Algas uue rahvusarhiivi hoone ideekonkurss

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil rahvusarhiivi materjalid.
Pildil rahvusarhiivi materjalid. Foto: Peeter Langovits

AS Riigi Kinnisvara kuulutas välja avatud rahvusvahelise ideevõistluse rahvusarhiivi uue hoone parima arhitektuurilahenduse leidmiseks.

Uus hoone rajatakse aadressile Nooruse 1a/3, mis asub Tartu Ülikooli arenevas teaduslinnakus Riia tänava ja Viljandi maantee vahel. Detailplaneeringu järgi võib tulevase hoone ehituspindala olla umbes 4000 ruutmeetrit ning kõrgus kuni 25 meetrit maapinnast.

Võistlusega soovitakse saada efektiivse pinnakasutusega ja arhitektuuriliselt kõrgetasemeline nüüdisaegne arhiivihoone, mille ehitus- ja ülalpidamiskulud on säästlikud ja väikese energiatarbega.

Ühtlasi peab ehitis võimaldama arhiivikülastajate kiiret ja mugavat teenindamist, vastama arhiivi kogumisvajadusele lähema 10–12 aasta vältel, täitma rahvusarhiivi esindusfunktsiooni ning sobituma ümbritsevasse linnakeskkonda.

Võistlustööde esitamise tähtaeg on 9. aprill, ideekonkursi tingimustest saab lähema ülevaate riigihangete registrist.

Rahvusarhiivi uue hoone ehituseks on valitsus eraldanud 14 400 000 eurot aastaiks 2013–2016. Esimeses etapis korraldatakse arhitektuurikonkurss, järgneb hoone projekteerimine ja ehituse riigihanke väljakuulutamine. Hoone ehitamine on plaanis aastatel 2015 ja 2016.

Rahvusarhiivil on Eestis kümme hoonet hoidlamahuga ligi 16 000 ruutmeetrit, ent puudub vaba hoidlapind. Ruumipuudus seab piirid nii uue ainese kogumisele kui ka senise säilitamisele. Praegune rahvusarhiivi keskus asub Tartus Liivi tänavas.

Riigiarhivaar Priit Pirsko sõnul tagab rahvusarhiivi uue hoone ehitamine siinse ühiskonna kirjaliku mälu kestmise ning taastab rahvusarhiivi suutlikkuse vastu võtta arhiiviväärtuslikke dokumente asutustest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles