Tartu teatemaratoni võitis noor suusapõlvkond

Vahur Kalmre
, Tartu Postimehe vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võitja finis. Finiseerib AIROK Teami viimase vahetuse sõitja Avo Sambla.
Võitja finis. Finiseerib AIROK Teami viimase vahetuse sõitja Avo Sambla. Foto: Risto Mets / Postimees

Täna sõidetakse teine Tartu teatemaraton, mis on peaproov nädala pärast peetavale Tartu suusamaratonile. Eelmisel aastal osales teatemaratonil 105 võistkonda, sel aastal on ennast kirja pannud 156 neljaliikmelist võistkonda.

Lõpuprotokollist vol 4

Kell 15.15 on finišis 149 võistkonda. 147. koha sõitis välja võistkond TÜ Professorid 60+ koosseisus Kalev Pärna, Erik Kergandberg, Toomas Haldma ja Tiit Rosenberg ja ajaga 5:52.54.

Lõpuprotokollist vol 3

Kell 14.15 on finišisse jõudnud 131 võistkonda. 130. koha sõitsid välja TÜ Professorid (Tõnu Oja, Jaak Jaagus, Rein Ahas, Volli Kalm) ajaga 5:05.00.

Lõpuprotokollist vol 2

Kell 13.30 on esimesed sada võistkonda finišis. 98. koha sai Tartu linnavalitsuse I võistkond (Inge Kool, Sven Anton, Veljo Lamp, Raimond Tamm), aeg 4:22.33. Kohe nende järel lõpetas 99. kohaga Grüne Fee (Urmas Kana, Siim Külasepp, Raivo Külasepp, Ülle Haav).

Finišiprotokollist

1. AIROK Team 2:39.27

2. SK Biathlon 2:46.24

3. CFC SK 2:51.16

4. Areal Team-Terrat 2:53.43

5. Greeny 2:53.52

6. SK Vanamõisa Saunapunkt 2:54.33

7. Kalju 2:58.54; 8. Kuperjanovi JVP 3:00.34; 9. Team TT 3:01.34; 10. Estiko Plastar Inline 3:02.10; 11. Sõudemansa 3:02.37; 12. Aerutajad 3:04.23; 13. Kaitseliidu Tartu Malev 3:08.01; 14. Palupera Vald 3:08.56; 15. TÜ EASL 3:09.22; 16. SGS Estonia SE I 3:10.53; 17. PSJJ 3:11.39 (õnnitlused Priit Pulleritsule ja tema tiimile!); 18. Seiklusklubi Xdream 2 3:12.01; 19. Eesti Post 3:12.23; 20. Tridens 3:17.39; 21. CASUS Advokaadibüroo 3:20.04 ...

Protokolli saab vaadata siit.

Finis Elvas

Esimesena jõudis teise Tartu teatemaratoni finišisse Elvas võistkond 136 - AIROK Team!

Meeskonnas sõitsid Morten Priks, Eeri Vahtra, Janari Rajas ja Avo Sambla. Viimast vahetust sõitnud Avo Sambla ütles finišis Tartu Postimehele, et oli väga mõnus treeningpäev enne päris maratoni. Ka kiitis Sambla raja ettevalmistust ning ütles, et eelmise vahetuse sõitja Janari Rajas tegi nii head sõitu, et temal jäi vaid võidu vormistamise vaev.

Finišis on ka teise koha saanud võistkond - SK Biathlon. „Andsime endast maksimumi. Lõpus oleks tahtnud koos konkurendiga finišijoonel olla, aga andsin endast maksimumi,“ rääkis SK Biathloni ankrumees Martten Kaldvee. Teatemaratoni kohta sõnab Kaldvee: „Teatemaraton on tore kollektiivne üritus ja loob hea kambavaimu. Kui saab sõpradega koos metsa vahele tulla, on mõnus, mida veel siis pühapäeval teha,“ lisas Kaldvee.

Kohal on ka kolmas võistkond - CFC Spordiklubi.

Palul

Ka pärast kolmandat vahetust juhib teatemaratoni jätkuvalt AIROK Team, annab Palu punktist teada reporter Risto Mets. Kolmandat vahetust sõitnud Janari Rajas ütles, et libisemine oli väga hea. Liidri head libisemist kinnitab ka see, et teisel kohal sõitva SK Biathloniga on vahe juba 3.20. Viimast vahetust sõidab AIROK Team'is Avo Sambla.

3.-4. kohal on võistkonnad 154 (CFC Spordiklubi) ja 145 (Areal Team-Terrat), kuid nende kaotus liidritele on juba üle viie minuti.

Viimase etapi Palult Elvasse pikkus on 16,4 kilomeetrit.

Kuutsel

Esimene võistkond on lõpetanud teise vahetuse Kuutsel - ikka on ees võistkond 136, AIROK Team. Teist vahetust sõitnud Eeri Vahtra ütles, et hoolimata raskest ilmast on rada väga hea. Ees on kolmas vahetus Kuutselt Paluni (14,6 km).

Kolmandat vahetust on alustanud ka järgmised kolm võistkonda, kes jäävad liidrist maha minuti ringis. Need kolm on number 1 (SK Biathlon), 38 (Estiko Plastar Inline) ja 107 (Kuperjanovi JVP).

Pullerits teatab ka

Loomulikult on teatemaratoni rajal ka Postimehe vanemtoimetaja ja suusablogi pidaja Priit Pullerits, kes sõitis esimest vahetust meeskonnas PSJJ (veel Indrek Teppo, Silver Eensaar ja Jaanus Laidvee). Pärast oma vahetuse lõppu andis Pullerits teada, et tase on sel aastal hirmus kõva.

Kui eelmisel aastal jõudis Pullerits stardist esimese kilomeetri lõppu kolmandana, siis sel aastal oli ta umbes 15.  Oma vahetuse lõpetas Pullerits nüüd umbes 37 minutiga, esimesed aga kulutasid selleks vaid ca 30 minutit - seegi tõestab, et tase on "jube kõva", nagu ütles Pullerits.

Avatud rada ja naistesõit

Teatemaraton pole ainuke suusasõit, mis maratoniüritustel täna kavas. Koos teatemaratoniga läksid Otepäält teele ka avatud raja (63 km) sõitjad, kell 11 antakse Arulas start ka avatud raja 31 km pikkusele sõidule. Kell 12 aga alustavad Palult naistesõidul osalejad. Kõik on justkui ettevalmistus järgmiseks pühapäevaks, mil sõidetakse järjekordne Tartu suusamaraton.

Reporter Risto Mets kohtas rajal ja raja ääres igatahes juba maratoni meeleolu ...

Matult

Tartu Postimehe reporter Risto Mets teatab, et esimesed võistkonnad lõpetasid esimese vahetuse Matul. Ees on võistkond AIROK Team, kus esimest vahetust sõitis Morten Priks ja teisele läks Janari Rajas (veel sõidavad selles võistkonnas Eeri Vahtra ja Avo Sambla).

Järgmised neli võistkonda jäävad AIROK Team'ist maha juba üle minuti. Need on Greeny (Indrek Toomas, Rolf-Otto Rootsma, Allar Soo ja Sander Linnus),  Kaitseliidu Tartu Malev (Indrek Roos, Andri Harkmann, Tiit Kadak ja Roman Kattai),  Areal Team-Terrat ning võistkond number 154, kelle nime stardiprotokollis paraku pole. Väike uurimine ja selge on ka see neljas võistkond - CFC Spordiklubi.

Võistkondadest

Nagu öeldud, on üks võitjasoosikutest sel teatemaratonil meeskond SK Biathlon (Karel Kulbin, Priit Viks, Virgo Karu, Martten Kaldvee), kes võitis ka esimese teatemaratoni eelmisel aastal.

Võistkondi aga on rajal mitmesuguseid. On võistkond Aerutajad, Kaitseliidu Tartu Malev, Inno Pere, Tartu Maraton Dream Team, kus esimest vahetust sõidab tuntud raadiohääl Madis Ligi.  Perekondadest on väljas ka näiteks võistkond Loog Family, oma neliku on välja pannud ka Elva linnavalitsus. Tartu linnavalitsus on väljas kahe võistkonnaga, esimeses ootab oma järge viimase vahetuse sõitjana abilinnapea Raimond Tamm.

Peaminister on seekord saatnud võistlusele neliku nime all Peaministri Tagatuba, kes sõidavad Janis Kukk, Märt Volmer, Ants Laaneots ja Kalev Kukk. Reporteri võistkonnas sõidab teist vahetust Jaak Mae, Ringvaade on väljas aga nelikuga Jüri Muttika, Hannes Hermaküla, Kajar Kase ja Marii Karell.

Start on antud

Hetk tagasi anti start Tartu teisele teatemaratonile, kus osaleb registreerimise järgi 156 võistkonda. Kuigi stardirüsinas oli ka kukkumisi, pääsesid kõik võistkonnad kiirelt rajale. Esimene etapp sel teatemaratonil sõidetakse Otepäält Matule, etapi pikkus on 12 kilomeetrit. Teine etapp on Matule Kuutseni (pikim, 20 km), kolmas Kuutselt Paluni (14,6 km) ja neljas Palult Elvani (16,4 km).

Otepäält

Tartu Postimehe reporter Risto Mets teatab Otepäält stardipaigast, et sajab peenikest lund ning ilm on natuke külmem kui eile. See teeb raja läbimise mõnevõrra kergemaks kui eilne suur sulailm.

Eelinfo

„Selle üle on ainult hea meel, et suusasõbrad on leidnud tee ka Tartu teatemaratonile,“ sõnas Tartu Maratoni võistluste direktor Indrek Kelk eile. „Teatemaraton on mõeldud nii neile, kes ei soovi järgmisel nädalal tervet 63 või 31 km distantsi läbida kui ka neile, kes soovivad enne maratonipäeva rajaga tutvust teha,“ ütles Kelk.

Tartu teatemaratoni stardinimekirjast leiab nii kollektiive, sõprus- ja perekondi kui ka tippsportlasi. Tippsõudja Allar Raja eestvedamisel on Sõudemansa nime all startimas Tõnu Endrekson, Andrei Jämsa, Joosep Laos ja ka Raja ise. Meeskonna on välja pannud ka Tartu Kivilinna gümnaasium, Narva kutseõppekeskus, Tartu Ülikool on esindatud lausa kaheksa kollektiiviga.

Teatemaratoni favoriidiks võib kahtlemata lugeda meeskonda SK Biathlon (Karel Kulbin, Priit Viks, Virgo Karu, Martten Kaldvee), kelle arvel on ka ajaloo esimese Tartu teatemaratoni võit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles