Tartu maratoni võit läks Norrasse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti suurim suusasündmus on käes. Täna sõidetakse arvult 42. Tartu maratoni Otepäält Elvasse. Sõidule on end kirja pannud kokku 8517 suusasõpra. Nii suurt startijate numbrit nägime maratonil viimati rohkem kui 25 aastat tagasi. Maratonilt teeb Postimees otsereportaaži, tuues lugejateni tulemused ja emotsioonid nii sõnas kui pildis.

Kell 17.15 on üle finišijoone jõudnud peaaegu 6000 Tartu maratonil sõitnut. Kõige kangemad maratoonarid on veel rajal. Nemad on teel olnud kaheksa tundi ja 15 minutit. Sellega Postimees tänavuse maratoniülekande ka lõpetab.

Kell 16 on hulk maratonilisi teel olnud juba seitse tundi. Rajalt saabujaid jääb vähemaks, kuid endiselt saabub männimetsast üha uusi suusatajaid. Teiste seas on vahepeal tuntumatest maratonisõitjatest finišisse jõudnud raadiohääl Kertu Jukkum ning Tartu avalike suhete juht Indrek Mustimets.

Maratoni meditsiinipealik Andras Laugamets ütles, et meditsiiniteenistuse jaoks on maraton alles täies hoos. «Mida aeg edasi, seda rohkem inimesed väsivad ja vajavad abi.» Laugametsa sõnul vaevabki paljusid vähese treenitusega maratoonareid väsimus ning pärast konsultatsiooni meedikuga otsustatakse katkestamise kasuks. On inimesi, kel suusasaapad on jalad katki hõõrunud. Neli inimest on meditsiiniteenistus toimetanud ka Tartusse haiglasse. Nende nelja puhul oli kahtlus, et nad on saanud rangluu- või roidemurru, selgitas Laugamets. «Arvestades nii suurt rahvahulka on kõik siiski väga rahulikult läinud,» leidis ta.

Kell 15 ehk Tartu maratoni on sõidetud juba kuus tundi. Finišialas on endiselt väga rahvarohke. Suusasõbrad naudivadf sooja suppi ning jagavad üksteisege muljeid rajalt. Endiselt on paljud suusatajad alles tulemas. Esialgu puudub info selle kohta, kui palju on katkestajaid ning kas keegi on hädas olnud ka mõne tervisemurega, märkis Klubi Tartu Maraton pressiesindaja Greete Kempel.

Tuntumatest maratoonaritest on teiste seas hiljaaegu üle finišijoone jõudnud Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm, Eesti Maaülikooli õppeprorektor Paavo Kaimre, aga ka Tartu Postimehe reporter Jüri Saar.

Kella 14.20 paiku on suur osa suusatajatest rajal olnud juba 5 tundi ja 20 minutit. Kiireimatel on sõit juba ammu läbi, kuid maratonirajal on veel üle 4000 inimese. Viimastest tuntumatest lõpetajatest võiks nimetada ujujat Martti Aljandit, spordiklubi Planet Sport Tartu juhatajat Elvis Lillevälja. Tõsine maraton käib teadupärast just tagumistes gruppides. Võitlus iseenda ja suuskadega. Tippsuusatajad heidavad vahest nalja, et nii kaua kui aeglasemad maratonisõitjad (7-8 tundi) nad suusatada ei jaksakski.

Tagasi Palule on jõudnud Postimehe veebiülekande ankur, Tartu Postimehe vanemtoimetaja Vahur Kalmre. 17 km enne finisit asuvasse teeninduspunkti saabub katkematu suusatajaterivi. Jõudjate numbrid jäävad enamasti vahemikku 4000 - 5000, sekka trehvab ka mõni kuuega algav number. Pea kõik suusatajad pööravad rajalt vasakule, et võtta head-paremat toidulaualt.

Kella 13.22 paiku saabusid Palule ka esimesed lühikese distantsi sõitjad, kes startisid kell 13 Arula teeristist.

Samuti Palu punkti jõudis Postimehe spordireporter Kaarel Täll, kelle kinnitusel peatuvad paljud just suuskade määrimiseks. Ajakirjanikule kinnitasid suusamäärijad, et Palult edasi on sõit rohkem allamäge ja siis on head libisemist tarvis. Seejärel võetakse puljongit ja sõit võib jätkuda.

Finišiheitluses asusid pool kilomeetrit enne lõpujoont etteotsa norrakad. Esimesena jõudis üle finisijoone Simen Haakon Oestensen. Võitja aeg 2.45.02. Talle kaotas sekundiga teiseks tulnud Joergen Brink Rootsist. Kolmas oli Anders Aukland. Parima eestlasena saavutas 11. koha Viljandi suusaklubi mees Algo Kärp.

Parima koha naiste arvestuses saavutas üldjärjestuses 43. positsioonil üle finišijoone libisenud Sandra Hansson Rootsist. Parima eestlannana oli Tatjana Mannimaa neljas, üldarvestuses 164. kohal.

Tulemused:
Simen Oestensen (Norra) 2:45:01.7
Joergen Brink (Rootsi) 2:45:02.1
Anders Aukland (Norra) 2:45:02.3
Börre Näss (Norra) 2:45:02.3
Stanislav Rezac (Tshehhi) 2:45:03.0
Christoffer Callesen (Norra) 2:45:03.7
Ivar Tveiten (Norra) 2:45:04.8
Niklas Colliander (Soome) 2:45:05.9
Markus Ottosson (Rootsi) 2:45:05.9
Konstantin Glavatskikh (Venemaa) 2:45:06.9
-
Parim naine Sandra Hansson lõpetas ajaga 2:58:53.3.

Tuntud lõpetajatest jõudsid üsna pea finišisse veel näiteks olümpiapronks Jaak Mae (25. koht), suusatreener Vahur Teppan (61. koht), kaardikeskuse Regio rajaja Teet Jagomägi (173. koht), jalgrattur Caspar Austa (194. koht), ajakirjanik Priit Pullerits (380. koht), rahandusminister Jürgen Ligi (642. koht) ja Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive (950. koht).

Kommentaarid:

Pärast finisit ütles eestlaste parim Algo Kärp, et ta pole sõiduga rahul ning oodanuks kõrgemat tempot. Eriti tugevalt tundis ta end tõusudel. Viimase kilomeetrini oli kõik hästi, siis läks tempo nii kiireks, et parimatel ta enam kannul püsida ei suutnud. «Tuleb suvel rohkem paaristõuketreeninguid teha.» Tunne oli Kärbi kinnitusel kogu sõidu vältel hea ning sõit lihtne. «Sain maitse kätte, et Tartu maratoni võita pole võimatu.»

Naiste arvestuses tuli neljandaks Eesti parim naine Tatjana mannimaa, kes lõpetas üldjärjestuses 160. kohal. Mannimaa leidis pärast sõitu, et lootis tulla esikolmikusse, kuid suuskade määrimine ei õnnestunud kõige paremini.

Võistlusjärgsel pressikonverentsil kinnitasid norrakad, et nad püüdsid grupist eralduda juba alguses. Kilomeetrite 15 - 16 peal püüdsid nad eest minna, kuid et rajale oli öösel sadanud pisut värsket lund, äraminekukatse ei õnnestunud. Peagi sai selgeks, et tuleb grupifiniš. Norrakad üritasid veel pärast Matut, kuid konkurendid ei jäänud maha.

Maratoni peakorraldaja Indrek Kelk tundis rõõmu eelkõige hea raja üle. Suusajäljed tõmmati sisse reedel ning siiani on rada saanud taheneda. «Tugev suusajälg peaks olema ees ka neil, kes suusatavad kuus-seitse tundi.» Veel tundis Kelk headmeelt selle üle, et Raul Olle jäi ka tänase seisuga ainsaks meheks, kel on õnnestunud Tartu maraton võita kolmel korral.

Finiš. Maratonireporter Vahur Kalmre teatab finišipaigast, mis asub Elvas Tartumaa tervisespordikeskuses: suusatajad on juba üle Elva jõe ning finišisse jäävad loetud kilomeetrid. Finišis on rahvas kogunenud suusakoridori servadesse ning oodatakse lõpetajaid. Hetk tagasi kõlas pauk jahipüssist ja Elvale anti üle metsapealinna tiitel. Suusatajad on rajal olnud 2:30.

Samal ajal teatas Postimehe sporditoimetuse reporter Kaarel Täll poolelt võistlusmaalt Kuutselt, et sinna on jõudnud vähem kui pooled maratonirajale startinud. Pea kõik suusatajad võtavad teenidajate laudadelt hapukurki, soola ja jõujooki. Puhatakse ja mõned ka katkestavad, viidates hiljuti läbi põetud gripile, mis röövis jõu.

Palu vahefinišisse (46,6 km) laskub liidergrupp kõrvuti kolmes reas. Suusad libisevad kõigil väga hästi. Vahefiniši võidu pärast rebimist ei tule. Selle võidab Aleksander Bessmertnõh Venemaalt. Järgnesid rootslane Joergen Brink ja norralane Simen Haakon Oestensen. Kogu 19-meheline juhtgrupp on tihedasti koos. Liidrite järel ei tule paar minutit mitte kedagi, teatab vanemtoimetaja Vahur Kalmre. Pole kahtlust, et võitja selgub nende 19 mehe hulgast.

Raja ääres trehvas Vahur Kalmre ka suusatreener Mati Alaveri, kel oli käes kaks joogipudelit. Küsimusele, mis teda selle sõidu juures kõige enam paelub, vastas Alaver, et eelkõige kahe MM-koondislase Algo Kärbi ja Raido Ränkeli esinemine.

Tartu maratonist pole kujunenud mitte ainult Eesti koondise katsevõistlust, vaid ka Venemaa oma, rääkis Alaver. Nimelt selgitavad venelased Aleksander Bessmertnõh ja Konstantin Glavatskikh omavahelise paremusjärjestuse põhjal, kes sõidab oma riiki esindama MM-le.

Kärbile ja Ränkelile pani aga Alaver ülesandeks püsida liidergrupis, maksku mis maksab. Sõidu esimesel poolel oli ülesanne jälgida venelasi, teises pooles aga norrakat Anders Auklandi ning tšehhi Stanislav Rezacit, kes tõenäoliselt tõstavad tempot just lõpu eel.

Kui võitja selgub lõpuheitluses, on enim võimalusi rootslasel Joergen Brinkil, usub Alaver. Mida on meie meestel vastu panna? «Talupojatarkus,» vastas Alaver. See tähendab, et liidritest ei tohi mingil juhul maha jääda.

Peebu teeninduspunkti (39 km) eel suusatas koos 19-liikmeline juhtgrupp, keda vedas Algo Kärp. Talle järgnesid Aleksander Bessmerntõh, Christoffer Callesen (Norra), Anders Myrland (Norra), Stanislav Rezac (Tšehhi), Joergen Brink (Rootsi), Anders Aukland (Norra), Niklas Colliander (Soome), Konstantin Glavatskikh (Venemaa), Thomas Magne Henriksen (Norra), Simen Haakon Oestensen (Norra), Boerre Naess (Norra), Ivar Tveiten (Norra), Markus Ottosson (Rootsi), Lars Suhter (Rootsi), Kuanysh Kambarbaev (Kasahhi), Kristian Tettli Rennemo (Norra), Andy Gerstenberger (Saksamaa), Raido Ränkel (Eesti).

Järgnevatel kilomeetritel vahetavad liidrid pidevalt oma positsioone. Käib üksteise jälgimine ja jõuvarude hoidmine viimasteks kilomeetriteks.

Kella 10.23 paiku jõudsid esimesed suusatajad Kuutsele (32 km) teise vahefinišisse. 19-liikmelist liidritegruppi olid asunud vedama kaks Vene koondislast - Aleksander Bessmernõh ja Konstantin Glavatskikh. Nende kannul sõitis Algo Kärp. Tõsisemad tõusud lõppevad rajal peagi Meegaste mäega. Sealt edasi läheb sõit juba rohkem allamäge ning tagumistel muutub liidergruppi jõudmine väga keeruliseks.

Kuutsel (32 km) on kella 9.55 ajal esialgu rahulik, teatab vanemtoimetaja Vahur Kalmre. Teenindajad ootavad suusatajaid ning sätivad laudadele valmis rosinakukleid, banaani, leiba, soola ning hapukurke, mis on lõigatud umbes 4,5 sentimeetri pikkusteks. Klubi Tartu Maraton projektijuht Kunnar Karu näitab Venemaa Demino maratoni korraldajaile siinse maratoni korraldust ning jagab Worldloppeti sarja uustulnukaile õpetussõnu.

Ande teeninduspunktis (23 km) oli ees 20-liikmeline juhtgrupp. Võistlejaterivi hakkab pisut rebenema ning tegivad grupid. Kolmanda grupi sabas oli näha ka naiste liidrit Sandra Hanssenit Rootsist. Temast pisut maas oli praegune FIS maratonidesarja naiste arvestuse liider Tatjana Mannimaa.

Harimäele jõudis esimesena Anders Aukland, kes vedas umbes kümnemehelist liidritegruppi. Sellesse gruppi kuulus ka Matu vahefiniši võitnud Algo Kärp, vahendab võistluste ametlik raadiojaam Partyservice.ee. Liidritel on aga üsna kannul suur grupp. Võistluste käik ei ole veel sugugi selge.

Esimese vahefiniši Matul, mil sõidetud oli 12 km, võitis Algo Kärp. Temast paarkümmend meetrit tagapool suusatas umbes 60-meheline grupp, keda vedasid Anders Aukland Norrast ja Konstantin Glavatskikh Venemaalt. Suure grupi sabas sõitis Jaak Mae, vahendas raja äärest Vahur Kalmre.

Matu teeninduspunkti, esimesse vahefinišisse, võistlejad kella 9.20 ajal veel jõudnud polnud. Küll aga oli raja äärde saabunud palju rahvast. Lisaks suusatajaid teenindavad meeskonnad. Tippsportlasi joodetakse ja toidetakse kindla rütmiga, et energiat jätkuks terveks sõiduks.

Kell 9 kõlas stardipauk ning 42. Tartu maraton läks liikvele. Tugevate paaristõugetega läks sõit lahti.

Mõned minutid enne starti on end paika sättinud ka eeldatavad favoriidid Mullune võitja Joergen Brink Rootsist ning varasem kahekordne Tartu maratoni võitja Anders Aukland. Näha on ka mullust naiste parimat rootslannat Sandra Hanssoni.

Kella 8.30 paiku avati stardikoridorid ning suusatajad said minna asetada oma sõiduvahendid rajale. Paljud tulid veel rajalt tagasi ning jätkasid staadionil soojendusharjutustega.

Suusakoridori ääres sündmusi jälginud Tartu maratoni korralduskomitee juht Madis Lepajõe ütles, et olukord on korralduspoolelt väga rahulik, sest suurim stressitekitaja ehk lumepuudus tänavu maratoni ei kimbuta. «Lund tuli juurde veel nädal tagasi teatemaratoni ajal ning nüüd on rada väga heas korras,» kinnitas korralduskomitee juht.

Lepajõe lisas, et Tartu maratoni on tuldud vaatama ka kaugemalt. Nimelt on kohal Prantsusmaa Transjurassienne maratoni korraldajad ning nende kolleegid American Birkebeinerilt. Samuti tulid võistluste korraldamist õppima mullu Worldloppeti sarja vastu võetud Venemaa Rõbinski Demino maratoni korraldajad.

Nelikümmend minutit enne starti kogunesid suusatajad juba stardikoridori väravate ette. Koridori sisse esialgu veel inimesi ei lubatud, teatab vanemtoimetaja Vahur Kalmre.

Tartu maratoni stardiülem Riho Kinks, kes muide ka ise kahel korral Tartu maratoni võitnud, leidis, et täna tuleb kindlasti suurepärane maratonipäev. Kui seni on suusatajaid ikka kimbutanud kas tuul, lumetuisk või liiga krõbedad külmakraadid, siis täna on kõik olud ideaalsed. Ilm on vaikne, külma on täpselt parasjagu ja libisemine on mõnus, lisas juba 11 aastat stardipealiku ametit pidanud mees.

Kella 8 paiku teatab Tartu Postimehe vanemtoimetaja Otepäält, et kõik autod ja inimesed liiguvad selles väikeses linnas üksnes ühes suunas - Tehvandi suusastaadionile. Maratoni stardikoridoris ei ole veel näha ühtegi suusatajat, kuid koridori servades on maratonimelu täies hoos. Suusatajad teevad soojendusharjutusi ja annavad sõiduvahenditele viimast määrdelihvi.

Kella 7.30 ajal oli Tartu-Otepää maanteel Tõrvandis moodustunud juba korralik autodekolonn, teatab stardipaika teel olev Tartu Postimehe vanemtoimetaja Vahur Kalmre. «Pole saladus, kuhu nii palju autosid sel hämaral pühapäevahommikul teel on,» lausus ta.

Kella 7 paiku hommikul oli juba Tartu linnaski tunda maratonihõngu, kui Vanemuise teatrimaja esisesse parklasse oli kogunenud vähemalt paarsada suusatajat. Sealt võtsid spetsiaalselt tellitud maratonibussid suusatajad peale ning viisid Otepääle starti. Paljud peavad sellist liikumisvõimalust kõige mugavamaks, sest bussid viivad spordisõbrad otse starti ja toovad nad pärast sõitu Tartusse tagasi.

Eelnev info:

Viimastel andmetel on pikemale, 63-kilomeetrisele distantsile startimas Otepäält 6483 suusatajat. Lühemale, 31-kilomeetrisele suusasõidule Arulast Elvasse on end kirja pannud 2034 inimest.

63 km ühisstart antakse kell 9 Otepäält Tehvandi suusastaadionilt. Eliitsportlastel on rajal kindlasti oma toitlustajad ja jootjad. Kõigile suusatajatele on aga rajal kokku seitse teenindus-toitlustuspunkti, kus saab nii kehakinnitust kui vajadusel ka muud abi, näiteks suuskade määrimist.

Teeninduspunktid asuvad Matul (12 km) Andel (23 km), Kuutsel (32 km), Peebul (39 km), Palul (46,6 km), Hellenurmes (53,5 km) ja veel üks kohvipunkt on rajal 59,2. kilomeetril.

31 km sõidu ühisstart antakse kell 12.30 Arula teeristist, Otepää-Puka maantee äärest. Sellel sõidul paremusjärjestust ei selgitata. Teeninduspunktid asuvad Peebul (7 km), Palul (14,6 km), Hellenurmes (21,5 km) ja kohvipunkt 27,2. kilomeetril.

Mõlema sõidu finiš asub Elvas Tartumaa tervisespordikeskuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles