Ravimi vajaja võib apteekrit usaldada

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daisy Volmer
Daisy Volmer Foto: Margus Ansu

Tartus proviisorite ja farmatseutide konverentsil räägiti farmaatsia arengu teemade kõrval ka apteekri usaldusväärsusest.





Tartu Ülikooli farmaatsiainstituudi sotsiaalfarmaatsia õppejõud Daisy Volmer on veendunud: praegu antav haridus on piisavalt hea, et apteeker oskaks apteeki astunud patsienti nii retsepti- kui käsimüügiravimite asjus nõustada.



«Vahel ainult tundub, et apteekrid on ise natuke liiga tagasihoidlikud,» sõnab ta.



Millist abi te, Daisy Volmer, apteegis ise vajate ehk et kes on hea apteeker?


Vajan seal inimest, kes räägib minuga konkreetselt ning kes lähtub ja huvitub sellest, mida mina vajan. Mitte ei suhtu üldiselt: üks tablett kolm korda päevas.



Samas ma ei arva, et apteeker peaks vuristama peast kõike. Ta võib ise ja me võime ka koos uurida pakendilt või mujalt saada olevat infot, aga ma tahan tunnet, et minuga ja mu murega tegeldakse.



Mõnes olukorras võib apteeker asendada pisut isegi perearsti, kas nii?


Teatud puhul on apteeker ainus tervishoiutöötaja, kellega patsient kokku puutub. Näiteks kui on tegemist käsimüügiravimite ja iseravimisega.



Apteek on ju kõige mugavam tervishoiuasutus, kuhu sisse astuda, nõu küsida ja ravimeid saada.



Inimene ärgu peljaku küsida, apteeker on koolitatud teadma haiguste ja ravimite seoseid.


Vahel nad ehk kardavad, et tungivad oma küsimustega liiga palju inimese isiklikku ellu. Teinekord on aga apteekrile tõesti oluline teada, milliseid ravimeid patsient veel tarvitab, ning vestlus on vajalik.



Mida apteekidest viimasel ajal võrreldes varasemaga rohkem otsitakse?


Need on taimsed preparaadid, igasugused toidulisandid ja loodustooted. See on valdkond, mida meil varem ei olnud ja mis mõnel pool mujal Põhjamaa apteekides hoopiski puudub.


Meie proviisorid oskavad aga neilgi teemadel suurepäraselt nõu jagada.


Niisiis ei ole apteek ainult ravimi ulatamise, vaid ka nõusaamise koht.



Mõnes Euroopa riigis on proviisoritel õigus teatud ravimeid iseseisvalt ordineerida ehk koguni retsepte välja kirjutada. See aga ei tähenda, et see oleks suund, mille poole peaksid kõik riigid liikuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles