Vanemuise draamajuht tahab ametist lahkuda

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Lennuk.
Urmas Lennuk. Foto: Liis Treimann

Vanemuine teatas eile, et Urmas Lennuki autorilavastus «Kartulirahvas» ei jõua esietenduseni. Lavastaja põhjendas otsust sellega, et tema loominguline potentsiaal sai otsa. Ta on esitanud ka lahkumisavalduse.

«Proovid olid alanud,» ütles Urmas Lennuk. «Kui ma lõin kokku seda, mis seisus me ühel või teisel hetkel oleme ja kuhu me jõuame, siis jõudis mulle ühel hetkel kohale, et veebruari alguses tekivad meil ilmselt mingid küsimused, et mida sellel lavastusel siis üldse eluga on pistmist.»

Alguses oli ta kavandanud tugineda lavastuses välistele efektidele. «Aga siis ma sain aru, et see oleks trikitamise teed minek ja mõtlesin, kas see annab vaatajale elamust,» ütles ta. «Eks needsamad küsimused oleksid ka trupil tekkinud.»

Lennuki sõnul ei olnud näitlejad seni talle midagi ette heitnud. «Meil oli näitlejatega positiivne arutelu,» ütles ta. «Materjal oli väga keeruline, ei olnud päris loopõhine. Oli vormimäng, aga lugu ennast kui sellist ju väga ei olnud.»

Kogemus Rakvere teatrist

Kas on varemgi juhtunud, et tuleb proovide tegemine katkestada ja planeeritud lavastus vaatajate ette toomata jätta?

«Varem ei ole jätkunud ausust õigel hetkel asju pidurdada,» vastas Lennuk. «Rakvere teatris juhtus 2002. või 2003. aastal, et me tegime küll proovid lõpuni ja «Hommikueine Tiffany juures» jõudis ka etenduseni. Aga see oli minu arust halvem variant kui praegu.»

Ta lisas, et pärast seda ta tookord mõned aastad ei lavastanud. «Kartulirahva» pooleli jätmise otsuse langetamisel tuli talle «Hommikueine Tiffany juures» meelde. «Ma lasin siis asjadel oma arust liiga kaugele minna. Aus on ju säästa vaatajaid ja teatrit. Tuleb lihtsalt võtta mõnikord vastutus ja olla sellest üle, kuidas ma iseennast tunnen, vaid mõelda teiste peale.»

Üheks nüüdse otsuse langetamise põhjuseks on asjaolu, et ta tundis ennast olevat üle töötanud. «Ma olen lükanud puhkamist edasi, edasi ja edasi.»

Aga miks oli siis tarvis vastu võtta «Õnne 13» stsenaristi amet sellest loobunud Teet Kallase asemel? «See võtab üksikud ööd,» ütles Lennuk. «Ma olen Tartus niikuinii kogu aeg üleval, mul on siis vähemalt midagi teha ja ma ei pea närviliselt üleval olema.»

Vanemuise teatrijuht Toomas Peterson märkis, et juba oli tehtud kulutusi «Kartulirahva» dekoratsioonide, kostüümide ja muu kujunduses vajaliku valmistamiseks.

«Tohutu hulga lavastustega hakkama saamiseks teeme kujundusi hästi varakult,» ütles teatrijuht. «Ja teades, et kevadel tulevad meil ju «Grease», «Thriller» ja «Jevgeni Onegin», kus on erakordselt palju kostüüme, siis oli vaja mingeid «Kartulirahva» asju varakult ära teha.»

Teatrijuht jääb ootele

Kuid Peterson ei ole 16. veebruaril esietenduma pidanud «Kartulirahva» lavastust veel lõplikult läbi kriipsutanud. «Kuni Urmas on saanud puhata ja ennast koguda, jätame selle asja seedima, ja siis ta saab hiljem puhanud peaga ütelda, kas ta tahab sama materjali juurde tagasi pöörduda või jääb oma otsuse juurde. Me jätame praegu kõik ootele.»

Teatrijuht peab praegu hästi oluliseks, et Urmas Lennukilt suur koormus ja pinge maha saada. «Tema puhkus ei ole kuhugi sõituminek või mõni teine kuupäevaliselt kokku lepitud asi,» ütles Peterson.

Kas on võimalik, et Urmas Lennuk loobub oma draamajuhi ametist, nagu on kuulda olnud? «See ei ole asi, milles me oleksime midagi kokku leppinud,» ütles Peterson. «Praegu lähme edasi samm sammu haaval.»

Lennuk kinnitas kuuldust lahkumisavalduse esitamise kohta. «Jah, olen esitanud, aga ma arvan, et see ei ole hetkel aktuaalne teema,» ütles draamajuht. «Mu ametiaeg lõpeb järgmisel aastal. Kevadel tuleks niikuinii kuulutada välja konkurss. Aga kõigepealt tuleb maha istuda ja veidi mõtelda.»

Praeguse hooaja kuuest «Kartulirahva» etendusest asendab Vanemuine viis teiste etendustega ja 7. aprilli etendus jääb ära. Pileti juba ostnud teatrikülastajatelt ostetakse piletid tagasi, kuid soovi korral saab «Kartulirahva» piletiga minna asendusetendusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles