Asteroid teeb taevas tiiru

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähekaardi järgi tasuks pilk pöörata poole üheteistkümne ajal Idataevasse, kus asteroidi heledat täpikest võib näha liikumas läbi Suure Vankri Põhjanaela poole.
Tähekaardi järgi tasuks pilk pöörata poole üheteistkümne ajal Idataevasse, kus asteroidi heledat täpikest võib näha liikumas läbi Suure Vankri Põhjanaela poole. Foto: Repro

Täna tasub hoida pöialt, et taevas oleks selge, kuna siis saab õhtul poole üheteistkümne paiku idataevas näha asteroidi 2012 DA14, mis möödub Maast rekordlähedalt.

Viie aasta eest 7. oktoobril sisenes Maa atmosfääri asteroid 2008 TC3, mis 37 kilomeetri kõrgusel atmosfääris plahvatas ning tabas maapinda Põhja-Sudaanis Nuubia kõrbes. See viiemeetrise läbimõõduga taevakeha kaalus umbes 80 tonni.

Praegu Maa atmosfääri poole teel oleva asteroidi läbimõõt on 45,7 meetrit ja kaal 130 000 tonni. See jõuab meie planeedile päris lähedale – ainult 28 000 kilomeetri kaugusele. Kokkupõrget sel korral siiski ei toimu, vaid astronoomiahuvilised üle maailma kogunevad Indoneesiasse ja Ida-Euroopasse, et mõne tunni jooksul asteroidi 2012 DA14 teekonda binoklipilguga saata.

Tartu tähetorni astronoomiaringi president Jaak Jaaniste selgitas, et kui asteroid mullu 16. veebruaril avastati, polnud kellelgi täpselt teada, milline on selle orbiit või kas see üllatab Maad kokkupõrkega. Pärast aastast jälgimist on astronoomid siiski täiesti kindlad, et see asteroid enam teekonda ei muuda ning kokkupõrkeoht on olematu.

Mis aga juhtuks, kui kokkupõrge siiski toimuks? Kõige halvema stsenaariumi korral võiks see olla laastavam kui üks võimsaimaid USA tuumapomme B83. Jaaniste võrdleks kokkupõrget Hiroshima ja Nagasaki katastroofiga, millest asteroidi tabamus oleks aga sada korda võimsam.

Tunguusi juhtum

1908. aasta 30. juunil tabas Kesk-Siberis Podkamennaja Tunguska jõe piirkonda iseäralik looduskatastroof, mille põhjuste kohta on sadu tõestamata hüpoteese.

Oletatakse, et sinna langes ereda tulelondiga põlenud taevakeha, mis niitis puid enam kui 200 ruutkilomeetril ning põletas taigat. Selle tagajärjel helendasid pilved nii, et mitu ööd järjest ei läinud pimedaks tervel Põhja-Kaukaasiast Lõuna-Soomeni ulatuval alal.

Jaaniste usub, et Tunguusi katastroofi põhjustas komeet. See taevakeha tuleb kaugemalt ja on tavaliselt asteroidist kergem. «Nende avastamisest Maale jõudmiseni kulub mõni aasta, kuid võibolla ka vähem.»

Kui mõni neist peaks tõesti võtma suuna Maale, tuleb hakata mobiliseerima, selgitas Jaaniste.

Kui põrke tõenäosus ulatub tõesti 80–90 protsendini, on Jaak Jaaniste sõnul reaalne, et asteroidi püütakse mujale suunata või õhku lasta, nii nagu kinofilmist nähtud.  

Kohta, kuhu asteroid maakeral langeda võib, oskavad astronoomid tänapäeval ennustada mõnekilomeetrise täpsusega.

Juhuks, kui tõesti peaks tekkima vajadus inimesi linnadest evakueerida, oleks selleks aega umbes sama palju nagu hiljuti New Yorgis orkaan Sandy ajal – mõned päevad.

Suurest Vankrist läbi

Taevakehi, mis võiksid Maa­le langeda, on Jaaniste kinnitusel tuhandeid. «Aga ruumi on nende jaoks ka hästi palju.» Seega täna õhtul pole asteroidiga kokkupõrget tarvis karta – 2012 DA14 kulgeb meist mööda.

Selle asemel soovitab Jaaniste Tartus võtta hea binokkel ühes ning minna Raadile. Idataevasse peaks kell 22.26 ilmuma kehvavõitu satelliidiga sarnanev täpike, mis nelja-viie tunni jooksul liigub läbi Suure Vankri Põhjanaela suunas. 


Asteroididest

• Asteroid 2012 DA14 on kaugemal rahvusvahelisest kosmosejaamast ja tudengisatelliidist ESTCube-1, kuid lähemal kui näiteks GPSi, televisiooni- ja ilmajaamasatelliidid.

• Reis sellele asteroidile kohta, millega ta on Maale kõige lähemal, võtaks kosmoseraketiga aega mõned tunnid.

• Kosmoseturismiga tasub oodata, sest Maale sama lähedale tuleb järgmine asteroid aastal 2029, see on juba mitu korda suurem.

• Tartu tähetornis täna linnarahvale avatud vaatlust ei toimu, kuid oma binokliga saab igaüks vaadata ise.   

• Ilmaprognoos lubab täna õhtuks vahelduva pilvisusega selginevat ilma, seega on lootust, et taevakeha on näha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles