ja pühapäeval toimuvates Balti liiga veerandfinaalkohtumistes otsustavaks eelkõige mängijate psühholoogiline valmisolek.

Eile hommikul bussiga Riia poole teele asunud Rocki meeskond on Kullamäe kinnitusel otsustavateks kohtumisteks valmis. «Mängupaus on pikk olnud ja mehed peaksid näljased olema,» ütles peatreener. Ta märkis, et hoolimata möödunud nädalal osa mängijaid kimbutanud väikestest tervisehädadest sõitsid kaasa kõik kaksteist meest.

«Meil olid mõnedki mehed tervisega rivist väljas. Egidijus Dimsa tegi seljale liiga ja ei treeninud mitu päeva. Marek Doronin suutis saada omale põsekoopapõletiku ja neelas antibiootikume. Rain Veideman oli hädas kõhutõvega. Aga kui täna (eile – toim) õhtul trennis midagi ei juhtu, ja ma loodan, et ei juhtu, siis on kõik mehed vormis,» rääkis Kullamäe.

Otsiti kontrollmängu

Kuigi Rocki mängupaus on veninud kahe nädala pikkuseks, ei julgenud Kullamäe pakkuda, kuidas see võiks kohtumist mõjutada. «Teooriaid on igasuguseid, kokkuvõttes ei maksa need midagi,» sõnas ta. «Me oleme hoidnud oma treeningud suhteliselt mängulised ning proovinud nii, et tunnetus püsiks.»

Kullamäe tunnistas, et Rock üritas siiski leida endale mõnda kontrollmängu, kuid see ei õnnestunud. «Kõigil on omad graafikud ja sõita selliseks treeningmänguks kuhugi kaugele on üsna kulukas ja mitte väga mõistlik. Ma loodan, et see paus ei mõjuta meie mängu,» rääkis ta.

Veerandfinaali vastase ehk Barons Kvartalsiga pole Tartu meeskond tänavu kohtunud. Baronsi selle hooaja eesmärk on võita Läti meistritiitel ning jõuda Balti liigas nelja parema hulka. Praegu hoiab Barons Läti liigas Riia VEFi ja Ventspilsi järel kolmandat kohta.

Kullamäe sõnul on Barons tüüpiline Läti meeskond, kus tagamängijad toovad kiiresti palli üle ning üritavad siis kiiresti seda edasi mängida. «Neil on suhteliselt lühike koosseis ja kõik on võimelised ka tagant kiiresti ja hästi viskama,» iseloomustas vastast Rocki juhendaja.

Vastane tugevdas ridu

Läti võistkonna võtmemängijaiks on aga siiski viimastel kuudel klubiga liitunud mehed. «Neil on kolm-neli mängijat, kellest sõltub suuresti tulemus. Neile peamegi oma tähelepanu pöörama ja keskenduma,» märkis Kullamäe, pidades silmas näiteks ameeriklasest tagamängijat Jamar Diggsi ja detsembris klubiga ühinenud Tyler Caini.

Tartu võimalusi hindas Kullamäe siiski üsna heaks. «Reaalselt peaks meil olema ikkagi pikem pink ja jõudu rohkem, aga kuidas see väljakul rakendub, seda näeme,» sõnas peatreener ning rõhutas meeste vaimse valmisoleku tähtsust. «Meie meeskonnal saab otsustavaks kindlasti psühholoogiline valmisolek. Eriti välismängudes on see väga tähtis ja loodame, et tuleme toime.»

Kas otsustavates mängudes võiks mõne Rocki mehe mänguaeg ja roll kasvada tavapärasest suuremaks, sõltub Kullamäe sõnul kohtumise käigust.

«Üldiselt on meil välja kujunenud kindel stiil ja rütm. Teatud vahetused sõltuvad aga mängu käigust. Võib-olla mõni saab kiiresti vead täis, mõnel on tõeliselt kehv viskepäev või mõni on lihtsalt näost valge,» selgitas Kullamäe. «Eks otsuseid tuleb teha vastavalt sellele, aga üldiselt toimib meeskond nii, et kõik on vajalikud ja peavad igal hetkel olema valmis mängu sekkuma.»

Tänane mäng peetakse üsna pisikeses Riia keskkooli saalis, kuhu mahub vaatama mõnisada inimest. Rock sai saalis trenni teha vaid eile õhtul. Kodumeeskonda on toetamas ka fännid. Kohtumine algab kell 18 ning sellest teeb ülekande Läti spordiportaal www.sporta­centrs.com. 


Arvamus

Andres Liinat
TÜ akadeemilise spordiklubi juhataja


Ma ei oska hinnata, kas Rockil on vastasega vedanud, aga kindlasti on Baronsist raskemaid vastaseid.  Õnneks on Rockil sel hooajal tahtejõuetuid mänge vähe olnud ja kui poolfinaali pääsetakse, siis võib ju need isegi andeks anda. Aga selleks, et jõuda sealt edasi, tuleks mängida kire ja õhinaga.

Eesmärk on Balti liigas final-four ja see on kahe võidu kaugusel. Ja kui saame sinna, siis ega me lepi ainult sellega.

Tulemuste koha pealt ei ole ma senise hooajaga rahul. Kui räägime näiteks eurosarjast, siis lootsime ikkagi alagrupist edasi pääseda. Karikavõistlus polnud küll eraldi eesmärk, aga eelmisel hooajal me selle võitsime ja tahtsime seda ka nüüd. Aga kui vaadata mängu läbi hooaja, seda stabiilsust ja pilti, siis see on paranenud. Üldine pilt on publikut rõõmustav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles