80 eluaastat, 41 maratoni

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
August Tammeväli sõidab maratonil juba paarkümmend aastast sama paari Visu suuskadega.
August Tammeväli sõidab maratonil juba paarkümmend aastast sama paari Visu suuskadega. Foto: Sille Annuk

August Tammeväli on kaasa teinud kõik Tartu maratonid, neid on olnud 41. Tänavu talvel on 80-aastane mees suuskadel läbi sõitnud juba paarsada kilomeetrit, aga ta ei piirdu üksnes suusatamisega.

«Siiamaale olen käinud pikal distantsil, aga tänavaasta ma ei lähe pikka enam, olin vahepeal haige ja arst soovitas, et ärge üle pingutage,» ütles Tammeväli. Eile oli ta siiski veel pika distantsi stardiprotokollis numbri all 4921.

Minemata jätta ka ei tihka, sest enam ei ole kedagi teist, kes oleks käinud kõigil Tartu maratonidel. Sõitmas võib olla veel mõni, kes on käinud ka esimesel, ja mõni, kes on temast vanem. Sel aastal näiteks stardib pikale distantsile Prantsusmaal elav tuumafüüsik Hannes Larsson, kel jaanuaris sai täis 82.

Tammeväli ütles, et ei ole kunagi maratonirajale magama läinud, aga ta annab endale ka aru, et vanuse kasvades kiirus ja vastupidavus väheneb. Selle vastu ei saa ja aega ta taga ei aja. Veel mõne aasta eest oli ta kuuetunnimees, aga mullu tuli ajaks 9:25. Kui ta Elvas üle finišijoone libises, oli juba pime.

«Nüüd on osavõtukordade peale jäänud,» selgitas Tammeväli eesmärki. «Iga kord on käidud, ei taha vahele jätta.»

Lõpp jäi pimedasse

Mulluse sõidu kohta jutustas Tammeväli, et eelmisel aastal oli suur tuul ja võttis silmad poolpimedaks, rada oli paiguti ka täis tuisanud. Lõpus tuli sõita lambivalgel, kuid ta mahtus selle aja sisse, et rajalt ära korjata ei olnud teda põhjust.

Selle talve suusakilomeetreid ei ole Tammeväli täpselt kokku arvanud, kuid kodu lähedal Variku metsas on neid paar-kolmsada tulnud.

«Iga päev ma ei käi. Ma käin Tauf-Autos tööl ka ja ajad ei klapi,» kõneles ta. «No ei tule teisti välja. Eile maksin gaasiarve, kogu pensioni maksin ära, meil on gaasiküte.»

Kui Tammeväli sai mullu 80, kinkis Tauf-Auto Tartu Maratoni klubi neliküritustel osalemise õiguse. Tammeväli ongi igal pool käinud. Mis teda sunnib?

«Mina ei oska ka ütelda, mis too on. On hakatud käima ja ei mõtlegi, et ei läheks. Ega maraton üksi ei ole. Kõik need rattad ja jooksud, kõik on kaasa tehtud. Ainult rulluisutamist ei ole veel teinud,» lausus ta.

Kui Tammeväli oli noor, oli tema ala hoopis tõstmine. Eesti meistrivõistlustel sai ühe hõbeda ja ühe pronksi, see oli oma 50 aastat tagasi.

«Tartu maratonil on Tammeväli praegust rada ka alla kuue tunni sõitnud, alla viie läks siis, kui rada polnud nii pikk kui praegu. «Kõige parem koht on mul olnud 254., aga see oli siis, kui osavõtjaid oli 800, algusaastatel,» meenutas ta. «Kui kümme tuhat osavõtjat oli, siis mina olin teise tuhande alguses kohe.»

Soovitusi algajatele?

«Ega ettevalmistuseta ikka 63 kilomeetrile tasu minna, see on enesetapmine,» lausus Tammeväli. «Peab ikka teatud trenn olema tehtud. Oleneb individuaalselt. Mõni läheb muidugi esimest korda suuskade peale ja sõidab ära. Aga siis ei tunne mingisugust mõnu.»

Esimesele maratonile sattus Tammeväli pooljuhuslikult, koos kahe hakkaja naiskolleegiga – et lähme, proovime. Sõita oli teistmoodi kui praegu, rada ei olnud ette aetud. Sõit oli Tartust Otepääle. Hiljem on rada olnud mitut moodi.

Maratonil suusad seljas

«Oli selliseidki aegu, kus osa maad pidi suusad selga võtma ja mustast maast üle kõndima. Palju aastaid on niimoodi käidud,» sõnab Tammeväli.

«Tema on kõik maratonid sõitnud, see on tema elu, elustiil. Ta muust ei mõtlegi kui sellest,» jätkab juttu abikaasa Eha. «Ei mina ole teda keelitanud, kui ma ütlengi, ega ta ei kuula. See on sisse kodeeritud lapsepõlvest peale, seda ei võta miski. Perearst helistas eilegi, et ta ei tohiks minna, aga ta läheb niikuinii.»

August Tammeväli

• Vanus: 80

• Stardinumber: 4921

• Aeg mullu: 9:25.52

• Osalemiskordi: 41

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles