Kallaste kaalub pakkuda Piirissaarele linna

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kallaste linnas idaneb mõte Piirissaare vallaga ühinemisest. Esimese hooga jätab selline plaan Piirissaare rahva aga üsna külmaks.

Kallaste linnavolikogu eelmisel istungil lülitati volikogu järgmise istungi päevakorda punkt «Ettepaneku tegemine Kallaste linna ja Piirissaare valla ühinemiseks».

Eelnõu kohaselt tehakse Piirissaare vallavolikogule ettepanek moodustada 2017. aasta kohalike omavalitsuste valimisteks kahest omavalitsusest üks, Piirissaare vald, millel on vallasisene linn Kallaste.

Piirissaare vallavolikogu esimees Filimon Kuznetsov ja Piirissaare vallavanem Siim Avi kuulsid võimalikust ühinemisettepanekust Tartu Postimehelt.

«No mis siis, las nad teevad, mis tahavad,» ütles selle peale parajasti traktorit remontinud Filimon Kuznetsov. «Kord Piirissaar juba oli Kallaste all, oleme olnud ka Meeksi ja Räpina all – paremat elu ei tulnud.»

Kosilasi ikka liigub

Volikogu esimees kinnitas, et väikesaare rahvas ei taha kellegagi kokku minna.

«Las saar jääb saareks, omaette,» rääkis Filimon Kuznetsov. «Siin on ainult kuus-seitse eestlast, teised on venelased, vanausulised. Tahame kokku hoida ja omaette olla. Meie vallal pole ühtegi laenu ega liisingut. Kui tulete Piirissaarele, siis näete, et meil on kõik korras. Meie elame, nagu oskame.»

Ka vallavanem Siim Avi sõnul soovib Piirissaare vallavolikogu, et saar jääks iseseisvaks.

«Oleme väga populaarsed tegelased, kosilasi on käinud siin mitmeid,» märkis vallavanem. «Saare inimeste seisukoht on, et vald ei ühine kellegagi. Põhjus on selles, et saar on saar – inimesed saavad siin vaid ise ennast aidata. Ka eelmise kevade suur tulekahju tõestas seda.»

Volikogu otsustab

Piirissaarega ühinemine on Kallastel kõneaineks juba ammu, ütles Kallaste linnapea Viktor Nukka.

Sellest on rääkinud Kallastel elavad Piirissaarelt pärit inimesed, ühinemisettepaneku eelnõu tekkis volikogu suurima fraktsiooni, valimisliidu «Kallaste – meie kodu» arutelus.

«Esialgu midagi ei toimu,» rääkis linnapea. «Aga tajume, et midagi peab muutuma. Omavalitsuste ühinemine ei tähenda seda, et üks sööb teise ära. Mitme peale on näiteks halduskulud väiksemad, internetimaailmas on võimalik mitmeid tööasju tsentraliseerida.»

Kallaste linnavolikogu hakkab Piirissaarele ja ehk ka Peipsiääre vallale ühinemisettepaneku tegemist või selle mõtte üle parda heitmist arutama uue nädala alguses peetaval istungil.

«No mõelge ometi, kus on Kallaste ja kus on Piirissaar,» võttis Filimon Kuznetsov teema retooriliselt kokku. «Savisaar tahtis kah Ruhnuga kokku minna. No see on ju anekdoot! Vabandust, et nii ütlen, aga need ühinemisjutud ärritavad mind alati.»

Arvamus

Siim Kiisler
Regionaalminister


Praegu riigikogus olevate muudatustega tekib Piirissaarel võimalus ühineda mõne teise omavalitsusega.

Sisulises plaanis oleks muidugi loogilisem, kui Piirissaare vald ühineks Meeksiga, kuigi ka Kallaste kuulub sellesse toimepiirkonda.

Piirissaarel soovitan igal juhul kiiremas korras kellegagi ühineda, praegu ei ole sisuliselt tegemist omavalitsusega.

Nii et ma igal juhul tervitan seda, kui ka piirissaa­rekad on hakanud mineviku asemel tulevikku vaatama ja mõtlevad, kuidas edaspidi oma elu paremini korraldada.

Tehniliselt ei pea Piirissaare vald kellegagi ühinemiseks tegema midagi teisiti kui ülejäänud linnad-vallad. Teha tuleks ettepanek, korraldada rahvaküsitlus, vajaduse korral teha uuringuid jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles