Sulgpallis püsivad ohjad tartlaste käes

, raadiomees aastast 1960
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Must.
Raul Must. Foto: Andres Haabu

Annelinna spordihoones kõlas läinud nädalavahetusel «We are Cham­pions», selle laulu saatel autasustati Eesti meistrivõistluste medalivõitjaid sulgpallis. Kolm Tartu linna ja maakonna klubi jagasid lõviosa medaleist.

Eriti tuleb imestada, kuis 1500 elanikuga Nõo suudab võrdselt rinda pista Tartu ja Tallinnaga. Isegi koos vallaga on inimesi kolm tuhat, võrratult vähem valikuvõimalusi kui linnades.

Reet Valgmaa tõi selle mängu Nõosse 40 aastat tagasi, nüüd teeb imet Mart Mäerand: «Oleks vaid raha palle osta! Kui neid pole, siis mängime korv- ja võrkpalli …»

Segapaarismängus sündis nende võistluste suurim üllatus: esimest korda krooniti Eesti meistriteks 15-aastane Mihkel Laanes (Triiton) ja sama vana Kristin Kuuba (Nõo). Nii noorelt pole paarismängus kunagi meistriks tuldud. Sai näha selja tagant lööke ja mängutarkust, publik muudkui aplodeeris noortele.

Triitoni treener Mart Silik­saar kommenteeris: «Nad on kolm aastat koos mänginud. Mihkel tuli meile mängima kaheksa-aastaselt, meil on ridamisi noori mehi, kes juba järgmistel meistrivõistlustel võivad jõuda medaliheitlusse. Kaheksa parema mehe seas olid pooled triitonlased. Saime oma treenerite tiimi ka Mehis Viru, kelle hoolde jääb üldkehaline ettevalmistus.»

Segapaaris said hõbemedalid Grete Talviste (TÜ ASK) – Vahur Lukin (Tallinna Kalev), pronksmedalid teenisid 18-aastane Mikk Järveoja ja 15-aastane Helina Rüütel (mõlemad Nõo).

Neli esimest meest Tartust

Meeste üksikmängus kuulus tartlastele neli esimest kohta. Raul Musta (Triiton) esikohas ei kahelnud keegi, see oli talle kaheksas üksikmängu kuld. Eesmärk on püüda Heiki Sorge saavutust – 13 kuldmedalit järgemööda. Igat Musta õnnestunud rünnakut saatis ta hüüuga hoo! Publik nägi ilusat mängu, finaaliväärilist.

Hõbemedali sai Rainer Kaljumäe, pronksi Ronald Üprus (mõlemad TÜ ASK). Must mängib peatselt Moskvas EMil, seejärel viibib treeningulaagris Malaisias, aasta tippvõistlus on maailmameistrivõistlused Guangzhous Hiinas.

Naiste üksikmängus kordus 2010. aasta finaal: tartlannad poodiumile ei jõudnud. Võitis kuuendat aastat Soomes harjutav Karoliine Hõim, kes maailma edetabelis hoiab 180. kohta ja lubas tänavu usinalt osaleda EBU turniiridel, et pingereas tõusta.

Hõbedaga leppis mullune Eesti parim Laura Vana, kes harjutab sageli koos sõbra Raul Mustaga. Pronksmedali pälvis samuti Soomes harjutav tallinlanna Getter Saar.

Naiste paarismängus eeldati Hõimu – Vana (Tallinn) kindlat üleolekut Nõo koolitüdrukutest Kuubast – Rüütlist. Viimased üllatasid teise geimi võitmisega 21:18, aga esikoht läks ikkagi favoriitidele 21:11, 21:15. Võitjatel seisavad kahe nädala pärast EM-il ees mängud Saksamaa ja Hispaaniaga, mõlemad on tugevamad sulgpallimaad kui Eesti.

Paarismängus särtsu jagus

Meespaaride finaal oli kõige särtsakam, jällegi tartlaste omavaheline asi. Tiitlit kaitsesid 20-aastased Kristjan Kaljurand (TÜ ASK) ja Robert Kasela (Nõo) 21:19, 21:14. Mäng oli kiire ja efektne, publik elas häälekalt kaasa.

Võitjate tänavune tippvõistlus peaks olema Venemaal peetav universiaad. Nende tasavägiseim mäng oli hoopis veerandfinaalis, kus vastastel, Raul Mustal ja 18-aastasel Sven Rääbisel (Triiton), oli pärast võidetud avageimi teises kasutada matšpall, aga lõpus paraku eksiti.

Teise hõbeda teenis Rainer Kaljumäe, partneriks Raul Käsner (TÜ ASK). Tartu Ülikooli spordiklubi mängijad viisidki koju kõige rohkem medaleid. Sealjuures Heiki Sorge mitte üksnes ei jaganud vaheaegadel väärt nõuandeid oma hoolealustele, vaid jõudis koos Einar Veedega kaheksa parema hulka. Aastaid sel paaril kahe peale kokku 84.

Sama kaugele jõudsid kalevlased Indrek Küüts ja Meelis Maiste (kokku 72 aastat), nad on tulnud kaheksal korral Eestis meistriteks meeste paarismängus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles