Huvikoolides jääb palgatõus kesiseks

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastekunstikooli vanemõpetaja Mati Leppik rääkis kolmapäeva õhtul 3.d klassi maalitunnis, et viimati tõusis ta palk veidi 2009. aastal. Selle väikse tõusu nullis aga ära 2010. aastal palga vähendamine. Nüüd on Mati Leppik kuulnud, et hakkab kuus teenima seitse eurot rohkem kui mullu.
Lastekunstikooli vanemõpetaja Mati Leppik rääkis kolmapäeva õhtul 3.d klassi maalitunnis, et viimati tõusis ta palk veidi 2009. aastal. Selle väikse tõusu nullis aga ära 2010. aastal palga vähendamine. Nüüd on Mati Leppik kuulnud, et hakkab kuus teenima seitse eurot rohkem kui mullu. Foto: Kristjan Teedema

Tartu huvikoolide, lastekunstikooli ja kahe muusikakooli õpetajate palk on sellest aastast veidi suurem kui mullu. Piskule pisku lisamisest on aga rõõmu vähe ja paaril järgmisel aastalgi pole huvikoolide õpetajatel oodata palju paremat elujärge.

«Olen kuulnud, et minu palk tõuseb seitse eurot,» ütles Tartu lastekunstikooli vanemõpetaja Mati Leppik, kes töötab ligi 300 õpilasega lastekunstikoolis 0,5 kohaga ehk annab nädalas 12 tundi.

Seni on ta kuus kätte saanud 250 eurot. Lisaks käib Mati Leppik poole kohaga õpetamas ka Põlva lapsi ja noori, sõiduraha ei maksa tänapäeval talle enam keegi kinni.

«Meie õpetajad elavad ära vaid siis, kui töötavad mitme kohaga,» märkis Tartu lastekunstikooli direktor Lea Malin. Lastekunstikoolis töötab 18 pedagoogi. Täiskoormusel ehk nädalas 24 tundi andes on selle kooli õpetaja palk staažist lähtudes 501–504, vanemõpetajal 607–675 ja pedagoogil-metoodikul 734–759 eurot, millest lähevad maha maksud.

Ei midagi roosilist

Täiskoormusel ei tööta lastekunstikoolis aga ükski pedagoog – nii saavad õpilased areneda võimalikult erinevate õpetajate käe all. Nõnda saabki nädalas näiteks 19 tundi andev vanemõpetaja kuus kätte 368 eurot ja poole koormusega töötav 34-aastase staažiga pedagoog-metoodik 379 eurot, millest lähevad maha maksud.

Sellest aastast suurenes nii lastekunstikooli kui ka linna kahe muusikakooli õpetajate palgafond viis protsenti. «Ei saa öelda, et meid oleks ära unustatud, aga palgatõus on ikka väga väike,» ohkas Lea Malin ja lisas, et õpilaste hulka ei saa nad palju suuremaks kasvatada, sest pole ruumi.

«Mõni aasta tagasi vähendati meie palgafondi kaheksa protsenti, nüüd saime viis protsenti tagasi,» ütles Tartu 2. muusikakooli direktor Eda Neuland. «Hea, et seegi raha leiti.» Praeguste arvestuste järgi suureneb 210 õpilasega 2. muusikakooli 35 õpetaja palk 3,5–4 protsenti, mõnele õpetajale tähendab see vaid 10 eurot.

«Muidugi peaks huvikoolide õpetajate alampalk olema nagu koolide õpetajatel, aga linnal pole selleks jõudu,» ütles Eda Neuland. «Me ei saa ka lapsi juurde võtta, sest linn rahastab 210 õpilaskohta.»

Tuleb ühiselt tegutseda

Huvikoolid alluvad Tartu linnavalitsuse kultuuriosakonnale, mis taotles huvikoolide õpetajate palgatõusuks 9–10 protsenti, kuid sai poole vähem. «Huvikoolide õpetajate palk on raske probleem,» tõdes kultuuriosakonna juhataja asetäitja, eelarve peaspetsialist Marianne Menning. «Üldhariduskooli õpetajate palgaraha tuleb riigilt. Huvikoole peab lõviosas üleval aga kohalik omavalitsus, kellel annab seda raha välja käia.»

Järgmisel kahel aastal tema arvates huvikoolide õpetajate palgad tavakooli õpetajate palkadele järele ei jõua. «Tartu linn on tubli investeerija, aga linna tegevuskulud kipuvad aeglaselt kasvama,» selgitas ta. «Tuleb ühiselt tegutseda: linn peab pingutama, koolil on vaja end rohkem müüa ja ka lapsevanematel tuleb panust suurendada.»


Õpilaskoht

• Tartu lastekunstikoolis on õpilaskoha maksumus 718 eurot, 1. muusikakoolis 1403 ja 2. muusikakoolis 1465 eurot.

•    Lapsevanemate rahakotist tulev õppemaks katab ligi 10 protsenti huvikooli pidamise rahast, ülejäänu panustab Tartu linn.

•    Huvikoolide eelarvest 75–78 protsenti on personalikulu.

Allikas: Tartu linnavalitsuse kultuuriosakond

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles