Tartu Ülikool müüs Tiigi tänava õppehoone

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiigi 78 müüdud maja, mida ülikool jääb osaliselt kasutama veel selle aasta jooksul.
Tiigi 78 müüdud maja, mida ülikool jääb osaliselt kasutama veel selle aasta jooksul. Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli mullune kinnisvaramüügi aasta päädis Tiigi 78/80 õppehoone eduka müügiga. Kõigilt tehingutelt kokku laekus 2012. aastal ülikooli eelarvesse plaanitud kahe miljoni euro asemel 2,7 miljonit eurot.

6000-ruutmeetrise Tiigi 78/80 kinnistu ning seda Kastani tänavaga siduva 1200-ruutmeetrise Kastani 43 kinnistu ostis ehitusfirma Mapri tütarfirma Materra 28. detsembril 1,2 miljoni euroga.

Materra juhatuse liige Priit Jaagant ütles, et firma on asunud endisse ülikooli sotsiaalteaduskonna majja rentnikke otsima, ent uusi lepinguid veel sõlmitud pole.

«Lähiaja plaan on muuta hoone võimalikult efektiivseks büroohoonena,» täiendas Jaagant. «Võimalus ehitada majja kortereid, millest on räägitud, on teoreetiline. See võib kõneks tulla ehk viie või kümne aasta pärast.»

Ülikool kolib välja

Priit Jaagant hindas Tiigi 78 maja üldseisundi rahuldavaks, miski otseselt laguneda ei ähvarda. Enne uute üürnike majjatulekut vajavad aga Jaaganti sõnul kerget remonti kõik ruumid.

«Praegu on tarvis üle võtta ja ümber vormistada haldus- ja hoolduslepinguid, kõigi potentsiaalsete huvilistega pole ma jõudnud ühendust võtta ja kohtuda,» selgitas Jaagant.

4200-ruutmeetrisest kolmekorruselisest hoonest on praegu rendilepingutega kaetud üle poole, kuid mitte kauaks.

Veebruaris plaanib haridus- ja teadusministeeriumi rahandusosakond hõivata varem ülikooliga sõlmitud viieaastase lepingu alusel umbes 450 ruutmeetrit pinda maja parempoolses tiivas, sügisel veel teist sama palju.

Samas valmistub ülikool vabastama enam kui tuhandet ruutmeetrit, millest põhiosa pruugib veel pool aastat kuni Näituse tänavasse uude anatoomikumi kolimiseni sotsiaal- ja haridusteaduskonna psühholoogiainstituut. Veidi pinda jääb esialgu ülikooli mereinstituudi ja kinnisvaraosakonna kasutada.

Lisaks kavatseb Tartu Ülikool kolida kevadel Tiigi tänava teise otsa raamatukokku oma kirjastuse, vabastades sellega Tiigi 78 majas veel ligi 440 ruutmeetrit.

Peale Tiigi-Kastani kinnistupaari õnnestus Tartu Ülikoolil 2012. aastal veel kuue kinnistu müük: Lai 37, Tulika 1, Lossi 24, Salme 1b, Lemmatsi tänava elamukrunt ning Tähe 4 füüsikahoone madalam tiib, mille ostis majas varemgi tegutsenud Tartu Erakool. Plaanitud kahe miljoni euro asemel laekus ülikoolile neist tehinguist kokku 2,7 miljonit eurot.

Plaan saada 2 miljonit

Erkki Ääremaa sõnul loodab ülikool müüa selle aasta lõpuks ka Tähe füüsikamaja ülejäänud osa. Jaanuari jooksul peaks notariaalse kinnituse saama Nooruse 9 ostu-müügileping, mille kohta sõlmisid ülikool ja linnavalitsus eellepingu läinud aasta lõpul.

Suveks tahab ülikool müüa Küütri 2 maja, mida kasutavad kuni TÜ peahoonesse kolimiseni õppeosakond ning kantsler. Tarbetuks muutunud kinnisvara tänavustest võõrandamistest loodab ülikool saada ühtekokku ligi kaks miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles