Supilinnas läheb lahti rohevahetus

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Supilinna päevade kõrgpunkt jõuab kätte laupäeval Kartuli ja Oa tänava nurgaplatsil, kus Kristel ja Rait Ress parasjagu ratast proovivad.
Supilinna päevade kõrgpunkt jõuab kätte laupäeval Kartuli ja Oa tänava nurgaplatsil, kus Kristel ja Rait Ress parasjagu ratast proovivad. Foto: Sille Annuk

Supilinlased Kristel ja Rait Ress proovivad, kuidas nende pereratas festivaliplatsi kulu ja mätaste vahel veereb. Linnaosapäevade veeremapanemisega neil õnneks probleeme pole olnud.





Kristel ja Rait Ress on tänavuste Supilinna päevade eestvedajad. Kristel küll ütleb, et tema on tagaplaanil ja peamees on Rait. Ilmselgelt on aga selle festivali kavas nii Raidi kui Kristeli lennukad ideed, sest mida muud neil kodus, Kartuli tänava puumajas, kahe poja kasvatamise kõrval pärast tööd ikka teha kui mõelda.

Uus asi on kahtlemata rohevahetuse teema. See, et Kartuli ja Oa tänava nurgal oleva festivaliplatsi ühes otsas ei lubata laadalisel rahakotti väljagi võtta, on ju ennekuulmata. Nimelt saab seal laupäeval koostöös Eesti Aiaklubiga vahetada või niisama ära anda oma kodu ja aia ilu- ning tarbetaimi.

Tänavuse linnaosafestivali teemad korraldajate sõnul ongi keskkond, ohutu ja säästlik eluviis, rattasõit ja üheskoos mõtlemine.

Mõttetalgud

Laupäeva õhtul leiavad Emajõe ja Kartuli tänava ristmiku naabrusse randunud lodja trümmis aset nõndanimetatud eelmõttetalgud. See on muide soojendus ja proov 1. mail asetleidvatele üle-eestilistele «Minu Eesti» mõttetalgutele. Talgujuht on Anzori Barkalaja ning 40 Supilinna talgulist on end juba üles andnud.

Laupäeval on paljude vabaõhutöötubade kõrval platsil avatud ka näiteks kompostikastide ehitamise töötuba ja velotelk.

Kui inimene õpib ise tegema kompostikasti ja seda sihipäraselt kasutama, siis on ta astunud pika sammu säästliku eluviisi valdkonnas.

«See on aedlinna elanikule üks väga hädavajalik oskus,» räägivad Rait ja Kristel teineteise võidu, sest neil endalgi on koduaias kompostmuld tünnides haudumas.

Supilinna päevade velotelki võib aga tulla koos oma talvel seismisest kägisema jäänud rattaga ning see meistrite juhendamisel heasse korda seada.

Supilinna päevadel seab end sisse Lõuna-Eesti päästekeskuse teabetelk, mille juures saab juttu ajada korstnapühkijaga ning ka näha, mis juhtub köögitulekahju korral.

Lastele ja noortele on platsi keskele üles seatud kollane telk, kus saab mängida, joonistada, meisterdada, seebimulle puhuda... Üpris põnevaks tõotab kujuneda kirjanduslik orienteerumine, mille ülesandeid jagab Supilinna krimka autor Mika Keränen.

Hea kaubamärk


Kristel ja Rait Ress ütlevad, et päevade ettevalmistamine on läinud ladusalt, sest see töö on käinud oma kogukonna parema käekäigu nimel.

Pealegi on Supilinna päevad nii tugev kaubamärk, et aitähi eest vastutulekut kohtab igal sammul. Olgu siis tegemist pagari- ja kondiitritoodete firmalt lastele paari kilo küpsiste küsimise, linnarahvale supi kauplemise või raeplatsile supikeetjate, -jagajate leidmisega.

Supilinna päevadel
• 22. aprillil kell 18 Supilinna vestlusõhtu Tartu Kultuuritehases vanas pärmivabrikus.
• 23. aprillil kell 18 Supilinna koristustalgud.
• 24. aprillil kell 16 pakub Supilinna Selts linnarahvale Raekoja platsil suppi.
• 25. aprillil kella 13–23 kontserdid, mängud ja muud tegevused suurel laval ja platsil Kartuli ja Oa tänava nurgal ning Jõmmu lodjal.
• Lisainfo www.supilinn.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles