Kooriühing jagas tunnustust tartlastelegi

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Akadeemiline Meeskoor võib keset tõsist kontserti, nagu juhtus näiteks läinud aasta novembris Vanemuise kontserdimajas, mõ­ne lõbusama laulu esitamiseks kuued seljast võtta ja kollaste traksidega dirigendi Alo Ritsingu juhtimisel koomuskit teha.
Tartu Akadeemiline Meeskoor võib keset tõsist kontserti, nagu juhtus näiteks läinud aasta novembris Vanemuise kontserdimajas, mõ­ne lõbusama laulu esitamiseks kuued seljast võtta ja kollaste traksidega dirigendi Alo Ritsingu juhtimisel koomuskit teha. Foto: Merike Lill

Eesti Kooriühing tegi nädalavahetusel Estonia kontserdisaalis teatavaks koori- ja puhkpillimuusika aastapreemiate saajad, kelle hulgas on ka Tartu Akadeemiline Meeskoor (TAM) ja Tartu Ülikooli Akadeemiline Naiskoor (TÜAN).

Kooriühingu teatel sai TAM 2012. aasta koori tiitli. Selle koori dirigent Alo Ritsing kuulutati aasta dirigendiks ja ta sai ka Eesti Koorijuhtide Liidu eripreemia.

Suure tunnustuse taga on meeskoori sajanda hooaja tähistamine arvukate kontsertidega – mitte ainult Eestis, vaid ka Siberis – ning juubeliraamatu ja kaheplaadilise DVD «Täiesti Asjalikud Mehed» üllitamine.

TÜANi dirigent Triin Koch võttis vastu tunnustuse Ester Mägi 90. sünnipäeva puhusel naiskooride võistulaulmisel saadud esimese preemia eest.

Aasta tegu Tartus

Kooriühingu veebilehel on kirjas, et aasta orkestridirigendiks tunnistati Mart Reiniku kooli puhkpilliorkestri juht Lembit Leetna. Aasta teoks valiti aga Põhja- ja Baltimaade meestelaulupäevad.

Aasta korraldajaks tunnistati mulluse tegevuse eest Eesti Meestelaulu Seltsi esimees Arvi Karotam, kes tõi Tartusse Põhja- ja Baltimaade meeste­laulupäevad. Sama tunnustuse sai Mart Saare 130. sünniaastapäeva kontsertide korraldaja Riina Roose.

«Üle viie aasta läksid mõlemad aasta koori tiitlid taas Tallinnast väljapoole, mis kinnitab, et kõrgetasemeline koorikultuur ei ole koondunud ainult pealinna,» kommenteeris kooriühingu esinaine Veronika Portsmuth.

Tema sõnul võivad lisaks laureaaditiitli saajale olla eelmise aastaga rahul ka kõik nominendid, sest neid on märgatud ja nende tegevust kõrgelt hinnatud.

Tartlastest nominente  

Teiste hulgas, kes olid välja valitud nominentideks, kandideerisid aasta koori tiitlile ESTuudio tütarlastekoor ja Miina Härma gümnaasiumi poistekoor.

16 tiitlile kandideerijaid oli ühtekokku 70, kelle hulgast tegi valiku kooriühingu muusikanõukogu. Hinnati kooride, orkestrite ja dirigentide muusikalisi saavutusi, kontserditegevust, salvestisi, osalust konkurssidel ja üldist kultuuripanust.

Tiitli saamine ei too kaasa raha, kuid arendab muusikaliselt. Nii näiteks saavad aasta koor ja aasta orkester tellida teose enda valitud Eesti heliloojalt ja aasta dirigendid koolitada end erialaselt väljaspool Eestit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles