Tartu Ülikooli rektor: usaldan kantslerit

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm.
Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm leiab, et ülikooli töösuhe 14. jaanuaril vallandatud IT-juhi Andres Saluga oleks võinud lõppeda märksa varem asjalikult ja rahumeelselt, kui Salu poleks jonnakalt toolist kinni hoidnud.

«Mitte ainult ülikooli kantsler ei pakkunud Andres Salule viisakat, väärikat, teineteist austavat töölepingu lõpetamist, vaid ka mina isiklikult,» rääkis Kalm. «Ta polnud poolte kokkuleppega nõus, aga ma pole aru saanud, mis kaalutlustel.»

Rektori sõnul juhtis TÜ kantsler Andres Liinat puudustele ülikooli IT-arendustes Andres Salu tähelepanu juba mullu detsembri alguses. Formaalselt kaotas IT-juht nädal tagasi töö küll päevapealt, kuid see, et minek on vältimatu, oli tal selge nädalaid, selgitas Kalm.

Kantsler otsustab ise

Volli Kalm tõdes, et kõiki üksikasju ta Andres Salu tegemata tööde ja tehtud tööde puudujääkide kohta ei tea ega pea ka vajalikuks teada.

«Nagu iga prorektor juhib oma vastutusala, nii ka kantsler. Ka personalipoliitika oma vastutusalas on nende rektoraadi liikmete teha,» kõneles Kalm. «Kui rektor peaks hakkama kantslerist mööda minnes tegema tema vastutusalas personaliotsuseid, poleks ju kantslerit vaja.»

Kalm kinnitas, et praegu ta usaldab kantslerit, aktsepteerib ta otsuseid ja kuni usaldus püsib, saab kantsler ka selles ametis jätkata. Rektori sõnul võiks ta kantslerit tagantjärele arvustada ehk vaid selle eest, et ülikooli IT-arenguplaani täitmist ei kontrollitud detailselt kord kvartalis või isegi kord kuus.

«Kui aga seda kantslerile ette heita, peaksin küsima: milleks siis IT-osakonna juhti vaja on?» arutles Kalm. «IT-osakonna juht peaks olema ülikooli IT-arenduse eestvedaja, mitte see, keda on tarvis regulaarselt kontrollida.»

Rektor toonitas, et inimesed, kes loodavad anonüümseid vihjeid ja kahtlustavaid netikommentaare pildudes mõjutada ülikoolis tehtavaid personaliotsuseid, peavad pettuma.

«Kuni vihjeid ja kahtlusi pole keegi mulle tõestanud, pole neid minu jaoks olemas,» kinnitas Kalm.

Ülikool tunnustab tehtut

14. jaanuari hilisõhtul, mõni tund pärast Andres Salu vallandamist, kirjutas tema kaitseks rektorile kirja IT-osakonna spetsialist Riina Reinumägi. Ta kiitis Salu juhioskusi ning avaldas arvamust, et IT-juhi panust on hinnatud ebaõiglaselt.

Volli Kalm rõhutas Reinu­­mäe pöördumist kommenteerides, et Salu vallandamine ei tähenda, nagu ülikool ei tunnustaks paljusid IT-arendusi, mida Salu ülikoolis on edukalt juhtinud. Rektori sõnul on ta jõudnud juba Salu soovitada ka ühele võimalikule uuele tööandjale.

Andres Salu sai Tartu Ülikoolilt vallandamisel hüvitist 18 kasutamata puhkepäeva eest. Salu ütles eile Tartu Postimehele, et ta pole jõudnud otsustada, kas pöörduda oma õiguste kaitseks töövaidluskomisjoni. Selleks on tal aega veel kolm nädalat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles