Arsti juures käik läheb kallimaks ka Tartus

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli Kliinikumi peamajas töötav klienditeenindaja Lehte Sepp kinnitas eile pärastlõunal registratuuri klaasist seinale patsiendile mõeldud seletuskirja suurema visiidi- ja voodipäevatasu kohta. Tagaplaanil vanemklienditeenindaja Monika Kroon.
Tartu Ülikooli Kliinikumi peamajas töötav klienditeenindaja Lehte Sepp kinnitas eile pärastlõunal registratuuri klaasist seinale patsiendile mõeldud seletuskirja suurema visiidi- ja voodipäevatasu kohta. Tagaplaanil vanemklienditeenindaja Monika Kroon. Foto: Margus Ansu

Sarnaselt paljude teiste Eesti haiglatega on Tartu Ülikooli Kliinikum langetanud otsuse tõsta ambulatoorse eriarstiabi visiiditasu ühe euro ja 80 sendi ning voodipäevatasu 90 sendi võrra.

Uued hinnad kehtivad 21. jaanuarist ehk alates eelseisvast esmaspäevast.

Visiiditasu uus määr on viis eurot, see puudutab ka erakorralise meditsiini osakonda pöördujaid. Voodipäeva eest tuleb edaspidi maksta kaks ja pool eurot, tasulised on esimesed kümme haiglapäeva.

TÜ Kliinikumi vanemklienditeenindaja Monika Kroon ütles, et eks see ole nii ja naa. «Teadlikumad on hinnatõusuga kursis ja selleks ka rohkem valmis,» arvas ta. «Kui aga tõesti juhtub vastuvõtule tulema inimene, kel viieeurost visiiditasu kohe rahakotist võtta pole, saame arve kaasa kirjutada. Arsti juurde ikka pääseb.»

On hulk erandeid

Kliinikumi avalike suhete juht Kristi Tael tuletas meelde, et visiiditasu ei võeta ravikindlustuseta inimestelt, rasedailt, alla kaheaastastelt lastelt ning tagasi kutsutud patsientidelt. Visiiditasu ei võeta ka kuni 19-aastastelt Tartu linna lastelt ja noortelt erakorralise meditsiini osakonnas ning lastekliiniku vastuvõtus vältimatu ambulatoorse eriarstiabi osutamisel, kui vigastus või eluohtlik seisund on tingitud välistest põhjustest. Niisugustel juhtudel tasub Tartu linn.

Visiiditasu saab maksta kliinikumihoonete registratuuris. Tasuda saab nii sularaha kui kaardiga.

Ka voodipäevatasu ei puuduta ravikindlustuseta isikuid ega alaealisi patsiente ning intensiivravi, raseduse ja sünnitusega seotud statsionaarset eriarstiabi.

Küsimuse peale, kas kliinikumi erakorralises osakonnas on kaalutud muuta osa uuringuid tasuliseks, vastas Kristi Tael, et ei ole.

Minemata ei jäta

Kliinikumi juhatuse esimehe Urmas Siiguri sõnul olid seni kehtinud visiidi- ja voodipäevatasud püsinud muutumatuna kümme aastat.

«Selle aja jooksul on oluliselt kasvanud tervishoiuteenuse osutamisega seotud kulud, nende kulude suurenemine  on aga haigekassa hinnakirjas suuresti katmata jäänud,» rääkis ta. «Uued tasumäärad võimaldavad osaliseltki kompenseerida elektri-, kütte-, toiduainete ja muude kulude suurenemist.»

Kahe lapse ema Merike Lõim, kes käis eile haiglas operatsioonilt tulnud ema vaatamas, ütles, et tema pere suurema visiiditasu tõttu arsti juurde minemata ei jäta. «Aga kindlasti on peresid, kel see võib kujuneda probleemiks,» lisas ta.

Visiidi- ja voodipäevatasu muudatus tuleneb riigikogus 20. detsembril vastu võetud ravikindlustuse seaduse muutmise seadusest, mis lubas haiglatel tõsta visiiditasu kuni viie euroni ja voodipäevatasu kuni kahe ja poole euroni.

Gildi tänavas asuva Tartu linna polikliiniku juhataja asetäitja Tiia Maramaa ütles, et nemad visiiditasu tõsta esialgu ei plaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles