Tavatu kohtusaaga läks linnale kalliks maksma

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: montaaž

Umbes 38 000 eurot läks maksumaksjale maksma Tartu kutsehariduskeskuse ja linnavalitsuse kohtusaaga väikese ehitusfirmaga, kes nõudis ehitustööde eest saamata 105 849 eurot.

Tartu linnavalitsuse eilsete reservfondi eraldiste hulgas on tagasihoidlik rida «Tartu Kutsehariduskeskusele 29 873 eurot tsiviilasjaga nr 2-10-30398 seotud kulude katteks». Tavapäraselt on reservfondi eraldiste kohta õiendis ka kommentaar, selle rea kohta ei ole kriipsugi.

Nagu selgub, ulatub põhjus 2009. aasta suvesse, kui Jaagor Grupp võitis ehitushanke, millest kasvas mõnede asjaosaliste hinnangul tavatu kohtuvaidlus.

Kohtukulud linna kanda

See päädis mullu detsembri alguses maakohtu otsusega, et linn peab välja maksma nii lepingujärgse ehitushinna kui ka viivised 10 584 eurot ehk kümnendiku lepingu hinnast.

Peale selle jäävad kohtukulud linna kanda. Need ei ole veel kokku löödud, kuid asjaosaliste hinnangul võivad küündida suurusjärku 20 000 eurot, ainuüksi riigilõiv oli vanas rahas 100 000 krooni. Lisaks veel kutsehariduskeskuse õigusabikulud 8044 eurot. Nii saabki kokku 38 000 eurot.

Väga lühidalt öeldes algasid erimeelsused sellest, et ehitaja ja tellijad said hankedokumentidest erinevalt aru, kui suures ulatuses tuleb Kopli tänava koolihoone söökla katust remontida. Tellija arvates tegi ehitaja liiga vähe.

Vaidlus käis ka põrandakattematerjali üle, see oli tellija meelest liiga madalast kvaliteediklassist. Kutsehariduskeskus ei olnud nõus kogu arvet tasuma, aga ei maksnud ka nende tööde eest, mille üle ei vaieldud. Ehitaja kaebas kutsehariduskeskuse kohtusse.

Tartu linnasekretär Jüri Mölder ütles, et valesti läks mitu asja ja et Tartu kutsehariduskeskus hindas oma õiguslikke positsioone valesti. Kuid suurimaks probleemiks pidas ta seda, et kohtuvaidlust pidas kool, pealegi linna teavitamata.

Lugu oli mitmes mõttes inetu ka ehitusfirma poolt vaadatuna.

«Meil jäi tunne, et kooli juhtkond ei taha summat välja maksta,» ütles Jaagor Grupi juhatuse liige Kristel Kivari. «Olime alustav firma, väike firma, nad ilmselt arvasid, et meil ei ole jõudu maksmata summat kohtus välja nõuda. Meie saime sellega hakkama. Linn otseselt ei ole süüdi, aga linn peaks oma hallatavate asutuste suhtes tegema järelevalvet. Meie vaidlesime pea 2,5 aastat kooliga, enne kui meie advokaat leidis, et meil ei olegi õiget kostjat.»

«Et meie üks asutus otsustab meie sisereegleid mitte täita, on meie probleem, aga et kohus peab mitu aastat kohut mittekohase kostja suhtes, on huvitav,» kommenteeris linnasekretär Jüri Mölder.

Salatsemist polnud

Tartu kutsehariduskeskuse endise direktori Andrus Kom­puse hinnangul ei ole õige väita, et kohtuvaidlus käis linna teadmata, linna raamatupidamine maksis õigusabi arved ja see kajastus ka kooli aastalõpu bilansis. «Pigem tõstaksin siin väite, et linna asjaajamise kord on iganenud,» sõnas ta.

Kompuse sõnul oleks kooli juhtkond kindlasti tule all olnud ka siis, kui nad oleksid maksnud arve tegemata töö eest.

Nende Kompuse väidete kohta ütles Mölder, et kohtu hinnangul olid tööd tehtud. Asjaajamise korra kritiseerimise kohta vastas ta, et see kord nõuab dokumentide registreerimist, kuid selle kohtuvaidlusega seotud dokumente ei olnud registrisse kantud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles