Vahur Kalmre: tuleme Tallinnast teile õnne tooma

Vahur Kalmre
, Tartu Postimehe vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahur Kalmre
Vahur Kalmre Foto: SCANPIX

Noh, mida siis põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ka meile, tartlastele, pakub. Riigiasutuste narodnikluse ehk maale rahva sekka kolimise esimeses laines tuleksid ministri plaanide järgi Tartusse Tervise Arengu Instituut, E-tervise sihtasutus ja Keskkonnateabe Keskus. Kokku olevat neis asutustes Tallinnas umbes 250 töötajat, nii et kui lisada neile veel pereliikmed, saaksime ministri abiga ehk taas sajatuhandeliseks linnaks ...


Esialgu on minister Seeder lauale käinud küll kolmeteistkümne riigiasutuse kolimise paketi, kuid kohe assisteeris talle ka Isamaa ja Res Publica Liidu juht Urmas Reinsalu, kelle meelest peaks seda protsessi veelgi laiendama.

Reinsalu näeb selles projektis lausa vastukaalu maakondade elanike hulga vähenemisele ning arvab, et just seesugune riigiasutuste kolimine elavdaks majandust üle kogu riigi.

Muidugi on Seederi plaan kutsunud esile paraja annuse irvitamist. Küll on arvatud, et nii tahetakse lahendada maapiirkondade pruudiprobleemi, küll on pakutud riigikogule endale juba parajaks asukohaks Eesti keskel olevat Mäo liiklussõlme, küll on arvatud, et just nii viiksime tõeliselt ellu võimude lahususe printsiipi.   

Samas aga on mitmete nimekirja sattunud riigiasutuste juhid pidanud viimastel päevadel tõsise näo ja mureliku suuga arutama, kas ja kuidas selline mõte neile üldse istub ja mis see kaasa tooks. Selle asemel, et oma igapäevast tööd hästi korraldada, peavad paljud ametnikud nüüd kulutama aega ministri mõttevälgatusele vastamiseks. Kas põllumajandusministril tõesti midagi targemat teha pole?

Arutelu aga puhkes, kuid minu arvates võttis selle põllumajandusministri afääri kõige selgemalt kokku kultuuriminister Rein Lang – küll hoopis teises kontekstis –, öeldes intervjuus Postimehele nii: Eesti riigi juhtimises on juba aastaid levinud selline tendents, et horisontaalset koostööd on vähe, iga ministeerium on vürstiriik, kes ajab oma asja.

Nüüd tahab põllumajandusminister need vürstiriigid lausa üle maa laiali paisata. Millal siis see omamoodi troonide sõda meid ees ootab ...

Kui see kõik oleks niimoodi hopsti! (… Ivani tahtel, havi käsul) võimalik, et tõstame ühe asutuse koos kõikide seal töötavate inimestega ühest linnast teise, siis vaevalt et väiksematel linnadel midagi selle vastu oleks.

Viljandi oleks rõõmus, et saab juurde 50 korraliku palgaga töötajat (Riigimetsa Majandamise Keskus), Võru rõõmustaks ka 11 uue töötaja üle (Kodanikuühiskonna Sihtkapital), Rakvere oleks lausa «sillas» (34 töötajat Eesti Lotos ja koguni 70 töötajat Eesti Keskkonnauuringute Keskuses) ning ega siis Tartulegi jookseks mööda külge maha näiteks 150 töötajat Tervise Arengu Instituudis.

Tegelik elu pole muidugi kaugeltki nii hopsti!, et Ivan tahtis ja kolimisvankrid hakkasidki veerema. Lõhkuda toimivaid struktuure ning paljude inimeste elukorraldust vaid eesmärgiga näidata, kuidas me teeme võimsat regionaalpoliitikat, ei tundu vähimalgi määral mõistlik. Kas muid ideid regionaalpoliitika jaoks meil tõesti enam pole?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles