Meestekliinik jagab arstiaegu Facebookis

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ meestekliiniku juht Margus Punab sõnab, et Facebooki abiga on astutud samm järjekordade vähendamisel. «See on väike samm ühele inimesele, kuid suur hüpe süsteemile,» sõnas ta.
TÜ meestekliiniku juht Margus Punab sõnab, et Facebooki abiga on astutud samm järjekordade vähendamisel. «See on väike samm ühele inimesele, kuid suur hüpe süsteemile,» sõnas ta. Foto: Sille Annuk

Kliinikumi meestekliinik seadis uue aasta algul endale suhtlusportaalis Facebook sisse konto, jagades seal igal hommikul vabanenud vastuvõtuaegu ning vastates vähemalt kord nädalas mõnele mehe tervist käsitlevale küsimusele.

Meestekliiniku juht Margus Punab ütles, et Facebooki minek teenib ainult üht eesmärki – jõuda patsientidele lähemale.

«Facebook on kiire infovahetuskoht. Sinna on kerge üles panna uut infot või seda vahetada,» selgitab ta. «Tavalisel koduleheküljel või telefoni teel asju ajades toimib see palju aeglasemalt.»

Ligi viiendik läheb raisku

Punabi sõnul on kogu meditsiinisüsteemi üks suuremaid probleeme tühjaks jäävad vastuvõtuajad. Eri päevadel moodustavad vastuvõtule tulemata jäänud patsiendid 10–20 protsenti kõigist kirjapandutest. Samas on järjekorrad eriarsti juurde paar kuud pikad.

Punab toob näite esmaspäevast.

«Minu juurde tulema pidanud kahekümnest patsiendist jättis tulemata viis. Neist üks teatas seda vaid viis minutit enne vastuvõtu algust,» kirjeldas ta.

Margus Punab loodab väga, et just nimelt Facebook aitab meestearsti kättesaadavust parandada. See eeldab aga, et inimesed käituksid vastutustundlikult. Kui selgub, et nad ei saa kindlaks määratud päeval arsti juurde tulla, tuleks sellest õigel ajal teatada.

Näiteks eile hommikul meestekliiniku ajajoonele üles pandud kaks arstiaega leidsid ruttu uued soovijad. Ka kõigil varasematel päevadel on elu seda tõestanud. Ükski Face­­booki kaudu jagatud lisavõimalus arstile pääseda pole jäänud kasutamata.

Eile avaldas ühe poja ema meestekliinikule südamest tänu selle algatuse eest, ka tema poeg pääses tänu suhtlusportaalile väga kiiresti spetsialisti juurde.

Postituses on alati täpselt kirjas, millise arsti juurde ja mis kell on aeg vabanenud ning kas see on haigekassa aeg, mis maksab 3.20, või tasulise visiidi aeg, mis maksab 35 eurot.

Uudiseid lisaks

Et vaba aega endale saada, tuleb Facebooki keskkonnas saata meestekliinikule sõnum. Neil sõnumitel hoiab meestekliiniku sekretär silma peal ja vastab kohe. Kui aeg saab broneeritud, ilmub selle kohta teade meestekliiniku ajajoonele.

Et Tartu Ülikooli meestekliinik asub nii Tartus kui Tallinnas, siis jagataksegi seal mõlema linna aegu. Punab ütles, et peagi on neil plaan avada filiaal Pärnus.

Ka saab meestekliiniku kontolt lugeda uudiseid. Näiteks seda, et alates 2013. aasta algusest pakutakse Tartu keskuses ultraheliuuringuid kohapeal. Selleks on muretsetud tuttuus aparaat.

«Ostsime uue põlvkonna ja spetsiaalselt meeste uuringuteks disainitud aparaadi,» seisab teates. «Just eesnäärmehaiguste korral saame seeläbi olulist lisainformatsiooni ja kindlasti paraneb patsientide nõustamine.»

Punab kommenteeris, et kui uuringut on võimalik teha meestearsti kabinetis, saab sellest märksa rohkem teavet kui siis, kui uuringu teeb kolleeg teises majas ning sellest saab hiljem vaadata kas ainult üht või kaht pilti.

TÜ meestekliinik

• Asub Tartus Puusepa 1a neljandal korrusel.

• Samuti Tallinnas Gonsiori 3 ning peagi Pärnus Seedri 6.

• 2012. aastal külastas meestekliinikut 32 573 patsienti.

• Alates 2013. aastast on meestekliinik ka Facebookis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles