Obinitsa küla unistab soome-ugri kultuuripealinna tiitlist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto Obinitsas peetud Seto kuningriigi päevalt.
Foto Obinitsas peetud Seto kuningriigi päevalt. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Soome-ugri liikumise eestvedajad on tulnud välja ettepanekuga valida sarnaselt Euroopa kultuuripealinnale igal aastal soome-ugri kultuuripealinna ning ühe kandidaadina sellele kohale soovib pretendeerida Obinitsa küla Setomaal.

Obinitsa paistab küll Eestimaa servas olevat, kuid soome-ugri hõimumaailma mõttes võiks just siia maha märkida mõttelise kultuurisüdame lääne- ja idapoolsete soome-ugri rahvaste vahel, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Soome-ugri kultuuripealinnade idee on idanenud juba mõnda aega ja Obinitsa rahvas on tiitlit algusest peale endale tahtnud, pidades oma tugevuseks sügavat kultuuritausta ning pikaaegseid sidemeid hõimurahvaste kultuurieestvedajatega.

«Väga oluline eesmärk on anda neile kohtadele, mis saavad kultuuripealinna tiitli, teatav hoog sisse, aidata ka kohalikku majandust ja kultuurielu arendada,» selgitas soome-ugri kultuuripealinnade programmi eestvedaja Oliver Loode.

Kultuuripealinnu hakkab valima viieliikmeline žürii, mis koosneb lõviosas soome-ugri päritolu silmapaistvatest kultuuritegelastest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles